sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Taksipuhetta
Tuukka Sandström
2009
163 s./IdioottiSatun Minihaasteen kuudennessa osiossa on tarkoitus lukea pienkustantamon julkaisema kirja. Tällä kertaa löysin kirjan niinkin läheltä kuin omasta kirjahyllystä. Olen aikoinaan lahjonut miestäni kyseisellä kirjalla ja työpaikalla olen muutamaan otteeseen suositellut kirjaa sellaisille henkilöille, jotka ovat tykästyneet lähinnä Juha Vuorisen teoksiin. Ja samanlaista mukavaa räävittömyyttä Taksipuhetta -kirjassa tuntuukin olevan, joten aion myös jatkaa kirjan suosittelua.

Pokkariin on koottu hetkiä Helsingin taksissa ja ääneen päääsevät niin mummot, teinit, pukumiehet kuin keski-ikäiset örveltäjätkin. Kirjailija on takakansitekstin mukaan opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä, filosofiaa, historiaa sekä viron ja venäjän kieliä ja päätynyt lopulta ajeluttamaan muita. Kerättyään tarpeeksi kokemuksia Helsingin yöstä, kirjailija kirjoitti tämän kirjan ja perusti Idiootti-kustantamon.

Takakannessa komeillutta Olli Sinivaaraan lausahdusta lainatakseni: "Erittäin tehokasta miniatyyrisosiologiaa, muttamasta repliikistä aukeaa koko yhteiskunnallinen todellisuus." En olisi itse voinut paremmin asiaa tiivistää. Aluksi saatoin ajatella, että kirjassa (juopuneet) ihmiset sen kun päästelevät typeryyksiä suustaan, mutta lukiessa eri tapauksista tajusin, että kaikenlaista me ihmiset sitten keilailemmekin (jos emme selvinpäin niin muutaman paukun jälkeen). Ja että törppö on aina törppö, on hän sitten käynyt korkeakoulut tai päätynyt laitapuolenkulkijaksi. Ihan mielenkiintoinen välipalakirja siis. Ja flunssapotilaalle tarpeeksi nopeatempoinen ja selkeä kokonaisuus.

Lukunäytteitä kirjasta pääsee muuten kurkkaamaan kustantamon kirjakaupan sivuilta täältä. Idiootti-kustantamo on julkaissut toistaiseksi vain muutaman kirjan. Onko kyseinen kustantamo muille tuttu? Minulle muiden kirjailijoiden teokset eivät ole ollenkaan tuttuja, mutta Taksipuhetta on kyllä tullut vastaan useammassakin kirjakaupan pokkarihyllyssä.

4 kommenttia:

  1. hei sonja. olen kuvannut tuukan kirjan ilmestyttyä pari vuotta sitten. hän oli perustanut tuolloin kyseisen kustantamon, joten se taitaa olla yhdenmiehenyritys. ystävällisin terveisin kaisu

    VastaaPoista
  2. Tämä pitää lukea, eikä vain siksi, että veljeni on taksiyrittäjä :)

    VastaaPoista
  3. Minnis: No ehdottomasti kannattaa, ja veljesi myöskin!:)

    VastaaPoista