sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Suuria suunnitelmia 24 tunnin varalle

Menin ja innostuin Hannan ja Karoliinan 24 tunnin lukusessioista. Lomani ensimmäinen osio kolkuttelee jo ovella, ihan muutaman päivän päässä, joten olen päättänyt aloittaa oman lukukoitokseni heti ensimmäisenä lomapäivänä.

Yleensä en haaveile voivani lukea päivät pitkät, mutta tätä haastetta en vain voinut vastustaa! Olen auttamattoman hidas lukija, mutta silti haluan tietää mihin rahkeet ns. riittää:) Tuhanteen sivuun tuskin pääsen, 800 on ehkä minun tilanteessani realistinen tavoite. Testailin hieman lukunopeuttani, kun luin Pieni talo preerialla -kirjaa pari iltaa sitten ja sain puolessa tunnissa edettyä noin 35-40 sivua. Ja kirja oli vielä runsaasti kuvitettu:D Lukeminen ei tietenkään ole mikään kilpailulaji (paitsi tämän tulevan yhden päivän ajan!), mutta mielenkiinnolla odotan miten lukeminen ottaa onnistuakseen. Uskoisin, että tästä tulee once in a lifetime -tyyppinen juttu minun tapauksessani.

Moni onkin Hannan ja Karoliinan lukusessioiden kommenttiosiossa todennut, että suuri osa iloa on lukulistan suunnitteleminen. Minäkin sain yhden illan kulumaan oikein rattoisasti etsiessäni varteenotettavaa lukemista. Uskon tosiaankin olevani "kisatilanteessakin" hidas lukija, joten minun ei kannata ottaa vaivoikseni yli 300 sivun kirjoja, koska muuten lukuhuumani jää huonossa lykyssä yhteen tai kahteen kirjaan:D Sivumääriä tarkasti silmällä pitäen olenkin muodostanut alustavaa listaa kirjoista, jotka aion raahata kirjastosta kotiin huomenna. Torstaina ehdin vielä tehdä toisen reissun, jos tuntuu, että pino ei vaikuta tasalaatuiselta.

Anni Blomqvist – Tie Myrskyluodolle (153s.)

Hanna Tuuri – Irlantilainen aamiainen (157s.)
Kirsi Piha – Medicien naapurissa (189s.)
Tove Jansson – Kesäkirja (143s.)
Anni Swan – Ollin oppivuodet (197s.)
Helen Moster – Hylky (253s.)

Joel Haahtela – Lumipäiväkirja (190s.)
Bo Carpelan – Lehtiä syksyn arkistosta (206s.)
Arto Salminen – Varasto (167s.)
L. M. Montgomery – Sininen linna (280s.)
Anna Gavalda – Viiniä keittiössä (132s.)
Emma Donoghue – Huone (325s.)
Doris Lessing – Viides lapsi (160s.)
S. J. Watson – Kun suljen silmäni (389s.)
Cecelia Ahern - Tyttö peilissä (109s.)

Ernest Hemingway – Vanhus ja meri (132s.)
Murakami – Mistä puhun kun puhun juoksemisesta (175s.)
Alan Bennet – Epätavallinen lukija (115.s)
Truman Capote – Aamiainen Tiffanylla (174s.)
Neiti Etsivä ja Peililahden salaisuus (137s.)
Neiti Etsivä ja luolan arvoitus (132s.)
Neiti Etsivä ja lentävän lautasen arvoitus (132s.)
Neiti Etsivä ja kirjaston kummitus (139s.)
Neiti Etsivä ja kadonneen kaupungin salaisuus (141s.)

Listalle päässeitä kirjoja olen valinnut omalta 100 naiskirjailijan kirjaa -listalta, muutamilta 100 kirjaa jotka kaikkien on luettava elämänsä aikana -listalta sekä muutamilta lippusilta ja lappusilta. Tarkoituksena olisi päästä ruksimaan listoilta kirjoja luetuksi:) Vierailin myös useissa kirjablogeissa lukemassa muiden TBR-listoja, joilta tein muutaman mielenkiintoisen noukinnan. Tietenkään ei ole ollenkaan pahitteeksi, jos vieläpä lukee kirjoja, jotka kerryttävät pistesaldoja eri haastetehtävissä. Tosin minulla on niin monta rautaa tulessa haasteiden suhteen, että pisteitä kertyy yrittämättäkin:D

