tiistai 1. tammikuuta 2013

Kirjavuosi 2012

Hyvää uutta vuotta kaikille! Nyt seuraa aina yhtä kutkuttavaa kirja-analysointia viime vuoden luetuista kirjoista. Vuonna 2012 luin 90 kirjaa, 6 enemmän kuin sitä edeltävänä vuonna. Alunperin oli tarkoitus jopa vähentää lukemista, mutta muuttohärdelli johti siihen, että harrastuksista pelkästään lukeminen toimi lopulta rentoutumiskeinona. Loistavasta kirjavuodesta mieleen jäi erityisesti Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti, joka lunasti lupauksensa ja vähensi ennakkoluulojani kotimaista kirjallisuutta kohtaan. Löysinpä muutaman aarteenkin. Lukumaraton oli myös hauska kokemus, jonka otan varmasti uusiksi jossain vaiheessa. 

Kirjojen keskimääräinen sivumäärä oli 272, luin viikossa noin 1,7 kirjaa ja keskimäärin päivässä rentouduin kirjan parissa noin 67 sivun verran. Luin päivässä noin kaksi tuntia, mutta toisaalta en juurikaan katsonut tv:tä, joten ei ole mikään ihme, että tuollaiseen ylellisyyteen on ollut aikaa.

Lukemani kirjat (90) sujahtivat seuraaviin kategorioihin: 
kaunokirjat   41
jännitys   15
lasten kirjat 12
nuorten kirjat 6
sarjakuvat 5
muistelmat ja historia 4
runot 2
novellit 2
matkakirjallisuus 2
näytelmät 1

Suhteet eri kategorioiden välillä pysyivät aika lailla ennallaan vuoteen 2011 verrattuna.  Luen pääasiassa kaunokirjallisuutta, mutta nollaan välillä jännityskirjallisuudella. Tietyin väliajoin olen valmis kurkistamaan mitä lasten- ja nuortenkirjallisuudelle kuuluu.  Tietokirjallisuuden lukemista yritin lisätä koko vuoden ajan, mutta laihoin tuloksin. Muita genrejä luin lähinnä Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahdin innostamana, ilman haastetta kirjat olisivat varmaankin jääneet kirjastoon. 

Tein jo vuonna 2011 huomion, että luen lähinnä 2000-luvun kirjallisuutta, ja nyt sen osuus oli huimat 78%. Haalin lukupinooni niin tämän vuoden kiinnostavat uutuudet kuin viime vuosilta mieleen jääneet lukemattomat kirjat. Vuonna 2011 luin paljon laajemmalla skaalalla, koska 41% oli vanhempaa kirjallisuutta. Nyt kaikki vanhemmat kirjat onneksi sentään jakautuivat 1900-luvun vuosikymmenille melko tasaisesti. En kuitenkaan  aikamatkaillut kovin pitkälle menneisyyteen, sillä vanhimmat lukemani kirjat olivat Fitzgeraldin Kultahattu 1925, Södergranin runoja 1916-1925 ja Kallaksen Sudenmorsian 1928.

Ajattelin, että kirjojen kotimaat olisivat tänä vuonna jakaantuneet vähemmän yksitoikkoisesti, mutta jos vuonna 2011 lukemistani kirjoista 80% tuli Suomesta, Englannista, Ruotsista ja Pohjois-Amerikasta, niin tänä vuonna luku oli 84%. Ei auttanut Ikkunat auki Eurooppaan -haaste tässä asiassa. Toisaalta kun ottaa huomioon, että osallistuin haasteisiin, jossa piti lukea paljon kotimaista ja amerikkalaista kirjallisuutta, niin ei kai tässä toisella tavalla olisikaan voinut käydä? Muutamia kirjoja luin tänä vuonna Ranskasta ja Espanjasta, muista maista (Norja, Tanska, Islanti, Irlanti, Viro, Hollanti, Belgia ja Etelä-Amerikka) yhdet kirjat per maa. Luin kirjallisuutta yhteensä 15 eri maasta.

Naisten ja miesten kirjoittamat kirjat jakaantuivat naisten hyväksi 63%, miesten osuudeksi jääden 37%. Tulokseen vaikuttaa varmasti se, että olen suorittanut 100 naiskirjailijoiden kirjaa -listaa, miesten vastaavaa en ole vielä edes tehnyt.

Totesin jo aikaisemmin tänä vuonna, että taidan olla aika innokas uusiin kirjailijoihin tutustuva lukija. Tulokset kertovat samaa: 61/90 kirjaa on peräsisin kirjailijoilta, joiden tuotantoa luin nyt ensimmäistä kertaa. Esikoiskirjailijoitakin mahtui joukkoon yllättävän mukava määrä, sillä 10 kirjaa on peräisin kirjailijoilta, jotka ovat kirjoittaneet toistaiseksi vain yhden kirjan.

