sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Jäljet lumessaAnna Jansson
2004 suom. 2006
373 s./Gummerus


Hanki ensikosketus Anna Janssonin kirjoihin - check!

Kyseinen kirja on majaillut kirjahyllyssäni jo muutaman vuoden ajan, muistaakseni sen jossain vaiheessa voitin Järjellä ja tunteella -blogin arpajaisista. Tänä keväänä kirjan lukemisen suhteen tulikin pieni kiirus, sillä eihän talvista tarinaa nyt keskikesällä lueta. Olen koko alkuvuoden yrittänyt vähentää kirjamääriä omasta kirjahyllystäni, joten kiva, että tämänkin voi nyt laittaa kiertoon.

Kirjaa aloitellessani fiilis ei ollut ollenkaan kallellaan jännäreihin päin, mutta lopulta Jansson onnistui voittamaan minut puolelleen. Toista osaa Maria Wern -sarjasta tuskin tulen lukemaan, mutta olin positiivisesti yllättynyt siitä, että Jansson ei ole lähtenyt ihan samalle idyllinen rannikkokylä -linjalle kuin Läckberg, Jungstedt ja Rosman.

Pastorin ensimmäinen vaimo kuoli jo vuosia sitten, mutta pappilassa voi vieläkin aistia pyhimysmäisen Annalisa-vainaan läsnäolon. Uusi vaimo Reidun ei ole löytänyt paikkaansa perheessä vaan kokee olonsa epävarmaksi pastorin manipuloivan tyttären, teini-ikäisen Cecilian kanssa. Pastori ei näe perheensä ongelmia vaan hautautuu mieluummin työtaakkansa alle. Kun Cecilia murhataan, paikkakunnan muutkin salaisuudet ja valheet alkavat paljastua eikä uusilta murhilta voida välttyä.

Ainakin tässä osassa Maria Wern oli yllättävänkin pienessä osassa ja lukija saa kaikessa rauhassa tutustua uhriin ja tämän perheeseen ja sen moninaisiin ongelmiin. Tarina on mielestäni lopulta jopa lähempänä lukuromaania kuin jännitystarinaa, sen verran hitaanpuoleisesti kaikki käynnistyy ja etenee. Tämä ei siis välttämättä ole yhtään huono asia, mutta yllätyin vain, koska oletin Janssonin kirjoilta jotain muuta.

Jäljet lumessa oli kaikin puolin ihan kelpo tarina, mutta tarinan rakennuspalikat olivat liian tuttuja muista lähiaikoina lukemistani kirjoista, jotta olisin voinut vaikuttua sen enempää. Uhriksi päätyvän Cecilian kohtalo ei myöskään herättänyt sen kummempia tunteita puolesta tai vastaan, se ei kai koskaan ole hyvä asia?

Onko ruudun takana Jansson-faniksi tunnustautuvia? Mikä on hänen paras kirjansa? Minkä tasoisena pidöt Jäljet lumessa -kirjaa verrattuna hänen muuhun tuotantoonsa?


Kustantaja esittelee kirjan täällä.

3 kommenttia:

  1. Olen lukenut aika monta Janssonin kirjaa, mutta nyt taidan olla täynnä. Katsoin myös kirjoista tehdyt elokuvat telkkarista. Myös kyseisestä kirjasta tehty elokuva tuli nyt alkutalvesta.

    VastaaPoista