maanantai 28. helmikuuta 2011

Viikko kirjojen kanssa

Pieni tilastotieteilijä muistutti taas olemassaolostaan. Päätin selvittää millä tahdilla luen kirjoja sattumanvaraisesti valitulla viikolla. Uuden vuoden vaihteessa moni bloggaaja paljasti lukevansa lähemmäs sata kirjaa vuodessa. Minä en sellaisiin määriin millään ehtisi, mutta minussa heräsi kiinnostus tietää, kuinka paljon vietän aikaa lukien. Ihan oikeaa kuvaa lukutahdistani viime viikko ei tosin anna. Pysyttelin lähinnä kotona pakkasten paukkuessa. Tälle viikolle kalenteri taas on niin täynnä, ettei kirjaan ehdi paljoakaan kajota. Ehkä totuus on sitten jotain tältä väliltä. Vuoroviikoin maataan kotona ja bookataan kalenteri täyteen ja siitä tulee sitten se tyyliin 56 kirjaa mitä vuodessa luen? Tutkitun viikon tahdilla lukisin 2 kirjaa viikossa eli 104 kirjaa vuodessa.

~~~

Maanantaina (62 s.)
09.00 herätys, aamutoimet, kodin järjestelyä, netissä pyörimistä
10.30 työ kutsuu tekijäänsä
18.45 kotiin töistä, ruokaa ja Tohtori tuli kaupunkiin -sarjan 4. tuotantokauden yksi jakso
20.00 sänkyyn aloittamaan Ars Magicaa (31s.)
21.00 sähköpostit, naamakirja, blogit
22.00 sänkyyn lukemaan Ars Magicaa ( 31s.)
23.00 vanha menee nukkumaan

Silloin kun menen vasta klo 11 töihin, viihdyn yleensä jonkin aikaa kirjan kanssa sängyssä. Tänään en kuitenkaan ehtinyt rentoilemaan. Ruokatauoilla en ikinä lue kirjaa vaan selailen esimerkiksi Ilta-Sanomat - laadulla mennään:) Ars Magican lisäksi päivään kuuluivat Passion for Food -keittokirja (josta iltapalaksi valikoitui lohibagelit) sekä Kirjat jotka muuttivat maailmaa, joka oli ns. keskivertoa vahvempi bongaus työpaikan hyllystä: joku päivä luen senkin kirjan. Mieluiten sitten kun on lukenut suuren osan kirjassa mainituista kirjoista.

~~~

Tiistaina (150s.)
09.45 herätys ja saman tien Ars Magica käteen (46s.)
11.15 suihku, meikkaus, pyykit
12.30 leivontaa, lounasta ja Episodin lukemista sieltä täältä
14.30 takaisin sänkyyn ja peiton alle lukemaan Ars Magicaa (17s.)
15.00 pieni välikuolema = päikkärit
15.40 kauppareissu
17.15. päivällinen
17.50 takaisin Ars Magican pariin (46s.)
19.30 tietokone auki ja Airin uusin levy soimaan
22.00 Sänkyyn lukemaan Ars Magicaa (41s.)
23.15 unten maille

Vapaapäivä tulee yleensä aloitettua hieman pidemmällä lukusessiolla sängyssä. Kuten näkyy, tykkään lukea kirjoja hieman pidemmissä pätkissä. En yleensä ota kirjaa käteen jos ei ole kunnolla aikaa keskittyä. En myöskään lue kirjoja päällekkäin. Päivän muut kirjakokemukset liittyivät taas Passion for Food -kirjaan, josta inspiroituneena leivoin siirappisia korvapuusteja ja päivälliseksi loihdittiin juuresgratiini lohen seuraksi. Episodista bongasin Ole luonani aina -elokuvan, joka perustuu Kazuo Ishiguron samannimiseen kirjaan. Nyt haluan ehdottomasti lukea kirjan ja katsoa elokuvan. Siitä saankin kirja+elokuva-haasteeseen uuden parivaljakon.

~~~

Keskiviikkona (83s.)
09.00 herätys ja meikit, aamiainen koneen ääressä
10.05 ruokakaupan kautta töihin
18.50 kotiutuminen, iltapalan teko
19.00 Ars Magicaa, poikkeuksellisesti sohvalla peiton alla (56s.)
20.30 tietokoneella hengailua
21.45 sänkyyn lukemaan Ars Magicaa (27s.)
22.30 uni tuli jo aikaisin

Kotimatkalla kävin kirjastossa palauttamassa Lumen taju -kirjan ja poikaystävälle mukaan tarttui Spidermanin lehtiseikkailut vuodelta 1981. Olisin lainannut Anna-Liisan ja nuortenkirjan, joka kertoo balettia rakastavasta Annesta. En pikaisella etsinnällä löytänyt kumpaakaan. Tässä kuitenkin näkyy hyvin kirjastokäyttäytymiseni. Lainaustyylini on erittäin hillitty, lainassa on korkeintaan kolme neljä kirjaa kerralla ja palautan ne aina ennen kuin rohmuan lisää. Poikaystävä ei ollut illalla kotona, joten oli helppo heittäytyä kirjan maailmaan.

