sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Puoliväli ja sen yli!

Vuosi on edennyt jo yli puoleen väliin. Monta hyvää kirjaa takanapäin, mutta varmasti vähintään yhtä monta edessä. Alunperin minun ei juurikaan pitänyt osallistua haasteisiin, mutta kun moni pisti parastaan, niin eihän sitä voinut päätöksessään pysyä sitten millään! Seuraakin siis puolivälikatsaus. 

Pistin pystyyn Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahdin, johon olen pyrkinyt lukemaan sellaisia kirjoja, joista suinkin voisin pitää. En siis edes yritä houkutella itseäni lukemaan niitä ehkä yleissivistyksen nimissäkin pakollisia kirjoja, jotka eivät jaksa kiinnostaa vaan yritän etsiä helmiä, joita voisin lämpimästi suositella eteenpäinkin. Tavoitteenani on päästä yli vahvasta ennakkokäsityksestäni, että kotimainen kirjallisuus ei kokonaisuudessaan ole ollankaan minua varten. Toivon löytäväni ainakin viisi niin mieluisaa kirjailijaa, että haluan seurata heidän tuotantoaan myöhemminkin. 

Jaoin haasteen 19 kategoriaan, joista olen tällä hetkellä kahlannut läpi 14. Vuoden aikana toivon lukevani ainakin 38 kotimaista kirjaa, mielellään jokaisesta kategoriasta kaksi kirjaa. Osaan kategorioista olen kuitenkin jo tässä vaiheessa vuotta lukenut useammankin teoksen, yhteensä 18 kirjaa. Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että minulla on kaikki maailman mahdollisuudet onnistua haasteessani. Olo on muutenkin toiveikas, sillä olen jo tässä vaiheessa vuotta törmännyt moneen kotimaisen kirjallisuuden helmeen, joten vanhat ennakkoluulot ovat totisesti saaneet kyytiä. Hyvin näyttää pyyhkivän muillakin. Osalla jopa paremmin kuin haasteen emännällä. Merenhuiske ja Tintti ovat lukeneet jo ainakin 30 kirjaa, Leijailen ainakin 16 kirjaa, Anna ainakin 23 kirjaa ja Suketus uskomattomat 41 kirjaa! Toivottavasti muidenkin haasteeseen osallistuvien kammiot ovat jo pullollaan aarteita! Oma tilanteeni helmien suhteen on tällä hetkellä 9/18.

Toinen haastepaketti on Ikkunat auki Eurooppaan, joka etenee mukavasti samaa tahtia Kirjallisen maailmanvalloituksen kanssa. Tähän haasteeseen en ole tohtinut lyödä lukkoon mitään tiettyä tavoitetta, vaan etenen hissuksiin fiilispohjalta. Yritän ensisijaisesti saada ensin vierailtua kaikissa Pohjois-Euroopan maissa (vielä puuttuu Latvia, Liettua ja Viro) ja siitä hyppään varmaankin täydentämään Länsi-Euroopan puuttuvat maat (Alankomaat, Belgia ja Luxemburg). Tällä hetkellä pistesaldoni on 16, joten tavoitteeksi voisin yrittää asettaa n. 35 pistettä. Teoriassa lukisin mielelläni kirjoja myös niistä minulle tuntemattomista maista, mutta voi olla että mukavuudenhalu voittaa jälleen kerran ja päädyn jumittamaan loppuvuodenkin Ruotsissa, Englannissa ja Ranskassa:) Tällä hetkellähän tilanne on se, että olen lukenut vain 9 eri maan kirjallisuutta.

Kirjallinen maailmanvalloitus etenee tosiaan tässä rinnalla, aloitin haasteeseen kirjaamisen tämän vuoden alussa. Tänä vuonna en varsinaisesti keskity kyseiseen haasteeseen, vaan kirjaan ylös uudet valloitetut maat, jos niitä sattuu tulemaan. Toistaiseksi olen vieraillut vasta 10 maassa, se on kyllä todella vähän se. Mutta toisaalta se kyllä kertoo jotain lukemisestanikin, että yleisesti ottaen luen vain tiettyjen maiden kirjallisuutta, ja täytyy tosiaan melkein olla joku haaste käynnissä, että saa vierailtua muissakin maissa.

