tiistai 26. heinäkuuta 2016

Säkenöivät hetket

Katja Kallio
2013
413 s./Otava


Säkenöivät hetket osui juuri oikeaan hetkeen lukuromaania kaipaillessani. En liioittele yhtään sanoessani, että kirja on yksi kaikkien aikojen suosikkejani kotimaisen kirjallisuuden piiristä!

Oli vähällä, etten olisi lopulta lukenut kirjaa ollenkaan, vaikka sen aikoinaan antikvariaatista kotiin kannoinkin. Tänä kesänä Hangon reissu kuitenkin kuului suunnitelmiimme ja koska Kallion romaanin tapahtumat sijoittuvat kyseiseen kesäkaupunkiin, päätin antaa sille siellä mahdollisuuden.

Kirjan alussa en ollut yhtään niin vaikuttunut, pikemminkin vähän ärtynyt. Kallio kirjoittaa kauniisti, mutta varsinkin alussa maiseman kuvailua oli omaan makuuni liikaa ja se alkoi tuntumaan turhan runolliselta. Lähinnä ongelmana oli, että tuntui että yritystä oli liikaa. Toisaalta kun nyt yritin selailla kirjan alkua ja etsiä esimerkkiä niin silmiin ei osunut yhtään niin ärsyttävää kohtaa tekstissä, että saattaa olla, että lukuhetkessä oli jotain vikaa.

Elly päätyy Hankoon vuonna 1914 tullessaan äitinsä kanssa kylpylälomalle Bellevuen hotelliin. Yksi asia johtaa toiseen ja yllättäen myös Ellyn koko tulevaisuus on tässä kauniissa pitsihuviloiden kylässä. Kaksikymmentä vuotta kuluu ja Ellyn tyttäret ovat matkalla kohti aikuisuutta. Varsinkin keskimmäinen tytär Beata aiheuttaa äidilleen ylimääräistä huolta ja äidin ja tyttären tiet eroavat.

Kirjailijaa kuvataan kirjan lievetekstissä tarkkavaistoiseksi ihmismielen kuvaajaksi ja juuri siinä kirjan taika piileekin. Kalliolla on selvästi silmää yksityiskohdille, sen olen huomannut jo hänen aikaisemmista kirjoistaan Elokuvamuisti ja Tyypit. Säkenöivät hetket on selkeästi tunnelmaltaan vakavampi, mutta ei silti sorru samanlaiseen synkistelyyn kuin iso osa kotimaisista romaaneista. Kallion kirja on kauniisti kirjoitettu ja koskettava tarina kolmen sukupolven naisista, jotka ovat kaikki saaneet pettyä kohtalon käänteisiin, mutta toivoa kuitenkin aina on.

4 kommenttia:

 1. Tämä oli hieno kirja, mielestäni paras Kallion kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän jälkeen tuli kyllä sellainen fiilis, että Kallion seuraava kirja kannattaa lukea, on se sitten vakavampaa tai kevyempää.

   Poista
 2. Kuulostaa kiinnostavalta. Olen lukenut Kalliolta Kuutamolla ja Sooloilua, mutta sen jälkeen kirjailija on jotenkin päässyt unohtumaan lukulistoiltani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo. Kuutamolla ja Sooloilua onkin minulta lukematta ja oletan näin etukäteen, että eivät ole yhtään minun kirjojani, mutta toisaalta jos Kallion kirjoitustyyli iskee, niin ehkä voisivat ollakin... Kuutamolla oli vaan jotekin tosi laimea leffana... Tyypit ja Elokuvamuisti puolestaan ovat ihan huippuja.

   Poista