~~~

Torstaina (118s.)
08.30 herätys, aamutoimet ja koneella pistäytyminen
09.25 aamuhetket Ars Magican seurassa (44s.)
10.30 töihinlähtö
19.10 kotiintulo Hesburgerin kautta ja Ars Magica loppuun (54s.)
20.30 suihkuun ja koneelle blogittamaan
22.20 Beigen aloitus (20s.)
22.50 nukkumaan

Tällä viikolla olisin ehkä voinut tehdä jotain muutakin kuin nössöillä kotona, mutta kun minä en JAKSA noita pakkasia. Heti kun tulee paremmat ilmat, lähden tapaamaan ihmisiä! Ennen nukkumaanmenoa korkkasin vielä lukupiirimme tämänkertaisen kirjan Beigen.

~~~

Perjantaina (74s.)
08.20 herätys, aamutoimet
9.05 töihinlähtö
9.40 töissä 20 minuuttia Beigen parissa (10s.)
13.30 ruokatauolla puoli tuntia Beigeä lisää (19s.)
17.10 kotiin päin ja ruokaostoksille
18.15 ravintolaillallinen
20.00 kotiin ja tietokoneelle möllöttämään
22.10 sänkyyn Beigen kera (45s.)
23.00 nukkumaan

Beigen aloittaminen tapahtui liian myöhään, siksi joudun lukemaan muutaman sivun aina kun vain pystyn. Ei ole hyväksi tuollainen lukutyyli, ei sovi minulle yhtään! 

~~~

Lauantaina (29s.)
08.15 herätys, aamutoimet
9.05 töihinpäin
9.45 15 minuuttia Beigen parissa (6s.)
15.15 töistä pääsy ja nokka kohti Helsinkiä, junassa 10 minuuttia Beigeä (7s.)
16.00 Stockmannin kautta Suketuksen luo lukupiirin merkeissä
23.25 takaisin kotona hilpeän illan jälkeen ja Beigen lopetus (16s.)
24.00 nukkumaan

Pieniä pätkiä Beigestä. Kirjaa en saanut ihan loppuun asti ennen lukupiirin kohtaamista, mutta onneksi tarinassa vaikuttaa olevan tärkeämpää koko tarina eikä loppuratkaisu. Onneksi saimme taas elvytettyä lukupiirin monien kiireiden keskelläkin. Kirja on hyvä tekosyy kokoontua yhteiseen pöytään. Iltaa kun voi jatkaa yhdessä katsomalla esimerksiksi Munamiehen voitokasta menoa. 

~~~

Sunnuntaina (38s.)
08.15 herätys, aamutoimet ja yleinen palloilu sänkyyn ja pois
9.15 kone auki internetin maailmaan kera aamiaisen
11.00 lenkille leutoon talvisäähän, päämääränä poikaystävän mummola
14.00 kauppareissu
14.45 lounasta, blogeilua, netissä kaikenmoista
18.10 Numeropelin aloitus (38s.)
20.00 sunnuntaielokuvana Kylä
22.00 nukkumaan, jotta jaksaa herätä seuraamaan Oscareiden punaista mattoa klo 00.40

Kyllä sen heti huomaa, että kirjaa tulee luettua vähemmän kun on parempi sää ja kiinnostusta tehdä muuta. Tällainen on aika ideaali sunnuntai. Paljon kivoja juttuja, mutta myös vähä kirjakaveria.