Luulisi, että So American -haaste olisi edennyt paremmin tähän mennessä, luenhan oman käsitykseni mukaan eniten juuri yhdysvaltalaista kirjallisuutta. Vaan mitä vielä! Toistaiseksi olen vieraillut vasta 8 osavaltiossa! On kuitenkin ollut hauska huomata, että kaikki kirjat ovat toistaiseksi tapahtuneet eri puolilla maata (paitsi New York x2). Monien osavaltioiden sijainti on tullut aikaisempaa tutummaksi ja maantieto paranee pikkuhiljaa. Tarkoituksena olisi lukea loppuvuosikin yhtä laajalla skaalalla osavaltioiden suhteen. Ja ylipäätään haluaisin lukea enemmän yhdysvaltalaista kirjallisuutta, en ymmärrä miten kaikki muut kirjaprojektit ovat onnistuneet kiilaamaan suosikkieni väliin! Siispä heitän ilmoille vaatimattoman tavoitteen eli vuoden lopussa osavaltiokäyntejä tulisi olla ainakin 20 kappaletta.

Pienimuotoisempiakin haasteita on muutama. Minihaastessa ollaan toistaiseksi luettu kolme kirjaa. Haaste on aina hauska jo siinäkin mielessä, että aina on TBR-listoilla varmasti joku kirja, joka sopii kulloiseenkin minihaasteeseen ja lukeminen saa mukavan sysäyksen haasteen takia. Aion siis jatkaa uskollisesti Minihaasteiden parissa vuoden loppuun asti. Kirjallisuuden äidit -haaste alkoi vasta äskettäin, ja siihen olen lukenut vasta yhden kirjan. En niinkään yritä lukea mahdollisimman äiti-kirjallisuutta, vaan seuraan mielenkiinnolla, tuleeko niitä kuinka monta vuoden aikana luettua. Toivon toki ylittäväni vaaditut 3 kirjaa. Underbara finlandsvensk vid papper -haaste on toistaiseksi tuottanut minulle neljä pistettä, eikä tässäkään haasteessa minulla ole varsinaisia tavoitteita, vaan seuraan mielelläni miten paljon suomenruotsalaisilta kirjailijoilta tulee luettua vuoden aikana.

Näiden lisäksi olen saanut kunnon päähänpinttymän 100 naiskirjailijan kirjaa -listasta, jonka väsäsin samaan aikaan muiden kirjabloggareiden kanssa. Sen jälkeen innostuttiin laajalti tekemään myös TBR-listauksia ja tietenkin 100 mieskirjailijan kirjaa -listoja, jotka päätin kieltää itseltäni:D Haluan ensin saada naislistaa huomattavasti pienemmäksi, ennen kuin haastan itseäni lisää. Tällä hetkellä tilanne on se, että yllättävän moni kirja naiskirjailijoiden listalla on sellainen, josta haluankin eroon eli ne eivät enää kuulostakaan niin houkuttelevalta kuin listaa tehdessäni. Olenkin juhlallisesti päättänyt, että saan muokata kyseistä listaa kunhan olen ensin lukenut 25 kirjaa listalta - vielä puuttuu muutama! Ja kun olen joku kaunis päivä lukenut listalta 50 kirjaa, saan vihdoin viimein tehdä oman TBR 100 -listan:D Jaa, siis miten niin otan tämän listailujutun turhan vakavasti?! :D 

Hauskoja haastehetkiä myös muille!