Alustava listani on mielestäni ihan mukavan monipuolinen. On kotimaista nais- ja mieskirjailijaa, lastenkirjaa, klassikkoa ja muistelmakirjaa. Ulkomaisista kirjoista on myöskin uutta ja vähän vanhempaa, klassikoita ja tyttökirjallisuutta. Lisäksi aion lukea yhden Neiti Etsivän, koska mitäpä olisi kesä ilman Paulaa, Georgea ja Bessiä. Viisi mainitsemaani kirjaa ovat jättäneet hyvät muistot minulle, joten haluan lukea jonkun vanhoista suosikeistani. Valinnanvaraa on jo jonkun verran omalla listallani, mutta koska kaikkia - varsinkaan uudempia kirjoja - ei kirjastosta ole lainattavissa tähän hätään, saa sopivia kirjoja ehdottomasti ehdotella! Kriteerinä tosiaan lyhyehkö pituus ja tarinan tietynlainen vauhdikkuus. Kaipailisin listalle jotain Luptonin Sisar-kirjan tyyppistä teosta, joka olisi helposti lähestyttävä, mielenkiintoinen ja niin vetävällä juonella maustettu, että lukeminen sujuisi kuin vettä vaan.

Vinkkailkaahan, jos jotain kivoja kirjoja tulee mieleen!:) Pari kirja-arviota on varmasti tulossa ennen 24 tunnin lukuhulinoita, mutta tämän projektin parissa palaan asiaan sitten perjantaina 1.6. Tarkoituksena olisi aloitella lukusessiot aamupäivällä klo 12.00 ja lueskella tosiaan sinne lauantaille 2.6 klo 12.00 asti. Olen superinnoissani!:) 

30 kommenttia:

 1. Hyvä lista sulla, mutta Carpelanin jättäisin pois, se mielestäni vaatii aikaa, vaikka onkin ohut kirja.

  Tuurin ja Pihan kirjat kiinnostaisivat minuakin.

  Tsemppiä sessioon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carpelania ei löytynytkään kirjastosta, joten se jää automaattisesti sivuun. Itsekin mietin, että kannattaako kirjaa "tuhlata" tähän haasteeseen, kun monet ovat kehuneet niin hyväksi, että olisi kiva lukea se makustellen. Tosin samaa pohdin tuon Vanhus ja meri -kirjan kanssa.

   Poista
 2. Muista hyvä alkuverryttely ennen urheilusuoritusta! :) Minäkin olen lueskellut näitä maratonsuorituksia, ja pyörittelen myös mielessäni lukuvuorokautta, jonka voisi sijoittaa ensi viikolla alkavan kesäloman alkuun. Katsotaan, saanko sen aikaiseksi...

  Hyviä kirjoja listallasi. Sininen linna on niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuntuu että alkuverryttely on kyllä kunnossa. Jotenkin olen onnistunut lukemaan tavallista enemmän lähiviikkoina. Syy tosin voi olla siinä, että olemme muuttaneet vanhempieni luokse pariksi kuukaudeksi, ja en ole katsonut viikossa tv:tä kuin tunnin, joten lukuaikaa on ollut runsaasti:)

   Poista
  2. Niin, ja toivottavasti sinunkin lukusessiosi saa tuulta alleen, tämä suunnitteluvaihekin on jo ollut hurjan kiva!:)

   Poista
 3. Oi, ihanaa! Näitä maratoneja on niin ihana seurata. Hienoja kirjoja listassasi onkin. Suosittelen noista erityisen lämpimästi loistavaa Kesäkirjaa ja Epätavallista lukijaa, joka on niin viihdyttävä että sen lukaisee ihan huomaamattaan. Viiniä keittiössä on myös hyvä välipala jos lukeminen hyydyttää. Niistä joita en ole lukenut, Tie myrskyluodolle kiinnostaa kaikkein eniten - siitä olisi hieno kuulla sinun mietteesi :)

  Hienoa kun uskallat lähteä lukuseikkailuun. Tsempit koitokseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! Juuri kävin kirjastossa hakemassa kaikki kirjat, jotka suinkin hyllystä löysin. Nyt tekisi mieli vielä tehdä uusi reissu niin, että enemmän haahuilisi hyllyjen välissä ja löytäisi niitä yllättäviäkin kirjoja vielä lukupinoon.

   Poista
 4. Jee, lukumaratoonit on kieltämättä olleet viime aikoina blogien inspiroivinta seurattavaa. Itsekin ajattelin tätä viikonloppua, josko vielä sataisi, ettei varmasti ilmaantuisi tarvetta lähteä mihinkään. Vähän kyllä arveluttaa, onko 24 tunnin missio etukäteis-ajatuksissa yliromantisoitu, mutta sehän selviää kokeilemalla, eikä niin vakavasti tarvi ottaa. Omien rahkeiden testaamista parhaimmillaan :D
  Hauskaa ja kirjarikasta lomaa, perjantaita odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen innostunut muiden luku-urakoista ihan valtavasti:) Hauskaa, jos sinä ja Merenhuiske molemmat ilmaannutte viikonlopuksi maratonille, niin saadaan hieman vertaistukea toisistamme:D Uskoisin, että 24 tunnin lukuhetket ovat yliromantisoituja, minä ainakin ihan varmasti hyydyn matkan varrella! Ja sitä varten on takaplakkarissa mm. Neiti Etsivä -kirja:D

   Poista
  2. Minä en ainakaan vielä perjantaina ehdi mukaan, sillä lauantaina on vielä töitä. Ehkä aloitan oman kirjavuorokauteni sunnuntaina tai maanantaina tai sitten myöhemmin ensi viikolla. Kirjoja olisi kyllä iso pino odottamasta, luettavasta ei tule pula.