~~~

Tämä kaikki selvitti minulle, että...
-luen kirjoja lähinnä sängyssä ja peiton pitää aina olla päällä.
-luen viikossa 554 sivua, päivässä keskimäärin 80 sivua, kerralla keskimäärin 31 sivua.
-aikaa käytin viikossa noin 16-17 tuntia, päivässä keskimäärin 2,5 tuntia.

Osaako muut sanoa, kuinka paljon kirjan kanssa tulee oltua esimerkiksi yhden päivän aikana? Ja kelpaako lyhyemmätkin lukupätkät vai miten tykkäätte lukea?

7 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen viikkopohdinta, täytyisi varmaan itsenikin tehdä. Minulla suurin lukuaika kuluu sängyssä peiton alla iltaisin, mutta kyllä niitä muitakin tilanteita on paljon. Täytyisi joskus listata ylös. :)

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista! Pitääpä tarkkailla jossain välissä omaa lukutahtiani. Nyt pysyn tavoitevauhdissa lähinnä sillä, että poimin tasaisesti sekaan lastenkirjoja tai muuten lyhyitä ja kepeitä, jotka lukee illassa tai parissa. :)

  ps: kiitos tunnustuksesta. Nyt on Gorgerous-olo!

  VastaaPoista
 3. Peikkoneito & Raisa: Tehkää ihmeessä perässä! Minua kiinnostaa muidenkin tahdit ja vaikuttimet:D

  VastaaPoista
 4. Olipa mielenkiintoista lukea tämä! Itselläni lukeminen oli vielä viime vuonna hyvin selkeästi ajoitettua, kun luin työmatkalla bussissa tai junassa (matka kesti 30-50 minuuttia suuntaansa) ja uudelleen illalla ennen nukkumaanmenoa. Nyt teen töitä kotoa käsin (kiitos tutkimusapurahan ♥) eikä minulla ole työmatkoja. Luen aika lailla pätkissä, koska iltaisin pienet lapseni pitävät kodin aika äänekkäänä. Koska minulla ei ole työmatkaa, olen antanut itselleni luvan lopettaa työskentelyn 14.30-15 ja luen tunnin ennen kuin haen lapset päiväkodista. Iltaisin koetan tikistää itselleni lukuaikaa esim. Pikku Kakkosen ajan.

  Olen kirjan kanssa 1-2 tuntia päivässä. Listasin tänään tammi-helmikuussa lukemani ja blogissani esittelemäni kirjat, niitä on kaikkiaan 15, joista romaaneja tai sen tapaisia (elämäkerrat) on kaikkiaan 11. Olisi ihanaa lukea enemmän, mutta kyllä tälläkin tahdilla saa luettua ihan kivasti.

  Oli mukava miettiä tätä!

  VastaaPoista
 5. Lumiomena: Sitä huomaa nopeasti rutinoituvansa lukemisen suhteen. Huomaan usein lukevani ns. kello kädessä, eli katson että jaahas, kello on nyt 21.15 ja päätän lukea klo 22.00 asti ja sitten siirryn tekemään asiaa x. Ehkä hieman hullun järjestelmällistä:D Välillä onneksi tulee heittäydyttyä villiksikin ja luettua ihan tasan niin kauan kuin kiinnostaa:)

  VastaaPoista
 6. Minun lukuaikaani vie tällä hetkellä ihan liikaa yo-kokeisiin luku ja sitten muuten liika koneella jumittaminen! Aina ärsyttää, kun jumitun tähän moneksi tunniksi ja sitten tajuan, että olisinpas voinut käyttää tämänkin ajan lukemiseen kuin Iltalehden uutisten tuijotteluun :D

  Mutta mielenkiintoinen viikkokatsaus!

  VastaaPoista
 7. Lauren: Olen huomannut, että bloggailu vie ihan tuhottomasti aikaa (niin hyvässä kuin pahassa)! Ennen olin tunnettu siitä, että kävin lukemassa sähköpostit ja muutamat blogit. Viikkokatsausta tehdessäni hieman pelästyin tuota sunnuntain kolmen tunnin nettihengailua, joka kertoo hieman tästä tämänhetkisestä netissä hengailustani. Omien kirja-arvostelujen kirjoittaminenkin vie ihan hirveästi aikaa. Prosessikirjoitan lukuisia kertoja ennen kuin olen edes hieman tyytyväinen tuotokseeni.

  VastaaPoista