tiistai 25. joulukuuta 2012

Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti

Vuosi sitten väsyin siihen, että ennakkoluuloni kotimaista kirjallisuutta kohtaan estivät minua tutustumasta uusiin välillä melko mielenkiintoiseltakin vaikuttaviin kirjoihin. Lopulta ei auttanut muu kuin haastaa itsensä lukemaan kotimaista kirjallisuutta ja toivoa, että haaste antaisi uutta puhtia lukemiseen. Sen verran halusin säästää kotimaisen kirjallisuuden saralla aloittelevaa lukijaparkaa, etten sisällyttänyt haasteeseen ns. pakollisia klassikkokirjoja ja nykykirjallisuuden suurnimiä, vaan päätin röyhkeästi viettää vuoden päivät lukien kirjoja, jotka voisivat jättää jälkeensä hyvän lukukokemuksen niin, että ennakkoluuloni pikkuhiljaa väistyisivät. Nyt vuosi on kulunut, ennakkoluulot ovat tosiaan hälvenneet ja uskalsin muutaman kerran tarttua myös sellaisiin kirjoihin, joiden uumoilin olevan pelkkää ajanhukkaa. Haaste on siis suoritettu:)
 
Tammikuussa 2012 tuumasin, ettei minulla ole kotimaisia suosikkikirjailijoita (valehtelin, koska olin juuri silloin unohtanut Monika Fagerholmin olemassaolon). Vuoden päätteeksi onkin ilo todeta, että tutustun mielelläni jatkossakin mm. Aki Ollikaisen, Virpi Hämeen-Anttilan, Tove Janssonin, Hanna Tuurin, Salla Simukan ja Monika Fagerholmin tuotantoon. Oikeastaan aika moni muukin kirjailijatuttavuus jätti jälkeensä mukavan toiveikkaan olon kotimaisen kirjallisuuden suhteen.
 
Jaottelin haasteen 19 alakategoriaan, joihin kaikkiin suunnittelin osallistuvani ainakin kahdella kirjalla. Monipuolisesti sainkin luettua kirjoja, mutta valitettavasti eräkirjallisuuteen en saanut tutustuttua ollenkaan ja kaikki fantasia- ja scifi-elementtejä sisältävät kirjat puolestaan olivat nuortenkirjallisuutta. Alla näkyy kaikki kirjat, jotka luin haastetta varten. Merkitsin tähdellä ne kirjat, jotka edustavat minulle kotimaisen kirjallisuuden aarteita. Ne kaikki eivät ehkä ole niitä yleisesti arvostetuimpia teoksia kotimaisen kirjallisuuden saralla, mutta ne ovat minulle niitä, joiden takia en enää ahdistu ajatellessani kyseistä kirjallisuuden kenttää. Kaksi tähteä peräänsä saivat ne kirjat, jotka haluan nostaa esille aivan erityislaatuisina lukukokemuksina.
 
Luin haastetta varten 40 kirjaa, joista 24 kirjaa saivat tähden peräänsä, niistä 6 kirjaa olivat vallan erityisiä. Aika hyvin, etten sanoisi! Osa tähdettömiksi jääneistä kirjoista olivat varsinaisia mahalaskuja, kuten Kirjastovirkailijan päivä, Miss Seinäruusu ja Ihanat naiset rannalla, mutta toisaalta Monika Fagerholm on kuitenkin kirjailija, jonka koko tuotannon haluan lukea, koska taas Amerikkalainen tyttö on yksi kaikkien aikojen parhaista lukukokemuksista, eikä Diivakaan huono ollut. Tähdettömäksi jäi myös esimerkiksi Muumipeikko ja pyrstötähti, vaikka olenkin pitänyt muista lukemistani muumikirjoista. Näin ollen haasteesta jäi oikein hyvät muistot ja erittäin mielenkiinnolla odotan kuinka paljon kotimaista kirjallisuutta tulee suosittua ensi vuonna, kun taustalla ei enää ole haastetta. Toisaalta täytyy myöntää, että vuoden top-10 listalle ei tule päätymään kuin kaksi kotimaista kirjaa, joten siinä mielessä kotimaisen kirjallisuuden saralla on vielä tekemistä...;)


Kotimaisten naiskirjailijoiden teokset 2000-luvulla
Härkönen - Onnen tunti
Lehtinen - Miss Seinäruusu
Hämeen-Anttila - Tapetinvärinen*
Elina Halttunen - Syysvieraita**

Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset 2000-luvulla
Jääskeläinen - Harjukaupungin salakäytävät*
Vepe Hänninen - Minä, vakuutusetsivä

Kotimaisten naiskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua
Fagerholm - Ihanat naiset rannalla

