sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Kotimaisen kirjallisuuden aarrejahti -haaste

Viime vuoden puolella ehti pamahtaa käyntiin jo parikin kotimaiseen kirjallisuuteen liittyvää haastetta. Pohdin ensin, jospa vain osallistuisin niihin tarkoituksena lukea enemmän suomalaista kirjallisuutta, mutta julkaisen nyt kuitenkin tämän omani, koska se vastaa eniten omiin tarpeisiini.

Olen usein harmitellut omaa vähäistä kiinnostustani kotimaista kirjallisuutta kohtaan. Muutamia suomalaisia kirjoja tulee luettua silloin tällöin, mutta suurin osa niistä on jättänyt melko nihkeän jälkifiiliksen eikä kotimaiselta kentältä ole löytynyt ehdottomia suosikkikirjailijoita. Moni kuitenkin tuntuu uskovan kotimaisen kirjallisuuden laatuun, joten nyt on jo korkea aikaa haastaa itseni tutustumaan siihen tarkemmin. Tarkoituksena on etsiä niitä kirjahelmiä, jotka puhuttelevat juuri minua. Kaikesta lukemastani en luultavasti tule pitämään, mutta toivon löytäväni matkan varrella monta hyvää kirjaa. Joten jos kirjablogimaailmasta löytyy muitakin haluttomasti kotimaiseen kirjallisuuteen suhtautuvia lukijoita, niin hypätkää ihmeessä aarrejahtiin mukaan!  

Jaottelin kotimaista kirjallisuutta muutamiin alakategorioihin, koska se toimi hienosti Karoliinan laadukkaassa Totally British -haasteessa. Mitään virallista maksimimäärää en haasteeseen tai alakategorioihin laita, mutta toki pääasiana on lukea mahdollisimman paljon kotimaista kirjallisuutta. Haluan lukea kirjoja mahdollisimman laaja-alaisesti, joten alakategoriat auttavat siinä mielessä asiaa. Uskoisin eteneväni niin, että luen ensin jokaisesta kategoriasta yhden kirjan ja aloitan sitten kierroksen uudelleen. Olisi mukavaa saada luettua edes kaksi kirjaa per kategoria, mutta toivottavasti haaste vie mukanaan ja luettuja kirjoja tuleekin kolme per kategoria:)

Mitään virallisia lukusuunnitelmiakaan en aio tehdä, vaan aion kuunnella lukufiiliksiäni. Jossain vaiheessa mietin kuitenkin varmasti enemmän sitä, miltä osin kotimainen kirjallisuus kiinnostaa ja mitä aion takuuvarmasti jättää lukematta. Aion aloittaa pehmeällä laskulla lukien vain niitä kirjoja, joista uskon takuuvarmasti pitäväni. Myöhemmäksi jätän kirjalliset kokeilut tyyliin Jari Tervo ei juuri kiinnosta, mutta olisihan se hyvä häneltäkin jotain lukea ihan yleissivistyksen takia.  

Alakategoriat ovat:
- Kotimaisten naiskirjailijoiden teokset 2000-luvulla*
- Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset 2000-luvulla*
- Kotimaisten naiskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua**
- Kotimaisten mieskirjailijoiden teokset ennen 2000-lukua**
- Jännityskirjallisuus
- Fantasia- ja scifi-kirjallisuus
- Klassikot
- Kotimaisten esikoiskirjailijoiden teokset ***
- Lastenkirjallisuus
- Nuortenkirjallisuus
- Sarjakuvakirjallisuus
- Tietokirjallisuus
- Kotimaiset elämänkerrat
- Novellikokoelmat
- Eräkirjallisuus
- Runokokoelmat
- Suomi ja sodat
- Suomalaiset maailmalla
- Palkitut kotimaiset kirjat ja kirjailijat

* Kotimaisten nais- ja mieskirjailijoiden teokset, jotka on painettu 2000-luvun puolella.
** Kotimaisten nais- ja mieskirjailijoiden teokset, jotka on painettu ennen 2000-lukua.
*** Kirjailijoilla, joilta on ilmestynyt vasta yksi (1) teos eli vain se esikoisromaani, voi valloittaa tätä kategoriaa. Näin tulee tutustuttua uusiin kirjailijalupauksiin.

