perjantai 1. huhtikuuta 2011

Day 01 – Best book you read last year

Viime vuosi ei ollut kovin erityinen kirjojen suhteen. Luin 56 kirjaa, joista vuoden lopulla oli vaikea muodostaa top-kymppiä. Kovinkaan moni kirja ei olisi ansainnut päästä noin hienolle listalle. Ei minkään teoksen lukemista sentään tarvinnut katua, niin huonoksi vuosi ei onneksi mennyt. En kuitenkaan ollut tekemisissä kirjojen kanssa, joiden muisto seuraisi läpi elämän. Ja se on harmillista, koska luen osaksi juuri siksi että löydän tuollaisia koko elämän kestäviä kirjarakkauksia.

Vaan marinat sikseen. Viime vuoden parhaana lukukokemuksena pidän Beavan Colinin Ekovuosi Manhattanilla -kirjaa.

Perusperhe Manhattanilta päättää elää vuoden mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Hiilijalanjäljen pienentäminen johtaa pitkään kiellettyjen asioiden listaan, johon päätyy esimerkiksi matkustaminen, uuden tavaran ostaminen ja take away -kahvi. Vuoden aikana tutuksi tulee puolestaan niin lähiruoka, lautapeli-illat kynttilänvalossa kuin kerrostalojen portaat.

Muutaman vuoden ympäristöjuttuja opiskelleena koin kirjan aiheen heti mukaansa tempaavaksi. Aina on voitava tehdä jotain paremmin ympäristön vuoksi ja aina siihen tekemiseen kaipaa vähän inspiraatiota. Ja motivaattorina tämä kirja todellakin toimii. Jo itse kaikenlainen nippelitieto on mahdottoman mielenkiintoisesti esitetty. Ja tietenkin tavallisen perheen ympäristökamppailu on koukuttavaa seurattavaa kaikkine onnistumisineen ja hankaluuksineen.

Ekovuosi Manhattanilla on ensimmäinen ympäristöaiheinen kirja, jonka olen lukenut. Siksi se varmaankin teki niin ison vaikutuksen minuun. Joku toinen kirja saattaa olla vielä parempi, aion ottaa siitä selvää joku päivä. En muista muuttuiko mikään asia sen suuremmin meillä kotona kirjan luettuani, mutta ainakin kirja muistutti miten paljon hyviäkin valintoja teemme jo ihan sen kummemmin asioita ajattelematta. Vaikka toki paljon olisi arkitoiminnoissa parantamistakin.  

Onko muut lukeneet kyseistä kirjaa, ja jos olette niin mitä tykkäsitte?

1 kommentti:

  1. Kiinnostavan oloinen kirja. En ole tätä lukenut, mutta katson mieluusti mm. aihetta sivuavia dokumentteja (esim hieno Katastrofin aineksia) ja voisin hyvinkin tarttua tähän.

    VastaaPoista