tiistai 18. maaliskuuta 2014

Vapaana elämisen taito


Päivi ja Santeri Kannisto
2014
210 s./Atena

Nomadipariskunnan yhdessä kirjoittama, vapaana elämisen julistukseen nojaava teos on sangen mielenkiintoinen tuttavuus. Maailmalla jo vuosikausia vaeltaneet Päivi ja Santeri kannustavat kaikkia kyseenalaistamaan hyvinvointivaltioiden opit onnellisesta elämästä ja etsimään sen sijaan omia onnellisuuden avaimia. Pariskunta haluaa muistuttaa, että kaikki eivät tule onnelliseksi elämällä heidän tavallaan, mutta jokainen voi silti pyrkiä merkityksellisempään ja vapaampaan elämään omalla tavallaan, pienin askelin.

Kerralla en ehtinyt kirjaa hotkaisemaan, mutta luin sitä mielelläni aina kun aikaa suinkin ilmaantui. Välillä varsin filosofiseksi äityvät mietelmät vapaudesta vaativat oman aikansa iskostuakseen alitajuntaan, joten siinä mielessä oli hyvä, että etenin hissukseen jääden välillä pohtimaan lukemaani.

Kirja muodostuu viidestä dialogin sävyttämästä kappaleesta, joissa nomadipariskunta ja heidän ystävänsä eri puolilta maailmaa pohtivat vapauden filosofiaa. Kappaleen lopussa on Päivin ja Santerin vinkit isoihin ja pieniin tekoihin, joiden avulla lähteä tavoittelemaan vapaampaa huomista. Vaikeatkin asiat on ilmaistu yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi ja kirja onkin todella helposti lähestyttävä.

Olin vasta aloitellut kirjan parissa, kun kävin lukemassa Lurun mainion kirjoituksen kirjan "epäkohdista". Hän on muotoillut todella hyvin minunkin mielessäni risteilevät ajatukset siitä, että läheskään kaikkia pariskunnan teesejä vapaudesta ei voi allekirjoittaa. Jo pari sivua kirjaa luettuani en voinut olla kuulematta Ymmin sanoja mielessäni: "Ei se maailma niin pyöri, että Päivi ei tee töitä, Sonja ei tee töitä, kukaan ei tee töitä..." ;)

Lurun kaiken kattavan tekstin jälkeen oli joka tapauksessa helppo päättää, että keskityn hankkimaan kirjasta inspiraatiota oman elämän pieniin muutoksiin ja jätän pariskunnan osittain äärimmäisyyksiin viedyt yhteiskuntakriittiset ajatukset vähemmälle huomiolle. Vaikka Päivi ja Santeri muistuttavatkin pitkin kirjaa siitä, että heidän tapansa elää ei ole ainoa oikea tapa, en silti voinut välttyä tunteelta, että jokaisen rivin väliin on kuitenkin painettu ajatus siitä, että vain he elävät oikein.

Pidin siitä, miten kirja sai ajattelemaan sellaisiakin asioita, joita ei tavallisen arjen hulinassa tule aina mietittyä. Välillä teksti tuntui ärsyttävän provosoivalta, välillä taas oikeasti inspiroivalta. Ehdottomasti kirja, joka kannustaa ajattelemaan asioita! Näin ollen suosittelen lämpimästi!

Kustantaja esittelee kirjansa täällä.

P.S. Niin ja siitä inspiraatiosta: Kirjan luettuani haluan entistä enemmän pyristellä pois älypuhelimen vallasta; antaa aikaa kaikkein tärkeimmille asioille elämässä eli omalle hyvinvoinnille ja rakkaille ihmisille; tehdä kestäviä ja fiksuja hankintoja; sanoa enemmän "kyllä", mutta uskaltaa sanoa "ei", kun siltä tuntuu ja murehtia entistä vähemmän. 

2 kommenttia:

  1. Oli kiva lukea ajatuksiasi tästä! Kannistojen yhteiskunnalliset teesit menivät tosiaan välillä aika pitkälle, mutta kirja antoi paljon ajattelemisen aihetta - ja sai miettimään juuri tuota, miten kirjan ajatuksia voisi hyödyntää omassa elämässä pienessä mittakaavassa ilman että välttämättä lähtee kulkuriksi maailmalle.

    VastaaPoista
  2. Heippa! Eksyin tänne, koska aloittelin tuossa työmatkalla kirjan Elämäni nomadina kuuntelua äänikirjana. Kirja on kiinnostava, mutta myös provosoiva. Niskakarvani ovat paikoin melkoisesti kohollaan, ja tunnen siitä kummallista syyllisyyttä. Vaikka tosiaan Kannisto siinäkin kirjassa korostaa, että kaikille ei sovi hänen valitsemansa tie, tulee silti tunne, että vain hän ja Santeri ovat oikeassa. Tänä aamuna kuunnellessani mietin, että vapaa vaeltelu tosiaan sopii terveille ja fiksuille, sairaat ja muuten vajaavaiset putoaisivat nopeasti kelkasta. Kannisto toteaakin, että ei saa pelätä epävarmuutta eikä kuolemaa, jos haluaa olla vapaa. Helppo sanoa... No, katsotaan, mihin tämä johtaa :D

    Googlasin Kannistoa, ja huomasin, että pariskunta on saanut kovasti medaihuomiota, joka on mennyt meikäläiseltä täysin ohi.

    VastaaPoista