perjantai 15. kesäkuuta 2012

Irlantilainen aamiainen

Hanna Tuuri
2009
157 s./Otava


Kirjassa on kolmisenkymmentä kertomusta irlantilaisesta elämäntavasta, joka viehätti opettaja/puutarhuri/kirjailija-Tuuria siinä määrin, että hän muutti vihreälle saarelle pysyvästi. Ensimmäiset vuodet Irlannissa meni sateisen ilman ihmettelyssä, sympaattiseen naapurustoon tutustumisessa ja vanhan talon ja sen pihamaan kunnostamisessa. Syrjäisessä maakunnassa Irlannin maaseudulla aika kuluu omaa tahtiaan, irlantilaisilla ei ole kiire minnekään ja kaikki kyllä järjestyy, kun on sen aika.

Uumoilin jo Orapihjalapiiri-kirjaa lukiessani, että Hanna Tuurista voisi tulla yksi suosikeistani kotimaisen kirjallisuuden saralla. Irlantilainen aamiainen, Tuurin esikoisteos, vahvisti entisestään tätä mielikuvaa. Irlantilaisesta elämänmenosta on kovin miellyttävä lukea, vaikka en ole tiennyt edes potevani kaikokaipuuta kyseiseen maahan. Vaikka moni kertomuksista sivuaakin ihan tavallista arkea kaikenlaisine pikkusattumuksineen, aloin ymmärtämään Irlantia maana ihan eri tavalla kuin ennen. Teoksessa käsitellään helppotajuisesti ja kiinnostavasti monia Irlannin historiaan liittyviä asioita kelteistä nälkävuosiin ja tämän päivän kuulumisia suurkaupunkien sykkeestä maaseudun pikkukyliin. Ihan liikkuttumiseen astikin pääsin lukiessani, nimittäin Tuurin naapuri vanhaherra Jimmy on kaiken kaikkiaan sellainen henkilö, jonka elämänvaiheista oli hienoa lukea. 

Näin jälkikäteen (lukemisesta on kulunut jo viikko) tunnelmat kirjasta ovat tosi hyvät. Lukemisen aikana tosin muistan pohtineeni, että Tuurin kirja menettää hieman lumovoimaansa, kun Kirsi Pihan Medicien naapurissa -kirjan lukukokemus on niin tuoreessa muistissa. Tuuri ei kirjoittajana heittäydy ihan niin leppoisaksi ja humoristiseksi kuin Piha, jonka kirjoitustyylistä pidin valtavasti. Käsiteltävät maat ovat kuitenkin niin erilaiset, että miksei sitten voi olla erilaiset tavat kirjoittaakin, niin että molemmissa lopputulos on kuitenkin yhtä hyvä. Suosittelen lämpimästi kirjallista matkaa nummien maahan!

Osallistun kirjalla Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahtiin (alakategoria Suomalaiset maailmalla).

4 kommenttia:

 1. Irlanti on yksi lempparimaistani ja Tuuri on lukulistallani. Irlantilainen aamiainen kuulostaa mainiolta :)

  VastaaPoista
 2. Hanna Tuurin kirjoitustavassa on jotain kiireetöntä, sellaista viehättävää tarkkailijuutta.

  Minäkin muuten pidin enemmän Kirsi Pihan Medicien naapurissa -kirjasta. Omalla kohdallani se johtuu paitsi Pihan kirjoitustyylistä, myös Italia-kokemuksistani.

  Mutta oi, olisi kyllä ihana matkustaa Irlantiin!

  VastaaPoista
 3. Täällä myös pitäisi saada joskus tartutuksi tähän. Irlanti jollakin tavalla kiehtoo, vaikken ole koskaan siellä käynytkään.

  VastaaPoista
 4. Olin teini-ikäisenä hyvin vakavasti hurahtanut Irlantiin, ja olen miettinyt, että vanhaa rakkautta voisi lämmitellä vaikka näillä Hanna Tuurin kirjoilla. Täytyy ottaa lukulistalle.

  VastaaPoista