   Poista
 5. Hei Sonja ja seuraan ilman muuta lukumaratoniasi. Kiva kirjalista! Suosittelen tyttökirjoista Sinistä linnaa ja Neiti Etsivää tietenkin. Luolan arvoitusta en ole lukenutkaan! Anni Swankin on hyvä valinta. Jään odottelemaan perjantaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaongelma ilmeni muovikassissa kirjastoa kolutessani. Harmillisia takaiskuja tuli juuri Sinisen linnan kanssa (liian painava), Neiti Etsivän kanssa (suurin osa kirjoista oli siirretty varastoon) ja Ollin oppivuosien kanssa (en löytänyt hyllystä). Mutta ehkä torstaina toisessa kirjastossa minulla on parempi onnistumisprosentti:)

   Poista
 6. Kiva että sinäkin teet tämän; on ollut hauska seurata toisten bloggaajien maratoneja!

  Listallasi on paljon ihania kirjoja; suosittelen lämpimästi etenkin Sinistä linnaa, Myrskyluotoa, Kesakirjaa ja Carpelania. Myös Tuuri kirjoittaa kivasti ja tietenkin Haahtela, tosin Lumipäiväkirja ei ole kovin kesäinen, mutta tarvitseeko ollakaan (itsekin taisin lukea sen kesällä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin ensin Haahtelalta jotain muuta, mutta minulla on sopivasti vanha ennakkokappale Lumipäiväkirjasta ja saan sen hyllystä eteenpäin, kunhan saisin ensin luettua sen läpi:) Muitakin ennakkokappaleita on, harmillisesti vain ne ovat niin paksuja suurin osa, että eivät sovi maratonin kanssa yksiin. Mutta onhan tässä kesä aikaa!

   Poista
 7. Vinkkejä kyselit... juolahti mieleeni Petja Lähteen "Poika", jota olen aloittelemassa. Se vaikuttaa mukaansatempaavalta ja on sopivan lyhyt. (Tapahtumat alkavat juhannusaattona, eli siinäkin mielessä sopii kesään.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, uutta kirjastoreissua teen torstaina, katsastan mahdollisuuksien mukaan Poika-kirjankin:)

   Poista
 8. Vau, tsemppiä maratonille! Toivottavasti sait/saat käsiisi Donoghuen Huoneen - se on nimittäin niin koukuttava tapaus, että pitää varmasti lukuintoa yllä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin kyllä kovasti halunnut Huoneen, mutta ei ollut nyt tähän hätään saatavilla:(

   Poista
 9. Hienoa että sinäkin aiot maratoonata - tulen ehdottomasti seuraamaan.

  Listaltasi Murakami ja Jansson ovat ihastuttavia, ja olisi kiinnostavaa kuulla Myrskyluodosta, koska se odottaa minullakin lukua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa pistäytymään!:) Myrskyluotoon tartun varmasti huomenna, olen odottanut sen lukemista jo kauan, mutta kokoelma on jotenkin ollut niin paksu etten ole saanut aikaiseksi tarttua siihen. Nyt kun tajusin, että sarjan osat on saatavilla yksittäinkin, niin suunnitelmiin tuli kaivattu muutos:)

   Poista
 10. Mielenkiintoinen lista sinulla, jään mielenkiinnolla seuraamaan maratooniasi. Itse en moiseen pystyisi, pystyn nukahtamaan kirja käteen ilman mitään ongelmia. :D Onnea maratooniin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on väsyttävät pari päivää takana kirjakaupan myymäläremontissa, joten toivottavasti en itse nukahda kirjan seurassa!:D Tänään täytyy nukkua superhyvät yöunet, jotta huomenna on kisakunto taattu!

   Poista
 11. Tsemppiä yritykseen :)

  Olen lukenut listastasi vain
  Tove Janssonin Kesäkirjan tosin ruotsiksi ja
  Anni Swanin Ollin oppivuodet.

