lauantai 5. helmikuuta 2011

1222
Anne Holt
2007 suom. 2008
325 s./Gummerus


Norjan tuntureilla myrsky suistaa matkustajajunan raiteiltaan. Eloonjääneet evakuoidaan tunturihotelli 1222:een. Pian selviää, että hotellissa on murhaaja: ensin löytyy yksi ruumis, pian toinen. Päänvaivaa aiheuttaa myös tarkasti vartioidussa junan lisävaunussa matkustaneet ihmiset, jotka evakuoitiin ennen muita. Keitä he ovat ja liittyvätkö he murhiin? Kaikeksi onneksi pörätuolilla liikkuva töykeä Hanne Wilhelmsen paljastuu eläkkeellä olevaksi poliisiksi ja murhatapausten selvittely voi alkaa myrskyn äityessä Norjan historian rajuimmaksi.

Tyttökavereiden kera tulee lukupiiriydyttyä epäsäännöllisen säännöllisesti. Pienen tauon jälkeen ajattelimme valita jotain helppolukuista ja nopeatempoista. Tällä kertaa minulla oli lusikka kirjanvalintasopassa. Olen jo muutamia vuosia halunnut lukea Anne Holtin 1222-romaanin. Syynä alunperin oli kirjan tapahtumien sijoittuminen lumimyrskyyn ja syrjäiseen tunturihotelliin. Alkuasetelma jotenkin kiehtoi.

Aika nopeasti selvisi, että olin kasannut turhan suuret odotukset kirjalle. Muodostamani mielikuvat saivat kunnolla kyytiä. Takakansiteksti sai minut jostain syystä olettamaan, että junaonnettomuudesta selviytyy vain muutama ja he pelastautuvat syrjäiselle hylätylle hotellille ja sitten murhaaja aloittaa työnsä harventaakseen jo valmiiksi pientä porukkaa. Hotelli ei ollutkaan mikään hylätty kummituslinna vaan kaikilla mukavuuksilla varustettu moderni rakennus. Ja ihmisiä pelastui muutama sata, ei kymmentä. Odotin siis 10 pientä neekeripoikaa -kokemusta, jota ei tullut.

Muutenkin kirjassa tuntui mättävän vähän kaikki. Tarina ei ollut kovinkaan mielenkiintoinen. Päähenkilö Hanne oli to-del-la ärsyttävä erilaisine sosiaalisine rajoitteineen. Jos sama henkilö seikkailee Holtin kaikissa kirjoissa, niin miten ihmiset jaksaa lukea niitä? Minä en jaksa näitä elämänrunnomia poliiseja, jotka jatkuvasti tekevät vääriä valintoja ja ovat liian ylpeitä hankkiakseen apua itselleen.

Loppukohtauskin meni jotenkin ohi. Hanne pääsee viimeisten joukossa pelastuskopteriin ja ehtii nähdä henkilön, joka piilotteli ylimääräisessä junavaunussa. Ilman lukupiirikohtaamista en olisi osannut yhdistää henkilöä siihen kuka hän nyt luultavasti oli. En jaksanut tuota epäselvää kohtaustakaan lukea uudelleen, jotain se ehkä kertoo kirjan epäkiinnostavuudesta...

Onko Holtilla mitään lukemisen arvoista kirjaa vai kannattaako tämä jättää tähän ja puuskuttaa kohti uusia kirjatuttavuuksia?

7 kommenttia:

 1. Olen lukenut Holtilta kaksi kirjaa, mutta en muista sen kummemmin nimiä kuin juoniakaan :) Hanne-poliisi taisi niissäkin seikkailla. Ilmeisesti kirjat eivät aivan huonoja olleet, kun kerran luin kaksi perä perää, mutta minä tartun kevyttä kaivatessani useammin chick littiin kuin dekkareihin.

  VastaaPoista
 2. Minä taas tykkäsin tästä todella paljon, melkeinpä eniten Holtin kirjoista. En ole lukenut kaikkia hänen käännöksiään, mutta aika monta ja tykännyt kaikista. Sellaista tasalaatuista, viihdyttävää dekkarimaailmaa. Jos et pitänyt tästä, en osaa sanoa, pidätkö välttämättä sitten muistakaan. Kannattaa kuitenkin kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Juu, nyt on vaikea sanoa, että miten lukukokemuksen olisi käynyt jos minulla ei olisi ollut niitä hieman kasaantuneita ennakko-odotuksia. Jos vaikka olisin tykännyt enemmän. Lupaan ainakin, että seuraavalla kerralla en odota kirjan lukemisessa näin kauan (paria kolmea vuotta)!

  VastaaPoista
 4. Holtit on ihan mukavan huoletonta luettavaa. Luin nyt vasta 1222:n ja loppuratkaisu meni myös mulla ohitse. Vinkkaatko tännekin suuntaan, keneen "kauniiseen mieheen" lopussa saatettiin viitata.

  VastaaPoista
 5. Lukupiirikumppanini, olisikos niitä tämän kirjan kanssa ollut 5-6kappaletta, olivat kaikki sitä mieltä, että Osama bin Laden olisi selvästi ollut tuo kaunispiirteinen mies. Ja kyllähän se kovasti siltä kuulostaa, kun kirjassa olevan kuvailun lukee. Mutta en sitten tiedä:D Kai siinä joku todella tunnettu pitää olla, jotta se olisi hetkauttavaa. Hmm.. :)

  VastaaPoista
 6. Minä kyllä tykkäsin tästä - tosin odotukset olivat aika kevyet...

  Ja olisin muuten arvellut samaa kuin lukupiirikamusi siitä lopun salaperäisestä miehestä. Holt on ollut fiksu kun ei laittanut nimeä, muuten olisi nyt pahasti päivettynyttä tietoa. :P

  VastaaPoista
 7. Lueskilin juuri 1222:n. Mielenkiintoinen, joskin paikotellen hieman venyttelevä. Asteikolla 4-10:iin annan numeron 7½.

  VastaaPoista