Blomqvist - Tie Myrskyluodolle*

Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua
Salminen - Varasto

Jännityskirjallisuus
Hiltunen - Vilpittömästi sinun*

Isomäki - Sarasvatin hiekkaa

Klassikot
Kallas - Sudenmorsian (näytelmä & romaani)
 

Lastenkirjallisuus
Kinnunen & Talvio-Jaatinen - Vernerin matka maailmalle*
Parvela & Talvitie - Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen**

Salmi - Puluboin ja Ponin kirja*
Jansson - Muumipeikko ja pyrstötähti
Walldén - Ruben ja Harman kartano
Tapani Bagge - Aaveiden meri*
Tittamari Marttinen - Meidän luokka nousukiidossa*
Tuula Kallioniemi - Aaveita ja avaruusolentoja

Nuortenkirjallisuus
Jalo - Nummelan ponitalli ja Haamulinnan kadonnut ori*

Turtschaninoff - Helsingin alla*
Simukka - Jäljellä*

Sarjakuvakirjallisuus

Tietäväinen - Näkymättömät kädet*
Paloniemi - Kiroileva siili 3
Nykänen - Mummo*

Kotimaiset elämänkerrat

Pihlajamäki - Adoptiomatka*

Suomi ja sodat
Lander - Käsky*

Suomalaiset maailmalla

Tuuri - Orapihlajapiiri

Tuuri - Irlantilainen aamiainen**
Piha - Medicien naapurissa**


Palkitut kotimaiset kirjat ja kirjailijat
Jansson - Kesäkirja*
Lundberg - Jää**

Runokokoelmat
Södergran - Runoja
Itkonen - Lumilyhdyn valossa*

Tietokirjallisuus
Lehikoinen - Katkera Manalan kannu*

Kotimaisten esikoiskirjailijoiden teokset
Ollikainen - Nälkävuosi**
Itäranta - Teemestarin kirja*

Novellikokoelmat
Korhonen - Kirjastovirkailijan päivä

Fantasia- ja scifi-kirjallisuus
Eräkirjallisuus


Kertokaahan ihmeessä muutkin haasteeseen osallistuneet, miten haasteen koitte ja kuinka iso osa luetuista kirjoista päätyi aarteeksi asti. Muistaakseni kovin monella muulla ei ollut taustalla samanlaista angstia kotimaista kirjallisuutta kohtaan:)

10 kommenttia:

 1. No näinhän siinä kävi, merkinnät samat kuin sinulla:

  - Kotimaisten naiskirjailijoiden teokset 2000-luvulla
  Laila Hirvisaari: Minä, Katariina *
  Mia Vänskä: Saattaja *

  - Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset 2000-luvulla
  Olli Jalonen: 14 solmua Greenwichiin **
  Arne Nevanlinna: Marie **
  Joel Haahtela: Lumipäiväkirja *

  - Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua
  Arto Salminen: Varasto *

  - Jännityskirjallisuus
  Taavi Soininvaara: Pakonopeus, Punainen jättiläinen & Valkoinen kääpiö *

  - Fantasia- ja scifi-kirjallisuus
  Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät **

  - Klassikot
  Väinö Linna: Tuntematon sotilas **

  - Kotimaisten esikoiskirjailijoiden teokset
  Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max **

  - Nuortenkirjallisuus
  Annukka Salama: Käärmeenlumooja *

  - Tietokirjallisuus
  Imperiumin perilliset - esseitä brittiläisestä nykykirjallisuudesta *
  Anna-Lena Laurén: "Hulluja nuo venäläiset" *

  - Novellikokoelmat
  Tove Jansson: Kevyt kantamus

  - Runokokoelmat
  Anni Sinnemäki & Milka Alanen: Sokeana hetkenä **
  Pentti Nieminen: Päivä näin sininen ja tyyni & Vyötettiin ja vietiin **

  - Suomalaiset maailmalla
  Karoliina Timonen: Aika mennyt palaa *

  - Palkitut kotimaiset kirjat ja kirjailijat
  Sofi Oksanen: Puhdistus *

  Kategorioista kuittaamatta siis naiskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua, lastenkirjallisuus (jota toki olen pojan kanssa lukenut mutta en blogannut), sarjakuvat, elämäkerrat, eräkirjallisuus sekä Suomi ja sodat.

  Suoritetuissa kategorioissa tykkäämisprosentti on kyllä aika kova! Luin monta todella, todella hyvää kotimaista kirjaa.

