sunnuntai 25. elokuuta 2013

Onnellisuusprojekti (ja vuoden paras lukukokemus!)



Gretchen Rubin
2009 suom. 2013
327 s./Nemo


Eräänä päivänä bussissa istuessaan Gretchen Rubin alkoi pyörittelemään mielessään ideaa onnellisuusprojektista. Hän oli jo tuolloin monella tapaa onnellinen: kivan miehen vaimo, kahden ihanan tyttären äiti ja kirjailijan uraa luova entinen lakinainen. Silti Gretchenistä tuntui, että hän voisi olla vieläkin onnellisempi, kunhan vain keskittyisi oikeisiin asioihin elämässään. Ennen kuin projekti käynnistyi hänen piti muotoilla omat 12 käskyä, jotka auttaisivat matkalla kohti onnellisempaa arkea. Grethen jakoi myös alkavan vuoden kahteentoista osaan niin, että eri kuukausina hän voisi keskittyä erilaisiin muutosta vaativiin osa-alueisiin elämässään. Gretchen aloitti myös onnellisuuteen liittyvän blogin, jonka ansiosta moni muukin innostui tutustumaan itseensä ja omiin haaveisiinsa ihan uudella tarmolla.

Hurahdin aika täysillä Onnellisuusprojektiin - mikä ihana idea! Kuukauden lukuteema toki teki minut vastaanottavaisemmaksi kirjan teemalle ja kuukauden ensimmäinen lukukokemus Mia Kankimäen seikkailuista Japanissa toimi hyvänä lämmittelijänä kuukauden pääkirjalle. Sen lisäksi, että tunnistan itseni ja ajattelutapani monesta Gretchenin esille ottamasta asiasta (niistä kohta lisää), rakastan myös erilaisia projekteja. Lähivuosina olen toteuttanut projektit Etsi itsellesi täydelliset meikkituotteet, Sisusta koti, Lue enemmän kotimaista kirjallisuutta, Tee leikekirja vuodesta kun olit 25-vuotias, Pidä huolta, että näet kaikkia ystäviä ja kavereita tasaisin väliajoin, Kirjoita tyhjään reseptikirjaan kaikki kiinnostavat reseptit ja heitä epämääräiset lippulappuset sitten pois ja Käy vaatekaappisi läpi ja jätä sinne vain aarteet. Ja tässä vain muutama esimerkki. Ei siis ole mikään ihme, että innostuin tästäkin. Mutta on onnellisuusprojekti ihan oikeastikin toteuttamisen arvoinen idea.

Niin kuin Gretchen, minäkin uskon, että kaiken tämän onnen keskellä voisin olla vieläkin onnellisempi. Muutamat asiat elämässäni ansaitsisivat entistä enemmän huomiota ja muutamat muut ovat sellaisia, joihin ei kannattaisi tuhlata liikaa voimia. Gretchen toteaa jo projektia esitellessään, että ei halua torjua elämäänsä vaan löytää onnen omasta keittiöstään. Minäkään en ole seikkailijaluonne, joten minunkaan askeleeni kohti vielä onnellisempaa elämää eivät kulkisi valloitettavien vuorien yli tuntemattomissa maissa. Sen sijaan haluaisin keskittyä enemmän siihen mitä juuri nyt on meneillään, olla energisempi, ystävällisempi ja ihan vain enemmän läsnä.

Yritän kaikella tahdonvoimallani olla innostumatta liikaa, sillä nyt ei ole otollinen aika tällaiselle projektille. Oikeasti koko onnellisuus-asiaa pitäisi pyöritellä mielessä hyvä tovi, että tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi selkeytyisivät. Ja jos tuollaiseen projektiin lähtisi, kannattaisi se tehdä kerralla kunnolla eikä vasemalla kädellä... Minun suurin ongelmani ehkä kuitenkin on se, että en loppujen lopuksi tiedä onko minulla kuitenkaan niin paljon muutettavaa, että sitä kannattaisi ihan projektia pistää pystyyn. Nyt jo kirjaa lukiessani olen inspiroitunut valtavasti monen arjen pikkujutun keskellä ja minulla on täysi syy uskoa, että pysynkin inspiroituneena ilman projektiakin. Toinen ongelma on se, että syksyihmisenä aloitan ns. Elämänkohennusprojektin joka syksy ja silloin aika moni mieltä vaivannut asia loksahtaa kohdilleen kesälomailujen jälkeen. Toisaalta taas rakastan niin hurjasti projekteja, että voi hyvinkin olla, että löydän itseni ensi vuoden tammikuussa projektisuunnitelmien keskeltä. Katsotaan miten käy!