  Varmasti kirjavalikoima on riittävän kattava. Neiti etsivää en ole lukenut koskaan, mutta nimi on minusta aika "hauska".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista kyllä en löytänyt Ollin oppivuosia, olisin mielelläni lukenut sen tähän väliin. Neiti Etsiviä sinun pitää kyllä ehdottomasti lukea muutama, kun olet muutenkin kova poika lukemaan klassikoita yms!:)

   Poista
 12. Olen tosi iloinen, että "seurasit perässä" näinkin pian. Tosin omia aikataulujani ajatellen maratonisi on huonoon aikaan, sillä olemme näillä näkymin tuolloin mökillä. Nettiyhteyden kyllä saa kännykän kautta, mutta en kuitenkaan ehdi seuraamaan maratoniasi niin kuin haluaisin. Eipä silti, raportteja on hauska lukea myös jälkeenpäin. :)

  Eri jutut toimivat eri ihmisille, mutta minusta oli kiva lukea ihan lyhyitä kirjoja ja vaihtaa usein. Enkä kokenut todella hyvienkään kirjojen menevän tässä hukkaan. Luin kuitenkin ihan normaaliin tapaan ajatuksella ja ehkä pääsin jopa normaalia paremmin uppoamaan kirjojen maailmoihin, kun kaikki ulkopuolinen häiriö oli minimoitu ja kun sai lukea kokonaisia tarinoita alusta loppuun keskeytyksettä.

  Suosittelen toisin sanoen noita kaikkein lyhyimpiä teoksia listaltasi ja kehotan lukemaan ihan rohkeasti myös ns. hitaita, tunnelmoivia kirjoja. :)

  Ah, nyt muuten harmittaa, että unohdin jonnekin hyllyni uumeniin tuon Lessingin Viidennen lapsen, joka minun on pitänyt lukea kauan ja joka mulla siis olisi ollut (englanniksi). Se olisi ollut mainio valinta maratonlistalle! Jansson ja Carpelan ovat tulossa minulla lukuun lähikuukausina, ja omalla listallanihan oli tuo Capote. Ei vain päässyt luetuksi asti vielä. :)

  Haahtelaa toki suosittelen aina, joskin Lumipäiväkirja on kovin talvinen. Watsonin trilleri oli ihan hyvä, mutta se on mielestäni aika pitkä maratonkirjaksi.

  Onnea ja intoa urakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa mökkireissua, oman maratonisi jälkeen olet sen varmasti ansainnut:)

   Minäkään en yleensä ehdi lukea päivässä niin paljon, joten lyhyemmät kirjat ja muutaman tunnin välein tapahtuva tarinan vaihdos tekevät varmasti hyvää ja estävät hyytymästä matkalla. Pelkään, että maraton-kirjapinoni on liian matala, eikä valinnanvaraa ole niin paljon kuin pitäisi, mutta toivottavasti nämä kirjat nyt riittävät. Siis lukea en niitä missään nimessä ehdi kaikkea, mutta pelkään että tulee vaihe, jossa mikään kirja ei tunnu sopivalta<:)

   Poista
 13. Täälläkin seurataan ehdottomasti! Haluaisin itsekin kokeilla, mutta en tiedä milloin siihen tarjoutuisi mahdollisuus.

  Vanhus ja meri on yksi lempikirjoistani. Se kannattaa ehkä säästää "hitaampaan" hetkeen:) Onhan se melko hitaasti etenevä itse kirjakin.

  Tsemppiä koitokseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa katsomaan, miten maratoonari etenee matkallaan;) Toivottavasti saamme seurata sinunkin koitostasi pian!

   Poista
 14. Go Sonja! Sykkeet pysynevät tässä suorituksessa hieman ensimmäistä hellelenkkiäsi matalampina ;)

  Tuo Kirsi Pihan kirja on muistaakseni oikein oivallinen ja helppolukuinen, joten anna palaa ihmeessä sen kanssa. Ja Neiti Etsivät, tietysti! ;)

  Mites joku Risto Isomäen kirja, Sarasvatin hiekkaako suunnittelit lukevasi jossain vaiheessa? Se on ainakin vetävä ja pakottaa lukemaan eteenpäin!

  Hitsi, että nämä maratonit on mielenkiintoisia. Kyllähän se on pakko itsekin kesällä myöhemmin selättää tämä haaste! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isomäen kirja olisi ollut hyvä, ja Tuomaalan Parantajaakin yritin kirjastosta saada käsiini, mutta ei ollut onnea näillä kirjoilla tällä kertaa:( Vetävä jännäri jäi nyt kokonaan uupumaan listalta, hieman huolestuttaa. Jos hyydyn matkalla, eikä lääkkeeksi sovi kuin jännäri, on tartuttava oman kirjahyllyn vähän paksumpiin kirjoihin. Toivottavasti sinäkin "marailet" pian!:)

   Poista