sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Prime Time


Liza Marklund
2002 suom. 2002
365 s./Otava


Liza Marklund on ollut edustettuna 100 naiskirjailijan kirjaa -listallani jo muutaman vuoden ajan - ja sitä ennen pääkopassani joka suuntaan rönsyilevällä TBR-listalla - joten oli jo aikakin tutustua hänen tuotantoonsa!

Varsinkin jännityskirjallisuutta lukiessani arvioin jatkuvasti tarinaa suurempana kokonaisuutena tarkoituksena päättää, jatkanko tulevaisuudessakin saman henkilöhahmon seikkailujen parissa. Marklundin suhteen päätös alkoi muodostua jo varhaisessa vaiheessa. En kokenut Annika Bengtzonin viehätysvoimaa niin suurena, että olisin koukuttunut kohtalokkaasti. Niinpä minun onkin jatkossa helppo sanoa ei Marklundille.

Prime Time -kirjan teemat ovat vahvasti kytköksissä julkisuuteen. Joskus joku pääsee julkisuuden valokeilaan, vaikkei sitä ansaitsisikaan. Toinen saattaa tehdä rutkasti töitä saavuttaakseen julkisuuden, mutta hänen kohtalonaan onkin jäädä valovoimaisemman henkilön varjoon. Mikä on julkisuuden hinta, onko se joskus liian korkea? Tekeekö julkisuus onnelliseksi? Voiko toista ikinä oppia tuntemaan pelkän julkisen roolin kautta? Annika Bengtzon palaa äitiyslomalta suoraan keskelle skandaalia: suuri tv-persoona Michelle Carlsson on murhattu tv-ohjelman kuvausten päätteeksi ja epäiltyjen joukossa on yksi jos toinenkin Annikan tuttu. Samalla toimittajanaisen omassa elämässä kuohahtelee.

Tarina käynnistyy hitaanlaisesti, kaiken pohjustaminen vie aikaa. Ensinnäkin pitää tutustuttaa lukijat murhapaikkaan, ristiriitaisia tunteita herättäneeseen uhriin, monenkirjavaan epäiltyjen joukkoon, jossa jokaisella on ollut omat syynsä inhota tai vähintään kadehtia Michelleä. Samalla piipahdetaan Annikan perheriidoissa ja niiden taustoissa, muistellaan niin vanhoja ongelmia kuin onnellisempia aikoja. Onpa vielä aikaa käydä kurkistelemassa Kvällspressenin, Annikan työpaikan, kuulumisia. Sanoisin, että aika paljon on meneillään!

Keskivaiheilla lopulta ymmärsin, ettei meno tästä muuksi muutu. En tiedä onko sarjan muissakin osissa aistittavissa tietynlaisia Outi Pakkanen -viboja, mutta kovin vauhdikkaaksi en voi ainakaan tätä kirjaa kehua. Toisaalta taas tuntuu, että pitäisi kuitenkin kiitellä sitä, että kerrankin jännityssarja on uskottava ja runsaasti samaistumiskohteita tarjoava paketti, jonka pääosassa on varsin sympaattinen tavisnainen tavanomaisine ongelmineen. Jännitysmomenttien kanssa ei vedetä överiksi, joten päähenkilö ei ole jokaisessa osassa hengenvaarassa tutkiessaan arkaluontoisia asioita.

Niin, mitä enemmän tätä miettin, sitä enemmän tuntuu siltä, että tästä sarjasta kannattaisi ihan oikeasti pitää. Ja silti kirjallinen elämä tuntuu olevan liian lyhyt vietettäväksi Liza Marklundin parissa..

2 kommenttia:

  1. Muistan aloittaneeni Annika Bengtzon-dekkareiden lukemisen Studio Sexistä, joka oli todella yllättävä ja jännittävä. Se valottaa toimittajanaisen menneisyyttä aika tavalla. Suosittelen vielä sitä kokeiltavaksesi, vaikka haluatkin jo lyödä hanskat naulaan. Marklundin dekkareissa taso kanssa vaihtelee ja Prime Timesta en muista juuri mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ehkä joskus ottaa uusi yritys Marklundin kanssa. Sitä ennen pitää kuitenkin kokeilla ainakin Brownia, Slaughteria, Leonia, Janssonia yms yms. Jännitysrouvia riittää jonoksi asti.

      Poista