35 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta! Saatan lähteä tähän itsekin ;)

  Muokkaisin kuitenkin vähän kategorioita.
  Esim. tuo esikoiskirjailijoiden teokset on hiukan hassu. Kaikkihan ovat joskus olleet esikoiskirjailijoita ;) Pitäisikö sen olla "Kotimaisten kirjailijoiden esikoisteokset"?
  Lisäksi jako pelkästään sukupuoleen perustuen on aika laaja. Muokkaisin Totally British -tyylisesti, että "Kotimaiset (modernit?) naiskirjailijoiden teokset". Tai "Kotimaiset 2000-luvun naiskirjailijoiden teokset" tms.

  VastaaPoista
 2. Morre: Tervetuloa mukaan, jos näin päätät:) Juu, tuolla esikoiskirjailijoilla tarkoitin enemmänkin näitä uusia esikoiskirjailijoita, joilta on siis tullut vasta yksi teos. Eli esimerkiksi viime vuoden ja vuoden 2010 uudet kirjailijat ja heidän esikoisteoksensa. Lähinnä hain tällä takaa sitä, että tutustuisin itse myös uusiin kirjailijoihin enkä jumittaisi kokonaisen uran tehneiden kirjailijoiden parissa. Mutta olisin toki voinut avata käsitettä hieman muilla:D Nyt pitää pitää pohdintatauko, päätä kivistää eilisistä juhlista niin, että kaikki ajatustyö on mahdotonta:DD Naiskirjailijoihin ja mieskirjailijoihin yritän myös keksiä fiksun jaottelutavan. Kiitos hyvistä vinkeistä!:)

  VastaaPoista
 3. Voi ei, tämä alkoi heti houkutella kovasti! :) En ole pitkään aikaan saanut luettua yhtään mitään, mutta enköhän nyt sentään vuoden loppuun mennessä saisin muutaman alakategorian suoritettua ;) Pitää laittaa vakavaan harkintaan.

  Hyvää alkanutta vuotta, vaikka päähän vähän sattuisikin! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä haasteesi suhteen! :) Kotimainen kirjallisuus on kyllä ikuinen pulma ainakin itselleni, ehkä tämä voisi auttaa hieman! Taidan kuitenkin asettaa tavoitteet mahdollisimman alhaalle ja lukea edes pari kirjaa listaamistasi kategorioista. :)

  VastaaPoista
 5. Maija: Tervetuloa mukaan kamppailemaan, jos sille tielle päätät lähteä:)

  Kirjahiiri: Minä aion tosiaan tarttua vain mahdollisimman sonjamaisiin teoksiin ja pysytellä kaukana kaikesta, joka saattaisi sammuttaa orastavan innostukseni kotimaisesta kirjallisuudesta:)

  VastaaPoista
 6. Saako liittyä, vaikkei suhtaudukaan kotimaiseen kirjallisuuteen mitenkään nihkeästi? ;) Tein hieman vertailuja omien lukemisteni suhteen ja huomasin, että hyvästä uskostani huolimatta en sittenkään lue kotimaista kirjallisuutta ihan niin paljon kuin olen luullut lukevani. Joten tämä voisi muuttaa tilannetta.

  Olisiko suomalaiset elämäkerrat mahdollinen kategoria? Ne kiinnostavat, mutta aika vähän tulee lopulta luettua.

  Ps. Täälläkin on päänsärkyä ja sumuisuutta havaittavissa. Mutta oli se sen arvoista!

  VastaaPoista
 7. Suketus: Tervetuloa avartamaan käsitystäsi suomalaisesta kirjallisuudesta!:) Lisään elämänkertakategorian samalla kun teen muut muutokset. Kiitos vinkistä! Ja PS. Elämä voittaa jälleen -85

  VastaaPoista
 8. Hieno haaste! Seuraan innolla ja palolla, mutta valitettavasti en lähde nyt itse mukaan.

  Toivottavasti haaste saa oikein paljon osallistujia! Suomalaisessa kirjallisuudessa on kyllä mistä valita!

