sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Carl Barksin joulu - Tarinat vuosilta 1945-1952Carl Barks
1945-1952 suom. 1952-2001
200 s./Sanoma Magazines


Olen pikkuhiljaa päässyt joulutunnelmaan käsiksi lukemalla Carl Barksin varhaisimpia jouluaiheisia sarjakuvia, jotka on kätevästi koottu yksiin kansiin. Annoin kahden kirjan setin miehelleni joululahjaksi muutamia vuosia sitten. Hän on palannut sarjakuvien pariin joka joulu, mutta itse en ole saanut aikaiseksi tarttua niihin. Pienenä tyttönä viihdyin mainiosti Akun ja kumppanien matkassa ja itse asiassa juuri heistä kertovat lastenkirjat olivat minulle rakkaimpia joulukirjoja. Tänä vuonna kuitenkin järjestin aikaa päästäkseni talviselle visiitille Ankkalinnaan.

Ja voi kuinka mukavaa olikaan heittäytyä hetkeksi tarinoiden piiriin, joissa antamisen ilo on vahvasti esillä ja lunta tulvillaan on raikas talvisää. Omasta ikkunasta katsottuna talvimaisemassa ei ole kehumista, mutta Aku sentään pääsee kirmaamaan jouluostoksille hankien kautta. Moni tarina alkaa siitä ongelmasta, että Akulla tai hänen veljenpojillaan ei ole varaa hankkia joululahjoja. Ja sitten taas kun sitä pätäkkää löytyy, he haluavat lahjoittaa pakettinsa vähäosaisille. Roope-setäkin höllää rahakukkaron nyörejä muutamaan otteeseen antaakseen sukulaisilleen ikimuistoisen joulun. 

Alkusanat ovat Timo Ronkaisen sanelemat ja hän tietää kertoa, että Barks itse ei juuri joulusta välittänyt. Sarjakuvien lukija pääsee helposti tarinoita lukiessaan siihen aitoon taianomaiseen joulutunnelmaan, vaikka Ronkainen näkeekin tarinoissa viittauksia siihen, että joulu on pelkkää stressin aikaa ja pakkojuhlintaa. Ehkä siis näinkin, mutta minä en yleensä heittäydy syväanalysoinnin pariin lukiessani. Enkä varsinkaan silloin kun luen sellaista teosta, jonka on tarkoitus tuottaa minulle pelkkää iloa. Muiden näkemyksiä on kuitenkin aina mielenkiintoinen lukea ja näin joulutarinoista saakin paljon irti, kun osaa katsoa niitä toisestakin näkökulmasta. 

Jos lukijoiden joukossa on joku muukin, joka ei ole vielä saavuttanut joulutunnelmaa, niin suosittelen tarttumaan näihin tarinoihin - ja kas kummaa, pian sitä löytääkin itsensä korkeiden nietosten keskeltä:)

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, Carl Barks on niin Ankkaa :)

  VastaaPoista
 2. Carl Barksin jouluankat ovat kyllä täydellisen nostalgista parhautta! Ostin jonkun kokoelman (erilainen kansi siinä oli) siskolle ja sen miehelle muutama joulu sitten ja suunnitelmissa on ollut lukea se heillä läpi, mutten ole vielä muistanut. Tämä olisi pitänyt mainita, kun Katjan blogissa oli puhetta kirjoista, jotka luovat oikean joulutunnelman. <3

  VastaaPoista
 3. Mä olen lukenut niitä Barksin joulusarjoja niin moneen kertaan eri vuodenaikoina, että mulle ne ei saa enää joulufiilistä aikaan... :(

  VastaaPoista
 4. Tämä Barksin joulupakettin lukeminen joulun alla, joulupuuhien lomassa, on parasta Jouluntunnelmaan virittäytymistä. Ja joka jouluinen must-rutiini. Sanoma magazines sais vaan tehdä tästäkin taas uuden painoksen,jotta kaikki halukkaat saisivat sen. :)

  VastaaPoista