sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Fedja-setä, kissa ja koira
Eduard Uspenski
1989
112 s./Otava


Lastenkirjallisuusviikon päättää klassikkoteos Uspenskilta. Tämä taisi olla kaikista kirjastosta raahaamistani kirjoista vähiten minua kiinnostava kirja. Otin tämän ihan sillä mielellä, että saanpahan taas ruksia yhden klassikon pois listoilta kuljeksimasta. Tarina päätyikin olemaan todellinen yllättäjä, sillä pidin siitä valtavasti. Kuvitus tosin on niin luontaantyöntävää, ettei sanat riitä. Tarina oli kuitenkin hupsu, sympaattinen, mielenkiintoisia ja yllättäviä tapahtumia pursuava ja kaikin puolin positiivinen. Tätä lukisin todella mielelläni lapselle iltasaduksi.

Ennakkoluulot johtuivat kirjan nimessä olevasta Fedja-sedästä, jonka luulin olevan joku papparainen kissoineen ja koirineen. Fedja-setä onkin tosiaan pikkupoika, joka on sen verran vakavaluontoinen, että on ansainnut nimensä perään setä-tittelin. Kuvitus ei ole edes uusimmassa painoksessa herättänyt mielenkiintoani ja tässä kymmeniä vuosia vanhassa painoksessa kuvitus on vielä vastenmielisempää. Onneksi uskalsin tarttua kirjaan kaikista ennakkoluuloistani huolimatta. Muuten olisi jäänyt hyvä kirja lukematta.

Muillekin epätietoisille tiedoksi: kirjassa seikkailee pikkupoika Fedja-setä, joka päättää lähteä pois kotoa, kun vanhemmat tekevät selväksi etteivät halua pojan omistavan lemmikkejä. Pian Fedja-setä asusteleekin vallan mukavasti pienessä kylässä kissoineen ja koirineen ja eläinväki senkun lisääntyy. 

3 kommenttia:

  1. Mä en ole koskaan pitänyt kamalana sitä kuvitusta. :) Kannattaa tutustua jatko-osiinkin, vaikka eka osa on silti paras.

    VastaaPoista
  2. Saattaa olla, että kun aikuisena vasta ekan kerran kiinnittää huomiota tiettyihin kuvitustyyleihin niin inhokkeja löytyy helpommin. Tai maku saattaa olla niin muovautunut jo, että tietyistä tyyleistä ei vain pidä:) Kiva että löytyy tykkääjiäkin:)

    VastaaPoista
  3. SATTUMA! Juuri aloin tätä lukea tänään, kun on siis tuossa minun listalla. Enpä uskalla siis vielä lukea mitä kirjoitit, mutta palaan pian asiaan! :D

    VastaaPoista