  VastaaPoista
 9. Hieno haaste! Luen kyllä ihan mukavasti kotimaista kirjallisuutta, mutta tämä haaste voisi innostaa lukemaan sellaistakin, johon ei ensimmäisenä tule tartuttua - minulla niitä ovat esim. fantasia/scifi ja sotakirjat.

  VastaaPoista
 10. Paula: Koska muutamia muitakin kotimaiseen kirjallisuuteen liittyviä haasteita on jo heitetty ilmoille, niin en odota suurta yleisöryntäystä tähän:) Moni kanssabloggaaja taitaa lukea muutenkin kotimaista kirjallisuutta paljon ilman nihkeitä ennakkokäsitteitä, joten samoja kirjoja tullaan varmasti osittain lueskelemaan joka tapauksessa:)

  Luru: Mainitsemasi genret kiinnostavat minuakin. Tai varsinkin fantasia ja scifi. Ja koska Kätilö oli mielenkiintoinen sotakirja, niin ehkä sotaankin suhtaudun tällä hetkellä avarakatseisemmin. Jos kotimaista kirjallisuutta mietin, niin vähiten minuun taitaa upota sellainen keskiluokkaisen arjen kuvailuun keskittyvä kirjallisuus.

  VastaaPoista
 11. Hei Sonja! Blogisi taitaa olla yksi niistä, jotka eivät enää päivity tuntemattomasta syystä sivupalkkiini. Ainakin tämä haaste oli mennyt minulta ohi. Mutta osallistun mielelläni! En osaa vielä sanoa, mihin kategorioihin, mutta sen näkee sitten vuoden lopulla.

  Laskeskelin juuri viime vuoden lukemisiani ja totesin taas kerran, että kotimaista niistä on aika vähän. Ei se minua haittaa, mutta otan silti mielelläni osaa haasteisiin ja luen ihan mielelläni myös kotimaista. :)

  VastaaPoista
 12. Tervetuloa mukaan haastelemaan, Karoliina! En joo tiedä näistä blogeista ja niiden päivittelyistä. Itse seuraan kaikkia blogeja vain ja ainoastaan Googlen syötteenlukijan kautta ja sitä kautta en pääse juuri koskaan Morren tai Valkoisen Kirahvin sivuille. Ja ne on melkein aina samat blogit jotka tökkii, ja muut sitten ei. Ei pysty ymmärtämään:(

  VastaaPoista
 13. Vaikka olenkin päässyt eroon aiemmasta hölmön nihkeästä suhtautumisestani kotimaiseen kirjallisuuteen niin edelleen se on lukemistossani selkeässä vähemmistössä - taidanpa siis osallistua tähän! :)

  VastaaPoista
 14. Satu: Tervetuloa! Ja mitä nyt itse olen lukemisia suunnitellut, niin olen melko innoissani haasteesta, koska yhtään epämieluisaa kirjaa en vielä suunnitelmaani sisällytä ja fiilis on siksi melko korkealla:D Todellakin keskityn niihin mahdollisiin helmiin - ja heti nousee arvostus kotimaista kirjallisuutta kohtaan:D

  VastaaPoista
 15. Osallistunen tähän(kin) haasteeseen. Itse asiassa olen jotain jo lukenutkin ja kovasti suunnittelen ehdokkaita kategorioihin.

  VastaaPoista
 16. Hauskaa, että liityt aarrejahtiin, Tintti! Toivottavasti löydämme molemmat kasapäin laadukkaita lukukokemuksia!:)

  VastaaPoista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Ihana haaste! Pidän kovasti suomalaisesta kirjallisuudesta ja etenkin novellikokoelmat kiinnostavat. Lukurepertuaaria voi kuitenkin aina laajentaa, joten toivottavasti tämä haastaa lukemaan myös muista genreistä kuin niistä tavanomaisista.

  VastaaPoista
 19. Minäkin tykkään jo nyt suomalaisesta kirjallisuudesta, mutta listaaminen aina haastaa lukemaan vielä lisää ja monipuolisemmin. Tartun siis haasteeseen, rennolla otteella.