  Olin tässä blogiaikana jo ehtinyt vapautua pahimmista ennakkoluuloistani kotimaista kirjallisuutta kohtaan, mutta ainakin aiemmin niitä tosiaan oli. Ja haaste oli kyllä edelleen aiheellinen! :) Luulisi tämän lopputuloksen rohkaisevan kotimaisen kirjallisuuden pariin jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Sinulla on tosiaan kova tykkäämisprosentti. Jos ennen haastetta olisin lukenut listasi + tähtimerkintäsi, en olisin varmaan luullut, että huijaat:D Niin vähän omaan lukumakuuni sopivia kotimaisia kirjoja on tullut luettua ennen haastetta:)

   Listaltasi Saattaja, 14 solmua Greenwichiin, Lumipäiväkirja, Sinun jälkeesi, Max, Käärmeenlumooja ja Aika mennyt palaa kiinnostivat minuakin haasteaikana. Kaikkea ei kuitenkaan ehtinyt, mutta enköhän muutaman noista tule lukemaan jo ensi vuoden aikana. Lumipäiväkirja löytyy ihan omasta hyllystä ja Käärmeenlumoojaa on kehuttu niin paljon, että pakkohan se on lukea;)

   Kiitos osallistumisesta haasteeseeni, hyvä että tulokset olivat rohkaisevia tulevaisuutta ajatellen:)

   Poista
 2. Olen sen verran vannoutunut omien polkujen kulkija, etten juuri hyppää mukaan haasteisiin... Kotimaista kirjallisuutta tulee ylipäätään luettua yllättävän paljon. Ehkä tiedostamattakin. Listaltasi Saravatin hiekkaa on teos, jonka tahtoisin ehdottomasti lukea. Vilpittömästi sinun toi "joulupukki" :) Hiltusen Sysipimeästähän tykkäsin, joten tuo roikkuu lukulistan kärkipäässä.

  Ps. jatkan täällä vatsataudista toipumista... Oli "iloinen" joulu, sairastimme koko porukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas haalin haasteita vähän hullunkiilto silmissä. Ei aina ehkä niin fiksua, kun sitten pakostikin "stressaan" niistä:DD Sarasvatin hiekkaa ei valitettavasti tehnyt niin suurta vaikutusta minuun kuin olisin odottanut. Henkilöhahmot olivat vähän hölmöjä, ja se vaikutti sitten lopulta lukukokemukseen aika paljon... Voi ei, vatsatauti jouluna... Ei kiva! Tsemppiä toipumiseen, onneksi hyvät kirjat odottavat lukijaa:)

   Poista
 3. Onpas vieraan näköinen kirjalista! Siis suorastaan hämmästyttävän vieraita nuo kaikki. Mikä tietenkin on hyvä asia ajatellen sitä, kun lähden etsimään kirjoja kirjastosta... Olen lukenut noista vain Ihanat naiset rannalla. Ja tulin hyvin kiukkuiseksi siitä kirjasta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Metsästä nyt ainakin alkuun Nälkävuosi (hieno pieni kirja 1800-luvun nälkävuodesta, joka syöksi suomalaiset kurjuuteen) ja Medicien naapurissa (jos kiinnostaa hetkeksi nojatuolimatkailla Italian auringon alle) ja Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen (jos haluaa lukea aikuisenkin mielestä kerrassaan ihastuttavan tarinan).

   Heh, minäkin tulin kiukkuiseksi Ihanat naiset rannalla -kirjasta:D Se ei vain ollut yhtään sellainen kuin olisin halunnut sen olevan. Pitääkin lukea mahdollisimman pian Fagerholmin Lola ylösalaisin, se on varmasti hyvä:)

   Poista
 4. Tämä oli kiva haaste! Vaikkei tosiaan samanlaista (tai minkäänlaista) angstia kotimaista kirjallisuutta kohtaan ollutkaan. ;)

  Luin yhteensä 66 kotimaista kirjaa tänä vuonna. 12 en blogannut. 12 nousi erityisen mieleenpainuviksi. Suurin aarre on Aki Ollikaisen Nälkävuosi, Markus Nummen Karkkipäivä on hyvänä kakkosena.

  Tästä on kiva jatkaa eteenpäin uusia kotimaisia kirjoja kohti.

  Koontipostaukseni haasteesta löytyy täältä: http://suketus.blogspot.fi/2012/12/kotimaisen-kirjallisuuden-aarrejahdin.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että lähdit mukaan jahtiin. Ja vau, en kyllä ikinä pääse tuollaisiin määriin luettuja kotimaisia kirjoja, mutta nyt on ainakin helpompi tarttua kiinnostaviin kirjoihin, kun angstia ei enää ole:D Hmm. Karkkipäivä pitäisi lukea vielä joku päivä!

   Poista
 5. Kiitos hyvästä haasteesta! Ihanaa, että sinäkin löysit sen kautta aarteita :)

  Täältä löytyy minun osallistumislistani:
  http://tarinoidentaikaa.blogspot.fi/2012/12/kotimaisen-kirjallisuuden-aarrejahti.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta! Tulenkin pian kurkkaamaan aarrejahtitarinointiasi:)

   Poista