keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Vuoden parhaimmistoa?

Keräilin viime vuoden palkintoja kahmineita kirjoja tänne ja ajattelin pysähtyä nytkin hetkeksi muistelemaan tämän vuoden palkittuja kirjoja. Viime vuonna seurasin todella tarkkaan palkintoasioita, mutta tänä vuonna olen ottanut aika löysin rantein. Niinpä sattuikin niin, että moni kirjoista oli kuin olikin tuttuja, mutten vain ollut muistanut, että ne oli palkittujakin. Onko näiden kirjojen joukossa Sinun mielestäsi vuoden parhaita lukukokemuksia?

Runeberg-palkinto
Katja Kettu - Kätilö

 
"Mahdottomissa oloissa syntyy mahdoton rakkaustarina, jonka kerronnassa on ripaus maagista realismia ja kahmalokaupalla inhorealismia."
 
Uusimaa-sanomalehden, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen Arvostelijain Liiton, Porvoon kaupungin ja Finlands Svenska Författareförening-yhdistyksen kirjallisuuspalkinto, jonka arvo on 10 000e. Palkinto tukee laatukirjallisuutta ja antaa uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistää Runebergin päivää.

-----

Topelius-palkinto
Jukka Pekka Palviainen: Joku vieraileva tähti

 
"Kirjailija saa pienillä piirroilla tarinaan lämpöä ja herkkyyttä."

Suomen Nuorisokirjailijoiden kirjallisuuspalkinto, jonka arvo on 1 700e. Palkinto myönnetään vuosittain korkeatasoisesta nuortenkirjasta.

-----

Vuoden johtolanka -palkinto
Pekka Hiltunen: Vilpittömästi sinun

 
"Vilpittömästi sinun on taitavasti rytmitetty, intensiivinen ja jännittävä psykotrilleri. Kirja luo uuden, korkean standardin termille älykäs viihde."

Suomen dekkariseuran kirjallisuuspalkinto, joka on keramiikkalaatta. Palkinto myönnetään edellisen vuoden merkittävästä kotimaisesta dekkariteosta.

-----

Kirjallisuuden valtionpalkinto ja kääntäjien valtionpalkinto
Tuula Kallioniemi & >Juhani Salokannel
 
Valtion kirjallisuustoimikunnan myöntämä palkinto kirjailijoille ja kääntäjille. Palkintosumma on suuruudeltaan 15 000e.
 
-----

Lasiavain-palkinto
Erik Valeur: Det Syvende barn
 
Dekkarijärjestö Skandinaviska Kriminalsällskapetin (SKS) myöntämä palkinto vuoden parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille.

-----
Tähtivaeltaja-palkinto
Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

 
"Kirjan viehättävimpiä puolia on erilaisten vaikutteiden sulava yhdistely. Lopputuloksena on täysin uudenlainen keitos salapoliisikertomusta, veijaritarinaa ja kovaa scifiä."

Tähtivaeltaja-lehteä julkaisevan Helsingin Science Fiction Seuran myöntämä palkinto parhaalle edellisvuonna suomeksi ilmestyneelle science fiction -kirjalle - voi olla myös käännöskirja.

-----

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto
Aki Ollikainen: Nälkävuosi

 
 "Nälkävuosi on kielellisesti hallittu ja hienosti rakennettu kokonaisuus, kuin jo kokeneen kirjoittajan teos."

Helsingin Sanomat myöntää palkinnon vuoden parhaalle esikoisromaanille. Palkintosumma on 15 000e.

-----

Finlandia Junior -palkinto
Christel Rönns: Perin erikoinen muna

 
"Lempeä kertomus erilaisuudesta, ystävyydestä ja luopumisesta." 
 
Suomen Kirjasäätiön palkinto ansiokkaalle suomalaiselle lasten-/nuortenkirjalle. Palkintosumma on 30 000e.

-----
 
Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto
Lassi Hyvärinen, Emmi Itäranta & Mikko Myllylahti 
 
      
 
 
Kalevi Jäntin rahaston myöntämä kirjallisuuspalkinto nuorille kirjailijoille. Palkintosumma on 15 000e.

-----

Finlandia-palkinto
Ulla-Lena Lundberg: Jää

 

"Ulla-Lena Lundbergin käyttämä kieli on konstailematonta. Samalla se on jollain selittämättömällä tavalla iätöntä."
 
