perjantai 19. huhtikuuta 2013

11


 
Tarinoiden taikaa -blogin Tintti muisti minua vielä toisella satsilla kysymyksiä. Meriharakoiden seurassa menee varmasti vielä päivä jos toinenkin, joten nyt ehdin tykittämään vastauksia.

1. Muistatko, minkä kirjan luit ensimmäisenä lukemaan opittuasi?
Täytyy kyllä sanoa, että en muista. Ei ole itse asiassa harmainta aavistustakaan. Muistan meidän Aapisen Enni- ja Onni-nalleineen, mutta ensimmäinen lastenromaani...

2.  ja 3. Piditkö koulussa äidinkielestä? Miksi pidit tai miksi et pitänyt?
Pidin ja en. Kielioppi ketutti, kirjoittaminen oli kivaa, mutta inhosin yli kaiken ajatusta siitä, että omaa tekstiä pitäisi lukea muille ja esitelmien pitoa suorastaan vihasin. Ilmeisesti siis kallistun en-kannalle:)

4. Mikä oli lempikirjasi lapsena?
Neiti Etsivät, Mystery Clubit, Viisikot ja Nummelan Ponitalli -sarja.

5. Mikä oli lempikirjasi nuorena?
L.M. Montgomeryn Runotyttö-sarja ja Laura Palmerin päiväkirja.

6. Kuka on kaikkien aikojen paras kirjailija?
Vaikea, mutta valitaan John Irving, koska toistaiseksi hänen teoksensa ovat tehneet suurimman vaikutuksen. Hänellä on kyllä kovia kilpailijoita...

7. Minkä kirjan aiot hankkia seuraavaksi?
Hankin kirjoja todella harvoin, ja yleensä sellaisia, jotka olen jo lukenut ja jotka haluan omaan kokoelmaani. Nyt ei tule mieleen mitään must-hankintaa, vaan aion lukea kirjahyllystä mahdollisimman monta pokkaria, jotka olen hankkinut pokkarikampanjan aikana lomalukemiseksi yms. Niiden ei ole tarkoituskaan jäädä hyllyyn lukemisen jälkeen - paitsi jos paljastuvat super hyviksi tarinoiksi.

8. Mistä yleensä ostat kirjasi?
Suomalaisesta Kirjakaupasta.

9. Kuinka usein käyt kirjastossa?
Kerran viikossa ja visiitti kestää noin 10 minuuttia. Käytän työpaikkani viereistä kirjastoa ja ennen kuin surautan junalla kotiin, käyn kurkistamassa iltavuorossa ollessani kirjaston hyllyt. Ehkä kerran vuodessa teen pidemmän reissun kirjastoon.

10. Miten nuoret saisi innostettua lukemaan?
Aloitetaan tietenkin siitä, että kaikkien ei edes ole tarkoitus tykätä lukemisesta. Ja sitten jatketaan siihen, että moni nuori on jo varmasti ns. menetetty peli, koska uskon, että lukemisinnostus loppujen lopuksi alkaa lapsena ja kotona/niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa viettää paljon aikaa, kuten päiväkodissa ja ala-asteella. Jos kotona ei lueta, ei innostusta välttämättä enää saa sytytettyäkään. Minulle ei vanhemmat lukeneet iltasatuja tai mitenkään kannustaneet kirjojen ääreen, mutta isäni sai töiden kautta paljon kirjoja, ja satuin innostumaan niistä. Ja toisaalta taas ihmiset, joiden kanssa vietin paljon aikaa, lukivat minulle kuten aikuiset siskoni. Ja myöhemmin ala-asteella ystäväni olivat todella innostuneita lukemisesta. Innostus tarttuu:)

11. Missä kirjassa on kaikkien aikojen hienoimmat kannet?
Lastenkirja Prinsessa vailla valtakuntaa on kuvitettu niiiiin kauniisti. Samoin Kaislikossa suhisee -kirjan kansikuva on IHANA.

1 kommentti:

  1. Kiva, että vastasit!

    Minäkin luin Nummelan ponitalli -kirjoja ja joitain muitakin Jalo(je)n heppakirjoja. Taisin lukea myös Babysitter's Club -kirjat. Muistaakseni.

    Irvingin huippuus on minulle vielä tuntematonta, sillä en ole hänen teoksiaan lukenut. Aion kuitenkin piakkoin paikata tämän aukon sivistyksessäni, sillä viime kirjastokäynnillä lainasin Oman elämänsä sankarin. Mä niin toivon, että pidän ja voin yhtyä kaikkien hehkutuksiin Irvingistä. :)

    VastaaPoista