tiistai 21. tammikuuta 2014

Porto Francon vartija
Ann Rosman
2011 suom. 2013
371 s./Bazar


Rosmanin viime syksynä ilmestynyt Porto Francon vartija yllätti positiivisesti. Luin aikoinaan sarjan aloitusosan ja pidin sitä aika yhdentekevänä tekeleenä. Olin tuolloin tykittänyt menemään Läckbergin kirjoja useammankin ja Rosman tuntuikin vain köyhänmiehen versiolta Läckbergistä. Uumoilin tuolloin, etten jatkossa vaivautuisi tutustumaan Rosmaniin sen paremmin.

Nyt olo on vähän kuin petturilla, olen nimittäin sen verran lojaali Ruotsin jännityskuningattarelle ja yhdelle suosikkikirjailijoista. Mutta kai tässä elämässä voi vähän Rosmanistakin tykätä, vaikka sydän kuuluukin Läckbergille? Oudoksun kyllä edelleen sitä, miten samantyyppinen ainakin Porto Francon vartija on verrattuna Läckbergin tuotantoon. Saaristo ja sen tunnelma, tapahtumat kahdella aikatasolla, koskettava sukutarina läpi vuosisatojen... Aika monta tuttua elementtiä!

Vendelan perhe viettää kesää vapaa-ajan asunnollaan kauniilla saarella. Lomapäiviä varjostaa kuitenkin niin Vendelan pojan ongelmat kuin Vendelan veljen vaimon nihkeä suhtautuminen saaristolomailuun. Voi hyvinkin olla, että tämä on perheen viimeinen kesä saarella, jos asunto aiotaan laittaa myyntiin. Kaiken kukkuraksi retkeilijäjoukko tekee ruumislöydön läheisestä suosta. Mitä Marstrandissa on oikein tapahtunut parisataa vuotta sitten, kun nainen ja vastasyntynyt vauva ovat päätyneet suon uumeniin? 1700-luvun lopulla Marstrandin vapaasatama on ollut kaikkea muuta kuin idyllinen paikka nauttia elämästään. Saaristo on kuhissut vaarallisia merimiehiä, salakuljettajia ja rantarosvoja. Pakkoavioliittoa paennut Agnes kuitenkin tietää, että uusi elämä karkulaisena on mahdollista aloittaa pelkästään vapaasatamassa.

Karuja ihmiskohtaloita, menneen ajan tunnelmaa ja mielenkiintoisia historiallisia faktoja yhdistelevä kirja on viihdyttävää tarinankerrontaa parhaimmillaan. Mielenkiintoinen tuttavuus myös jännityskirjoja vältteleville, sillä tarina on lopulta enemmän vauhdikas lukuromaani kuin puhdas jännitysgenren edustaja. Suosittelen.

Kustantajan esittelysivulle tästä.

Bloggaajakollega ei innostunut tarinasta niin paljon, mutta perustelee hyvin tarinan ongelmakohdat. Kirja-arvioon tästä.

1 kommentti:

  1. Juu, jännäristä ei kyllä oikein voi puhua, mutta ihan vetävä tapaus kuitenkin. Petyin silti, kun ns. päähenkilöstä ei kerrottu juuri mitään. Mikä sarja se sellainen on, jossa päähenkilöpoliisi ei pääse ollenkaan esiin? Kiehtova miljöö kuitenkin, ja voipa olla, että vielä seuraavalle osalle annan mahdollisuuden, jos sellainen joskus tulee.

    VastaaPoista