Suomen Kirjasäätiön myöntämä kirjallisuuspalkinto Suomen kansalaisen kirjoittamasta ansiokkaasta romaanista. Palkintosumma on 30 000e.

---

 Tänä vuonna olen lukenut palkituista kirjoista Kätilön, Vilpittömästi sinun, Teemestarin kirjan, Nälkävuoden ja piakkoin Jään. Tarkoituksena olisi lukea vielä Kvanttivaras ja Perin erikoinen muna, saa kuitenkin nähdä ehdinkö niitä tämän vuoden puolella enää. Viime vuonna haastoin itseni lukemaan palkittuja ja ehdokkainakin olleita kirjoja, mutta tänä vuonna erilaiset kirjahaasteet ovat kiinnostaneet enemmän. Kaikkiin viiteen mainitsemaani kirjaan olen tarttunut ennen kuin palkinto on myönnetty, joten palkintohaukaksi ei minua tällä kertaa voi sanoa.

Varsinkin Kätilö ja Nälkävuosi tekivät suuren vaikutuksen, ja tarinat pysyvät mielessä pidempäänkin. Vilpittömästi sinun puolestaan osoitti epäileväiselle lukijalle, että kotimainenkin jännitys voi toimia. Ensi-ihastus on jo laantunut, enkä välttämättä tule lukemaan Hiltusen sarjan jatko-osia, mutta vaalin muistoissani mielenkiintoista ensimmäistä osaa. Teemestarin kirjakin oli hyvä, mutta rauhallisella temmollaan kuitenkin vähän pliisu näin jälkikäteen ajatellen. Jää on vielä sen verran vaiheessa, etten osaa vielä sanoa miten kirjan kanssa tulee käymään. Tämän vuoden top-10-listalta kirjoista tulee löytymään Nälkävuosi.

Miten sinulla ja palkituilla kirjoilla meni tänä vuonna?

17 kommenttia:

 1. Kiva koonti! (Kenties kopsaan ideasi...) Minäkin luin Kätilön vasta tämän vuoden puolella, ja se on melkoinen huippukokemus koko vuoden lukemisteni joukossa. Ihastuin niin, että kesällä kuuntelin myös äänikirjan. Huikea. Palkinto todella osui oikealle. Huutava vääryys, ettei ollut F-ehdokkaana.

  Vilpittömästi sinun -kirjan luin jo viime syksynä ja tuntemukset olivat aika kaksijakoiset. Jatko-osan jätin kesken.

  Nälkävuoteen ihastuin jo keväällä. Hieno teos. Suosittelisin miehelle joululahjaksi. Teemestarin kirja minulla on vielä lukematta, mutta luen ennen vuodenvaihdetta, koska saattaa päästä mukaan Blogistanian Finlandia -ehdokkaisiini. Kirja on jo ostettukin.

  Jään luin loppuun tiistaina. Aika mahtava, kun on päässyt loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea on vapaasti hyödynnettävissä:) Olin tänä vuonna hieman närkästynyt, kun Dora Dora pääsi F-ehdokkaaksi, kun Kätilö tosiaan viime vuonna ei päässyt. Eniten ehkä jurppi se, että olen nähnyt Dora Doraa mainostettavan tyyliin "Jos pidit Kätilöstä, pidät myös Dora Dorasta!" Kuka haluaa lukea "saman" kirjan kahdesti? No, oikeastihan minulla ei ole mitään käsitystä siitä millainen Dora Dora on, mutta ennakkoluuloja ainakin löytyy tuon mainoskikan takia:D

   Nälkävuosi on sellainen, jonka niin kovasti haluaisin hankkia jollekin lahjaksi, harmi vain ettei lähipiirissä oikein ole ketään, jonka tietäisin lahjaa arvostavan:(

   Poista
 2. Mukava, että teit koosteen/koonnin tänä vuonna palkituista kirjoista. Niiden joukossa on tosiaan monia blogeissa paljon esillä olleita kirjoja.

  Itse vaikutuin Nälkävuodesta ja ihastuin Teemestarin kirjaan. Jää on kerrassaaan upea romaani. Kätilön tunnistin kaikin tavoin hyväksi, mutta tukahduin hieman runsaiden kielikuvien alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jää on minulla vielä alkutekijöissä, aion itse asiassa kohta mennä viettämään aamun pitkiä tunteja sänkyyn kirjan kanssa. Vielä tarina ei ole tempaissut matkaansa, mutta luotan siihen, että kohta tapahtuu jokin käänne. Eihän kymmenet kirjabloggaajat voi olla väärässä:)

   Poista
 3. Mulla jäi "hiukan" kesken tuo aiempi postaus, ei ollut tarkoitus ihan noin lyhyeen jättää :D Tässä oli eilen niin kovasti härdelliä. Sen verran voin paljastaa Jäästä, että sen lumon tajuaa vasta kun kirjan on lukenut loppuun. Promise!