Joka tapauksessa Onnellisuusprojekti on hurjan kiva kirja. Paljon ajatuksia herättelevä, jos kokee olevansa halukas muutokseen. Lukiessaan mieli avoimena kirjasta voi löytää vaikka millaisia motivoivia asioita tavallisen arjen keskelle. Myöhemmin kirjoitan vielä oman inspiraatiopläjäyksen Gretchenin jalanjäljissä. Ehkä sen jälkeen selviääkin, onko isommalle projektille tarvetta vai vaivaako mieltä vain muutama asia...

Kansankynttiläin kokoontumisajot - Psykologia

8 kommenttia:

  1. Oi! Hypistelin tätä keväällä Amsterdamin lentokentällä, mutta sinne jäi. Mietin jälkikäteen, että olisiko sittenkin pitänyt... Ja näköjään olisi! Hyvä tietää, että tätä saa kuitenkin Suomestakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gretchenin jutut on kivoja lukea, mutta myös kappalejako tekee kirjasta tosi mukavan lukea. Suosittelen, jos muutoshammasta kolottaa. Jos ei, niin kirja kannattaa jättää odottamaan sopivaa hetkeä:)

      Poista
  2. Hauskaa, että pidit tästä näin kovasti ja sait ehkä uutta puhtia omaan arkeen. Itse en ole kirjaa lukenut, mutta huomioinut sen aiheuttamat ristiriitaiset tunteet.

    Tuntuu muuten vähän hassulta, että onnellisuus olisi "projekti", mutta toisaalta sitähän se ehkä onkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ristiriitaisia tunteita. Osaan vain kuvitella:) Vielä en ole törmännyt blogijuttuihin kirjasta, mutta toisaalta olen laiska niitä etsimäänkin...

      minäkin ensin vähän ihmettelin, että miten onnea voi hankkia projektin muodossa - varsinkin jos on jo ihan perusonnellinen tyyppi, mutta näköjään voi:) Projektihan on toteutettu niin, että kuukautena x on keskitytty esim. omaan avioliittoon ja mietitty mitä voisi tehdä sen hyväksi, jotta yhteiselo sujuisi vielä paremmin. On huomattu, että itselleen nauramisen sijaan usein ajautuu esim. nalkuttamaan ja suuttumaan ja näin ollen niitä piirteitä yritetään miettiä uudelleen: kannattaako joka tilanteessa nalkuttaa. Entä jos en nalkuttaisikaan vaan muotoilisin asiani vähän kivemmin? Ja kuukauden loputtua pohditaan tuliko onnellisemmaksi käytöstään muuttamalla. Todella käytännönläheisiä juttuja:)

      Poista
  3. Onnellisuus on vähän kinkkinen juttu, ja hieman olen skeptinen voiko sitä tavoittaa projektilla. Onni kun vikkelänä yleensä pakenee sitä kiinni yrittävää. Mutta toisaalta jos kirjassa on vinkkejä esimerkiksi itsensä ja omien haaveidensa ja intohimojensa kuuntelemiseen, voi opas hyvinkin toimia. Mielenkiintoiselta kirjalta siis vaikuttaa, pitänee tutustua jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että perusasioiden pitäisi olla osittain kunnossa,jotta projekti voisi auttaa. Tai toki ystävät on voi ottaa projektiksi hankkia ystäviä ja aloittaa pohtimalla miksi ystäviä ei ole jne. Mutta kirjan lähestymistapa (ja omanikin) on enemmän kytköksissä omaan arkeeni: esim. ystäväasiassa olisi hyvä välillä pohtia, että kumpi saa minut oikeasti arjessa onnellisemmaksi: tv:n seura vai lenkki ystävän kanssa. Jälkimmäinen vaatii hieman enemmän, mutta on varmasti pidemmän päälle enemmän onnea lisäävä teko. Ja jos projektin omaisesti lisää onnellisuutta lisääviä asioita elämässään ja pyrkii vähentämään pahaa mieltä tuottavia niin tulosten pitäisi puhua puolestaan:)

      Poista
  4. Kiitos tästä, oli kiva lukea mitä tykkäsit! Mulle kirja oli hienoinen pettymys...

    Oma arvioini täällä: http://sutkautuksia.blogspot.fi/2013/04/onnellisuusprojektista.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, kiirettä pitänyt pari päivää. Nyt vasta pääsen perehtymään juttuusi! Kiva kun linkkasit, niin kuin sanoin, olen todella laiska etsimään kiinnostavistakaan kirjoista kirjoituksia.

      Poista