Toistuvia teemoja tämän vuoden lukukokemuksissa ovat äitiys (Onnen tunti, Adoptiomatka, Poikani Kevin, Huone, Tiikeriäidin taistelulaulu ja Amerikan lapset); meren läsnäolo (Tie Myrskyluodolle, Saaren varjoissa, Vanhus ja meri, Majakkamestarin tytär, Majakanvartija ja Jää); dystopiat (Orjattaresi, Sarasvatin hiekkaa, Teemestarin kirja ja Jäljellä) sekä naisiin ja tyttöihin kohdistuva henkinen ja fyysinen väkivalta (Hiljaisuuden tuolla puolen, Mehiläisten salaisuudet, Blondi, Vilpittömästi sinun, Piiat, Kun suljen silmäni, Sisareni, rakkaani).

Nyt seuraa se hieno hetki, kun voi mennä tyhjentämään sivun "Haasteet 2012" ja tekemään tilaa uusille kujeille:)

4 kommenttia:

  1. Minä olen todella huono osallistumaan katekoriahaasteisiin, sillä koen, että kulttuuri olipa se kirjallisuus, kuvataide, musiikki tai mitä ikinä ei tunnusta maiden rajoja. Sen sijaan, olen alkanut myös tutkia, miten paljon tai vähän käytän aikaa lukemiseen. Yritin päästä alle sadan kirjan, mutta tuli 109, joten parannettavaa on. Päivittäinen lukuaikani on hieman enemmän kuin sinula, mutta vain hieman ja se on pois yöunista. Ei hyvä.

    Vaikka usein sanonkin, että mitä väliä, onko mies vai naiskirjailija, niin ihan sitä huomaamatta hämmästyy, jos huomaa oman kuuman ryhmänsä kärjessä peräti kolme miestä;-) Olin ällikällä lyöty, mutta onneksi Ullmann ja Shafak hieman paransivat tilannetta.

    Sama täällä eli uutuusirjat rulettavat. Ne vanhemmat kirjat, joita piti joululomalla lukea ovat vieläkin hyllyssään, paitsi ensimmäinen on nyt luvussa. Kohta tosin alkavat jo ilmestyä kevään uutuudet...

    Poikani Kevin ja Sisareni, rakkaani olivat lukuvuoden huippua, mutta myös sen pimeyttä, josta nyt yritän ylös. Sisareni, rakkaani on elämäni toiseksi raskain kirja, jonka jo annoinkin arvonassani pois.

    Tiivistelmäsi on herkullinen, sillä kuinka moni kiinnittää huomiota aikaan lukemisessa. Sitähän ei uskalla kai edes ajatella, miten paljon vuorokaudesta menee tunteja kirjoista bloggaamiseen.

    Antoisaa kirjallista ja muutakin vuotta 2013 sinulle, Sonja♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, olen niin hyvien yöunien perään, etten uskaltaisi lähteä niitä lyhentämään edes hyvän kirjan takia. Se vain kostautuisi liian rankasti seuraavan päivän koomailussa. Totta, vanhempiakin kirjoja on jatkuvasti mielessä, mutta ainakin minulla jo työni puolesta veri vetää uutuuksien pariin. Ja totta, ei sitä uskalla lähteä edes ajattelemaan, miten paljon käyttää aikaa bloggaamiseen/muiden blogien lukemiseen. Minä ainakaan en voi kirjoittaa kerralla arviota, vaan palaan raakaversioon uudelleen ja uudelleen löytääkseni parhaat mahdolliset tavat sanoa se, mitä kirjasta haluan sanoa. Oikein hauskoja hetkiä kirjojen parissa myös sinulle, Leena! Yritän tämän vuoden aikana ottaa mallia sinusta, ja lukea myös herkullisia valokuvakirjoja tyyliin Suomen parhaat luontokuvat jne.

      Poista
  2. Olipas kiintoisa kooste! Minäkin luen enemmän naisia kuin miehiä, kotimaisten osuuskin on ollut nousussa mutta vielä taitaa ulkomaisilla olla selkeä enemmistö. Tänä vuonna toivottavasti kotimainen tilanne kohenee maakuntajahdin ja 13 kotimaista-haasteen myötä. Teemoista meri ja äitiys päätyvät herkästi minunkin yöpöydälleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maakuntajahti kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta uskaltauduin tällä kertaa mukaan vain 13 kotimaista -haasteeseen. Keräilen tässä myös pikkuhiljaa kiinnostavia mieskirjailijoiden kirjoja yhteen, jotta saisin lähiaikoina tehtyä myös Mieskirjailijoiden 100 kirjaa -listan. Naisten listalta jo 1/4 suoritettu.

      Poista