lauantai 14. joulukuuta 2013

MarinaCarlos Ruiz Zafón
1999 suom. 2013
282 s./Otava


Ruiz Zafónin Tuulen varjon kanssa kävi niin kuin kaikilla muillakin; ihastuin ikihyviksi tarinan tunnelmaan ja mystiseen Barcelonaan. (Onko edes olemassa lukijaa, joka ei olisi kirjasta pitänyt? En ole ainakaan itse törmännyt!)

Siinä myös syy, miksi olen pysynyt kaukana Taivasten vanki ja Enkelipeli -teoksista. En ole millään uskaltanut luottaa, että sisarteoksissa taso olisi pysynyt yhtä kovana enkä ole halunnut minkään lukukokemuksen vähentävän Tuulen varjon arvoa. Marinaan päätin kuitenkin tarttua kuultuani sen olevan ihan oma tarinansa.

Voin sanoa, että en todellakaan pettynyt.

Tarina käynnistyy, kun nuori Oscar Drai tutustuu salaperäiseen Marinaan ja tämän isään. Miksi kaksikko asuu melkein romahtamispisteessä olevassa huvilassa, alueella jossa on vain hylättyjä asuntoja? Entä kuka on mustapukuinen nainen, joka vierailee säännöllisesti unohdetulla hautausmaalla? Mitä vanhoja salaisuuksia Barcelonan pimeät kujat varjelevat?

En tiedä vauhdittiko tarinan ihon alle imeytymistä se, että tänä vuonna Marinan tyylisiä kertomuksia on tullut luettua niin vähän. Äkkiseltään tulee mieleen vain Lumilapsi, joka oli myös suorastaan ihastuttava. Marina sopii myös joulun odotukseen todella hyvin. Harvassa kirjassa tunnelma on rakennettu niin vahvasti, että jokaisen askeleen elää täysillä henkilöhahmojen vierellä ja todella näkee ja tuntee kaiken heidän kanssaan. Aikuisen ihmisen sielu yksinkertaisesti tarvitsee ripauksen magiaa silloin tällöin.

Ruiz Zafónin maailmaan sukellettuani tajusin, että minut on ehdottomasti tarkoitettu lukemaan juuri Marinan tyylisiä kirjoja, jotka tarjoavat oivan vastaparin tavalliselle arjelle. Nyt en näe yhtään syytä sille, miksi ikinä enää palaisin esimerkiksi kotimaisen realismin pariin;)

Suosittelen Marinaa Sinullekin!

4 kommenttia:

 1. Marina odottelee minulla lukuvuoroaan kotihyllyssä, olen ajatellut säästellä tätä joululomaa varten. Aiemmista Ruiz Zafónin kirjoista olen pitänyt todella, todella paljon ja odotukset on korkealla tämänkin suhteen. Kiva kuulla, että sinä pidit tästä! :)

  VastaaPoista
 2. Tuulen varjo on kyllä superihana! Muita Zafóneja en ole vielä lukenut, mutta aikomus on kyllä. =D

  VastaaPoista
 3. Minä olen lukenut kaikki nuo kolme, mutta kyllähän se Tuulen varjo yhtenä ns. sielukirjanani pysyy ja pysyy :) Marina odottaa hyllyssä, en ole halunnut hosua sen kanssa tämän kauhean kiirehärdellin keskellä.

  VastaaPoista
 4. Nyt sain Marinan luettua ja uskaltauduin lukemaan arviosi kun olin omani kirjoittanut. Kovin samalla tavalla oltiin näköjään koettu tämä teos. Ihana se oli, ei siitä mihinkään pääse.

  VastaaPoista