sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Tiikeriäidin taistelulaulu




Amy Chua
2011 suom. 2011
243 s./Siltala

Amy Chua päätti jo varhain, että hänen tyttärensä eivät tule epäonnistumaan elämässään vaan heistä tulee supermenestyjiä. Hän valitsi keinokseen kiinalaisen kasvatusmallin, joka kieltää niin yökylät, televisiot kuin huonot arvosanatkin. Kirjassa Chua käy läpi tyttäriensä lapsuutta ja pohtii samalla, missä asioissa hän onnistui kiinalaisena äitinä, ja missä asioissa hänen puolestaan olisi kannattanut antaa periksi edes hieman.

Odotin Tiikeriäidin taistelulaulun lukemista vuoden päivät, ja olen oikein iloinen siitä, että kasaamistani odotuksista huolimatta se tarjosi minulle juuri niin herkullisen lukukokemuksen kuin aikoinaan toivoinkin sen tekevän. Kun on itse saanut päättää harrastuksistaan, ystävistään, opiskelupaikasta ja tulevasta ammatista, on todella mielenkiintoista kurkata toisenlaiseen maailmaan, jossa vanhempien hurjista suunnitelmista pidetään kiinni vaikka mikä olisi. Oli hauskaa pysähtyä ihmettelemään, onko Amy Chua ihan järjissään, kun hän latelee sääntöjä lapsilleen ja pakottaa nämä treenaamaan pianon ja viulun soittoa tunnista toiseen.

Kaikenlaista olen kuitenkin elämäni 27 vuoden aikana nähnyt ja kuullut, koska aihe ei kuitenkaan onnistunut provosoimaan ihan niin paljon kuin aluksi kuvittelin. Kai se vain on niin, että perheitä ja kasvatusmenetelmiä on monia, ja kaikki joissa kasvatusperiaatteet eivät osu yksiin omien periaatteiden kanssa, hätkähdyttävät samalla tavalla. Jotkut pistävät painoa uskonnollisuuteen, jotkut uskovat kaverityyliseen kasvatukseen, jotkut jättävät kasvatuksen kokonaan opettajien niskoille. Kirjaa lukiessani jaksoin ihmetellä, miten Chua raahasi lomamatkoillakin tyttöjä pitkin kaupunkia etsien paikkaa, jossa harjoitella vielä lisää. Toisaalta ällistyisin ihan yhtä paljon lukiessani perheestä, joka käyttää McDonaldsissa ruokarukoukseen 20 minuuttia ennen ruokailuun siirtymistä tai vanhemmista, jotka eivät uskalla sanoa lapselleen ei, jotta kaverisuhde lapseen ei vain kärsisi.

Kaiken kaikkiaan mukaansa tempaava kirja, joka on kirjoitettu mukavan suorasukaisesti ja niin, että mielenkiinto pysyi yllä koko tarinan ajan. Suosittelen kaikille niille, jotka kasvattajina haluavat kurkata aidan toiselle puolelle, ja kaikille niillekin, jotka vielä miettivät mahdollisia kasvatusperiaatteitaan.

Osallistun kirjalla So American -haasteeseen ja valloitan Connecticutin. Osallistun myös Kirjallisuuden äidit -haasteeseen.

4 kommenttia:

  1. mä luin tän kanssa aika äskettäin ja kokemus oli varsin samanlainen. Itsekin olin kuvitellut provospoituvani enemmän. nyt just luen "Kuinka kasvataa bebe" ja vaikka se onkin erilainen niin siinä on plajon samaa kuin tässä ja se tulee itseäni myös lähemmäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin tutustua tuohon mainitsemaasi kirjaan hieman tarkemmin työpaikalla. Muutama asiakas sen perään onkin jo kysellyt, mutta silloin kirja ei ollut vielä ilmestynyt. Muutamaa raskaana olevaa ystävääkin olisi hauska lahjoa, jos vaikka tuo kirja olisi hyvä lahja. Luin ystävien aikaisempien raskauksien aikana kirjan Minähän en sitten muutu, se oli aika mielenkiintoinen.

      Poista
  2. Sonja, minäkin olen tämän halunnut lukea siitä asti, kun kirjasta alettiin kohista. Eilen sitten löysin hyväkuntoisen kappaleen kirpparilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä löytö, Sara! Siinä mielessä mielenkiintoinen kirja, ettei yhtään haittaisi vaikka kyseinen teos löytyisi ihan omasta kirjahyllystä. Pidän kirjaa sellaisena, että sitä olisi hauska lainailla kaikille kiinnostuneille wannabe-kasvattajille:)

      Poista