tiistai 13. syyskuuta 2011

Petteri Kaniinin satumaailma
Beatrix Potter
2002 suom. 2002
400 s./Otava


Olin alunperin ajatellut lukevani pelkästään yhden Potterin kirjoittaman tarinan, mutta en voinut vastustaa kiusausta nähdessäni tämän kauniin satukirjan kirjastossa. Petteri Kaniinin satavuotisjuhlalaitos sisältää kirjailijan koko tuotannon vuosilta 1902-1930 ja muutamia ennen julkaisemattomia pikkutarinoita. Voi kuinka olisinkaan pienenä rakastanut katsella kuvituksen yksityiskohtia ja ihastella pikkueläinten kotikoloja ja herttaisia vaatteita! Kerrassaan ihastuttava kirja!

Tarttumalla teokseen sain tosiaan ensikosketukseni Potterin tuotantoon. Olinkin todella innoissani, kun huomasin että kirja sisältää pienen historiikin itse kirjailijasta JA erikseen kaikista tarinoista. Ennen etenemistä itse satuun oli mielenkiintoista lukea kenelle se on alunperin tarkoitettu, miksi se on kirjoitettu, mitä asioita Potter on poiminut siihen meidän todellisuudes-tamme, mitkä sadut ovat hänen omia suosikkejaan ja mitkä maisemat ovat edelleen olemassa.

Tarinat olivat aikuisellekin mieluisia, iltalukemisena luin aina muutaman. Kirja sisältää kaiken kaikkiaan 28 tarinaa ja tuntuu mahdottomalta kuvata koko joukkoa tietyillä sanoilla. Se kuitenkin pisti silmään, että tarinat ovat pullollaan hieman ilkeästi käyttäytyviä eläinhahmoja. Ne ovat kuitenkin aina melko hyväsydämisiä ja saavat opetuksensa tarinan lopussa. Sadut eivät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ole kovin pitkiä (mutta ovat runsaasti kuvitettuja), mutta Potter on onnistunut sisällyttämään niihin paljon yksityiskohtia. Teksti ei ole lainkaan niin yksioikoista, että "Lopuksi Petteri Kaniini meni tyytyväisenä kotiin." vaan tyyliin "Lopuksi Petteri Kaniini meni tyytyväisenä kotiin kaivellen taskujaan, josta hän löysi monta vuotta kadoksissa olleen punaisen nenäliinansa, jossa oli vielä jäljellä Äiti Kaniinin tarkasti ompelema kultainen porkkana." Niin, yksityiskohtia piisaa - ja edellinen esimerkki oli täysin allekirjoittaneen keksimä, mutta ymmärsitte varmaankin idean. En tiedä kiinnittääkö (pienemmät) lapset mitään huomiota näihin hauskoihin kohtiin, jotka elävöittävät tarinoita, mutta aikuinen niitä ainakin osaa arvostaa.

Lopuksi voisin todeta, että kaunis kirja, jota on varmasti ihana tutkia yhdessä lapsen kanssa. Tarinat ovat kestäneet aikaa ja ovat opetuksineen edelleen ajankohtaisia ja eläinhahmot sympaattisia. Suosittelen! Kuinka moni on muuten katsonut Beatrix Potterin elämään perustuvan melko uuden elokuvan? Minä en ole, mutta mietiskelin tässä, että elokuvakokemus voisi sopivasti nitoa koko paketin yhteen.

P.S. Valloitan kirjalla TB:n Children's Britain -alakategorian.

8 kommenttia:

 1. Oi Petteri Kaniini, minulla oli näitä kirjoja lapsena ja ne olivat ihania.

  Beatrix Potter -elokuvan, sen jossa on Renee Zellweger Potterina, katsoimme viime vuonna. Suosittelen kyllä, se oli kauniisti toteutettu ja liikuttava minusta.

  VastaaPoista
 2. Minä olen katsonut sen elokuvan ja tykkäsin!

  Meiltä löytyy hyllystä tämä ihana kirja, mutta esikoinen ei vielä ole osoittanut kiinnostusta siihen. Minua kyllä kiinnostaisi jo lukea tätäkin ;)

  VastaaPoista
 3. Minulta taas tuntuu jääneen kaikki klassikot väliin pienenä. Omistin kyllä paljon kirjoja, mutta klassikoita en näemmä juuri ollenkaan. Täytyykin laittaa elokuva kirjastosta varaukseen. Aikaisemmin en kokenut sitä kiinnostavana, mutta nyt kun olen lukenut kirjailijan koko tuotannon, alkaa kirjailijan oma elämäkin kiinnostaa. Toivottavasti saisin yhdistää kirja+elokuvakokemuksen samanmoiseen haasteeseen vaikka kyseessä ei nyt olekaan ihan täysin sama teos eri versioina. Katsotaan miten tytön käy.

  VastaaPoista
 4. Oi, tuo on ihana kirja; meilläkin on ollut se joskus lainassa kirjastosta! Meillä on Potter-piirrettyjen dvd-boksi, jota lapset rakastavat, itsekin pysähdyn aina katsomaan ja kuuntelemaan "kehyskertomuksen" eli kohdat, joissa punatukkainen näyttelijätär esittää Beatrix Potteria kirjoittamassa satukirjeitä sukulaislapsilleen, juttelemassa kaneilleen ja hanhilleen ja viemässä kirjeitä postiin. Taustalla ihanat englantilaiset maisemat ja kaunis laulu...

  Beatrix Potterin elämästä kertova elokuva oli meillä lainassa kirjastosta muutama viikko sitten, mutta en oikein jaksanut keskittyä siihen ja jätin kesken. Zellweger on upea näyttelijä, mutta ei se oikea Potter jos on nähnyt sen punatukkaisen ja pisamanaamaisen :).

  VastaaPoista
 5. Sonja, minä ostin tämän meidän Merille, mutta tämä ei ollutkaan hänelle niin mieluinen kuin Lindgrenin kirjat yms.,joten tästä tuli minun ikioma. Olen lukenut ja ihastunut. Katsoin nämä myös televisiosta ja uusintanakin menisi. Voiko olla hurmaavampaa!

  VastaaPoista
 6. Voih, tuollaisen kotiuttaisin tänne meillekin kovin mielelläni!

  Dvd-boxi löytyy ja Beatrixin elämään perustuva elokuva myös nähty, suosittelen kovasti. =)

  VastaaPoista
 7. Voi vitsi, minulta on mennyt täysin ohi piirrossarjakin!

  Kirjassakin pelkkä ajatus siitä, että Potter kirjoittelee tarinoita sukulaislapsilleen, on jotenkin niin ihastuttava! On varmasti ollut taianomaista olla hänen tuttunsa ja saada tarina postin kautta yllättäen.

  Seuraavaksi sitten vain elokuvan pariin, ja toivottavasti joskus tulevaisuudessa tv-sarjan pariin omien lasten kera.

  VastaaPoista
 8. Olen katsonut kyseisen elokuvan, jossa Renee Zellweger näyttelee Potteria. Elokuva on ihana! :)

  Olen tällä hetkellä Englannissa, joten luonnollisesti Potterin tarinat ovat saatavilla vain englanniksi. Haluaisin kuitenkin kyseiset tarinat suomeksi... Mistä voisin löytää Petteri Kaniinin Satumaailma -kirjan?

  VastaaPoista