(Ai niin, pitäisi ehkä laskea, pystynkö edes millään todennäköisyydellä oikeasti pääsemään kaikissa haasteissa haluamalleni tasolle... Eli tähän mennessä olen lukenut 45 kirjaa ja jotta haasteet onnistuisivat, loppuvuoden aikana tulisi lukea ainakin 50 kirjaa. No, on se näköjään mahdollista. Kiva tietää:) )

6 kommenttia:

  1. Sonja, en ehdi mukaan kuin ihan keveisiin haasteisiin, sillä lukumääräni on jo nyt, tähän asti, noin 70 kirjaa! Otan kirjapinoni lisäksi blogistaniavinkkeinä luettavaksi vielä kirjastosta muutaman kirjan ja sen lisäksi suven kirjailijani on Carol Shields, jota olen lukenut jo kauan, mutta ennen blogia eli luen nyt varhemmatkin blogiin.

    Minä vain kaukaa ihailen heitä, jotka ehtivät näihin haasteisiin lähteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvikirjailija olisi kyllä ihana projekti! Ehkä jonakin kesänä... Osaisin kuvitella lukevani Margaret Atwoodia, John Irvingiä, Kazuo Ishiguroa tai vaikkapa L.M. Montgomerya!

      Poista
  2. Oho, enpäs ole itsekään laskenut omia Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahdin kirjojani, joten kiitos että teit sen puolestani :D Aika hyvä määrä niitä jo onkin, mutta kaikista en ole kirjoittanut mitään blogiin. Haluaako haasteen emäntä niistäkin jonkinlaisen koonnin? Siellä on sekä muutama oikea aarre että aika yhdentekeviä tapauksia. Kai sellainen olisi hyvä haasteen hengessä kirjoittaa. :)

    Olen itse ainakin tyytyväinen siihen, että olen noin ylipäänsä lukenut tietoisesti enemmän kotimaista kirjallisuutta, joten kiitos tästä haasteesta jo tässä vaiheessa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh, koonti olisi ehdottomasti kiva vuoden lopulla! Että mitä aarteita löytyi matkan varrelta jne. Muutkin saavat sitten vinkkejä, että mitä kotimaista ei kannata jättää väliin.

      Haaste on toiminut minullakin hyvänä tsempparina. Vaikka muutama kotimainen kirjailija onkin kiinnostanut jo jonkin aikaa, sai vasta haaste minut tarttumaan niihinkin kirjoihin.

      Poista
  3. Mielenkiintoisia haasteprojekteja sinulla on meneillään. Minulla tuppaa usein haasteet jäämään kesken, mutta voisin epävirallisesti aloittaa tuon ikkunat auki Eurooppaan -haasteen. Tai oikeastaan ikkunat auki minne tahansa ;)

    Huomaan, että luen itse voittopuolisesti brittikirjallisuutta nykyään. Suomalaisia kirjoja haluaisin lukea enemmänkin, mutta minulle esteeksi muodostuu saatavuusongelma. Pohjoismaisista kirjoista tykkään myös paljon, samoin Afrikka kiinnostaa. Mutta enemmänkin voisin lukea ns. pienten maiden kirjallisuutta.

    Blogit ovat kyllä upeita lähteitä löytää uusia kirjatuttavuuksia - sellaisia, joita ei muuten välttämättä huomaisia olevan olemassakaan!

    Ps. Margaret Atwoodia en ole vielä saanut käsiini, mutta luulen että saan sen helpoiten Amazonista englanninkielisenä jahka pääsen kotiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogin pitäminen on kyllä ehdottomasti vaikuttanut siihen, että haluaa aina välillä löytää kirjatuttavuuksia myös niistä pienempien maiden kirjallisuuspiireistä. Tai että on tosiaan tullut sillä tavalla kunnianhimoiseksi lukijaksi, vaikka toki ehdottomasti suurin osa kirjoista, jotka päätyvät lukuun, ovat silti niitä, joihin veri vetää tarttumaan.

      Toivottavasti Atwood kietoo sinut pauloihinsa niin kuin minutkin aikoinaan!

      Poista