  Kätilö oli vahva lukuelämys, leikittelen ajatuksella lukea se uudelleen ihan pian...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Välillä pelkkä sydänkin kertoo kaiken oleellisen:D Olen edelleenkin ns. käänteen tekevässä kohdassa. Petter on Porvoossa ja kohtaa hänet, josta postimies varoitti. Tai enhän minä tiedä onko se käänteentekevää, mutta Antton vaikuttaa mieheltä, joka tietää mistä puhuu. Ja kyllä vähän jännittää, että mitä tästä eteenpäin. Itse leikittelen teemalukemisella ensi vuoden suhteen, ja pohdiskelen pitäisikö lähteä teemailemaan yhdessä kuussa niin, että lukisi uudelleen vanhoja vanhoja suosikkeja. Yläasteelta ja näin. Katsotaan!:)

   Poista
  2. Tuo kuulostaa mahtavalta! Pitäiskö meidän ottaa peräti kimppaluku jostain yhteisestä suosikista noin niinkuin uusintana?!

   Poista
  3. Sonja, nyt kun uusien kirjojen pinot on käsitelty, siirryin vahnempiin kirjoihin, jotka ovat odottaneet makkari yöpöytähyllyllä koko vuoden juuri tulevia viikkoja. Ei mitään uusia kirjoja kuukauteen, kunhan muutama on vielä selvitetty, sitten jotain muuta...

   Poista
  4. Annika: Joo! Täytyy vähän kaivella muistia ensin, että mitäs herkullisia muistikuvia sitä mielestä löytyykään ja sitten vertailla, jos löytyisi yhteisiä suosikkeja uusintalukuun!

   Leena: Minäkin aion ensi vuoden alkupuolella kahmia kasan vanhempia kirjoja suosikkikirjailijoiltani. Syksyn kirjapaljoudessa sitä aina villiintyy ja haalii vain uutuuksia, mutta keväällä saa hetken huilia ja lukea hyvällä omatunnolla vanhempaakin kirjallisuutta:)

   Poista
  5. Hienoa, laitetaan suosikkilistat vaikka s.postilla ja katsotaan, löytyykö listalta samoja kirjoja! Mie odottelen innolla jo kevään uutuuksia, mutta tuossa ihan vuoden alussa olisi otollinen aika tällaiselle "tempaukselle" :)

   Poista
  6. Mä en juuri käytä tota gmailiani, joten laitatko mulle postia annika.kivi@live.fi. En löytänyt sun suoraa osoitetta :)

   Poista
  7. Juu, heitän viestillä heti, kun ehdin kunnolla istahtaa muistelemaan menneitä lukukokemuksia. Voi kun olisi pitänyt aikoinaan kunnolla lukupäiväkirjaa! Mutta ei auta, nyt mennään täysin muistin varassa. Palaan asiaan myöhemmin tällä viikolla:)

   Poista
 4. Minusta Katja Ketun Kätilö aurasi suomalaisen naiskirjallisuuden uutta polkua eli kirjalla tehtiin uuden, vahvan tyylin historiaa.

  Nuo muut kirjat tuskin ehtivät minua koskettaa...Vuosi on ollut tiheä ja tasokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kovin paljon kotimaista kirjallisuutta lukenut aikuisiällä, mutta Kätilö kyllä teki selväksi minullekin, että kotimaisen kirjallisuuden saraltakin voi löytyä mieluista lukemista.

   Poista
 5. Minulla on mennyt aika surkeasti palkittujen kirjojen kanssa, mitään ei ole tänä vuonna tullut luettua :( Monet näistäkin tosin kuulostavat kovin kiinnostavilta, ja ainakin Jää, Kätilö ja Kvanttivaras ovat jo lukulistallani :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea ei yksinkertaisesti ehdi lukemaan:) Toisaalta se on ihanaa, aina on niiiiin paljon valinnanvaraa. Toisaalta se on tietenkin raivostuttavaa:D

   Poista