  VastaaPoista
 20. Minäkin osallistun! Opinnot ohjaavat tällä hetkellä suomalaisen kirjallisuuden kimppuun joten otan tilaisuudesta vaarin...

  VastaaPoista
 21. Jäin vielä miettimään tuota suomalaiset maailmalla -kategoriaa. Mitähän sillä tarkoitat tai esimerkiksi mitä siihen kategoriaan sisältyy?

  VastaaPoista
 22. Tervetuloa mukaan, Leijailen, Merenhuiske ja Anna!

  Anna: Ajattelin, että suomalaiset maailmalla -kategoriaan voi laittaa kirjoja, joiden kirjoittaja on suomalainen, mutta asuu maailmalla. Tai suomalainen kirjoittaja, joka asuu Suomessa, mutta kirjan tapahtumat sijoittuvat maailmalle. Esimerkiksi juuri lukemani Vilpittömästi sinun sijoittuu kokonaan Lontooseen, vaikka kirjailija itse asuu Suomessa. Hanna Tuuri kirjoittaa kai aina Irlannista ja eikös se Untinen-Auelkin ollut jotenkin suomalaissukuinen... Mutta sellaisia kaikkia:) Saa soveltaa haluamallaan tavalla:)

  VastaaPoista
 23. Mietiskelin ja päätin sittenkin osallistua. Ehtiihän vielä mukaan? :) Luen niin paljon kotimaista kirjallisuutta, että taidan olla mukana ihan automaattisesti lukemillani, mutta alan nyt määrätietoisesti listata lukemiani tähän haasteeseen.

  VastaaPoista
 24. Tervetuloa mukaan Katja! Ja totta kai kaikki vuoden 2012 aikana luetut kirjat kasvattavat pistemäärääsi:) Toivottavasti tiellesi osuu monta aarretta, minäkin olen jo muutaman löytänyt:)

  VastaaPoista
 25. Jos näin jälkikäteen voisin vielä liittyä mukaan tämän vuoden aikana lukemani osalta? Ihan vain siksi, että on mukava ryhmitellä lukemaansa jotenki kategorioihin :)

  VastaaPoista
 26. Suomalaista kirjallisuutta kai tämäkin on. Ainoa Kallas: Reigin pappi.

  VastaaPoista
 27. Ihana haaste, johon minäkin pystyin! Kiitos riittävän laajoista otsakkeista. Huomaan, että ne sopivat tällaiselle lukijalle kuin minä.

  Loppusaldoni näyttäisi nyt olevan: 53 kirjaa, joista eniten lasten- ja nuortekirjojen otsakkeen alle.

  Käy kurkistamassa tuloksia tarkemmin vielä täältä:http://opuscolo-kirjastakirjaan.blogspot.fi/p/haasteet-2012.html

  Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta! :) Tiedä vaikka pistesaldosi vielä nousisi tuosta, onhan tässä vielä viikkoja jäljellä:D Mutta huima pistemäärä joka tapauksessa. Itse jouduin ihan kirimään, että sain tavoitteen 38 täyteen.

   Poista
 28. Se piti vielä lisätä, että käyn vielä listan ajatuksella läpi. Luulen, että kirjoja uupuu vielä ja olipa joukkoon tässä vaiheessa lipsahtanut jokunen sellainenkin, joka kuuluu muuhun haasteeseen. ;)

  VastaaPoista
 29. En muista, olenko muuten ilmoittautunut mukaan, mutta jossain vaiheessa vuotta aloin kuitenkin listata näitä. Loppusaldona 67 luettua kotimaista kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Kunnioitettava määrä kotimaista kirjallisuutta! Varmasti löytyi tuolla määrällä muutama aarrekin;)

   Poista
 30. Minulle taisi tulla 45 teosta listalle. Kiitos kivasta haasteesta!

  Haluatko linkkiä listaan tänne vai teetkö tästä vielä erillisen, uuden postauksen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin omat kokemukseni läpi joulukuussa, aion jatkaa sen jutun perään linkkejä, kunhan ehdin istahtamaan koneelle kunnolla. Eli ei tarvitse jättää linkkiä tänne, vierailen blogissasi joku päivä hakemassa linkin. Kiitos ahkerasta osallistumisesta:)

   Poista