lauantai 15. kesäkuuta 2013

Kuukauden nuortenkirja: Night School - Yön valitut


C.J. Daughtry
2012 suom. 2013
476 s./Otava


Edellisissä opinahjoissaan jatkuvasti vaikeuksiin hakeutunut Allie päätetään lähettää syrjäiseen sisäoppilaitokseen. Cimmeriasta tietää vain harva ja pian on selvää, että sen oppilaatkin valitaan erittäin tiukan seulan läpi. Vanhanaikaisessa ja tiukassa koulussa ei hyväksytä nykyajan hömpötyksiä, joten Allien on tästä lähin tultava toimeen ilman kännyköitä, tietokoneita ja iPadeja. Cimmeriassa uskotaan opiskeluun ja oppilaat viettävätkin monet illat pakertaen koulun kirjastossa. Allie saa nopeasti ystäviä, mutta myös muutaman vihamiehen. Suuresta elämänmuutoksesta huolimatta Allie huomaa viihtyvänsä koulussa todella hyvin, mutta muutama asia vaivaa häntä kuitenkin jatkuvasti. Miksi läheistä metsää pidetään niin vaarallisena ettei sinne saa mennä sisääntuloajan jälkeen? Entä mikä on yökoulu, josta ei saa puhua eikä kysellä? Entä mitä kuuluu Christopher-veljelle, joka karkasi kotoa ennen Allien Cimmeriaan tuloa?

Sisäoppilaitosromaani pienellä twistillä - tykkään! Ensinnäkin jo koko sisäoppilaitostouhu kiehtoo suunnattomasti, kun itse on aina hoitanut opiskelunsa kotona asuen. Allien henkilöhahmon lapsellisuus/angsti/välinpitämättömyys huolestutti ensin, sillä en aina oikein jaksa sympatisoida typerästi käyttäytyviä nuoria, mutta onneksi Cimmerian ilmapiiri muuttaa tyttöä parempaan päin. Tytön kiinnostus monia sääntöjä ja niiden takana piilottelevia salaisuuksia kohtaan tarttuu lukijaankin heti alkuvaiheessa ja tarinaa on vain ahmittava lisää, jotta saisi tietää mitä kaiken takana oikein on? Niin kuin aina - kun sarjasta on kysymys - ensimmäinen osa saattaa hyvinkin olla se paras, kun uusi maailma esitellään ja tutustutaan tapahtumapaikkoihin ja henkilöihin, mutta odotan kyllä malttamattomana sarjan toistakin osaa. Tykästyin jännittävään juoneen, mutta jotain suloista oli myös nuorten rakkauskuvioissa, vähän sellaista Twilight-henkeä, mutta ei liian alleviivattuna. Oli myös virkistävää lukea kirjaa, jonka jännitys ei ole lähtöisin fantasiaelementeistä.

Cimmeria on oiva valinta myös Kiinteistöhaasteeseen, jossa tällä hetkellä tavoittelen viimeistä rakennusvaihetta eli linnaa. Koulu on satoja vuosia vanha, vuosien varrella suuntaan jos toiseenkin laajennettu punatiilinen goottikartano. Pelottavasta ulkonäöstään huolimatta rakennuksen sisäosat on sisustettu oikein kodikkaaksi ja mukavaksi. Ruokailuhuoneessa pöytiä peittävät puhtaat valkoiset pöytäliinat ja päivällinen nautitaan usein kynttilänvalossa, hienojen astioiden kera. Kirjasto suorastaan kutsuu opiskelemaan ja yhteinen olohuone on myös sisustettu oikein viihtyisäksi. Metsän reunassa sijaitsevan Cimmerian tiluksien laajan ruohokentät ovat hyvinhoidettuja ja lähistöllä on myös paljon mielenkiintosia rakennuksia, jonne voi lenkkeillä vapaailtaisin.

Jos nuortenkirjallisuuden uudet tuulet kiinnostavat, suosittelen tutustumaan tähän jännittävään uutuuteen! Ah, lukeminen on välillä oikeastikin näin ihanaa, kunhan tarina vain on kohdillaan;)

8 kommenttia:

 1. Odottelinkin koska kirjoitat tästä, kun mainitsit tämän kerran kommentissasi. Nuortenkirjat kiinnostavat aika ajoin, joten ehkäpä tässä voisi olla seuraava kokelas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun puolestaan pitäisi keksiä mikä olisi heinäkuun nuortenkirja... Vielä ei ole selkeää kuvaa mahdollisista vaihtoehdoista.

   Poista
 2. Sisäoppilaitoskertomukset ovat kiehtovia ja tässä oli mukavat jännityselementit mukana. Odotan myös jatko-osaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti jatkoa ilmestyy keväällä 2014, joten ihan mahdottoman kauan ei onneksi tarvitse jatkoa odottaa:)

   Poista
 3. Luin juuri muutaman kotimaisen nuortenkirjan ja ehkäpä olisi aika lukea jotain tämäntapaista ulkomaista. Ilmeisesti aika koukuttava kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun puolestani pitäisi taas kokeilla jotain kotimaista nuortenkirjaa!

   Poista
 4. Minä olen ollut vähän kahden vaiheilla tämän kanssa, mutta kannattaa ilmeisesti tähän tutustua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ainakin minä koin, että tarinassa oli vähän jotain uutta kaikenmaailman vampyyrien ja ihmissusien ja dystopia-maailmojen jälkeen:)

   Poista