tiistai 9. elokuuta 2016

Kuolema oopperassa

Donna Leon
1992 suom. 1997
272 s./ Otava


Yllätysihastuminen! Uusi jännärisuosikki! Venetsia, täältä tullaan!

Pari vuotta 100 naiskirjailijan kirjaa -listalla roikkunut Leonin kirja ei herättänyt kummoista lukuintoa edes hankittuani sen kirjastosta kesäkirjapinoni jatkeeksi. Totesin kuitenkin, että nyt on pakko antaa kirjailijalle mahdollisuus tai unohtaa koko tyyppi - ja kappas, tykästyinkin ihan täysillä!

Muutama sananen listoista vielä. Oletteko te muut lukeneet kirjoja ahkerasti noilta listoilta, joita tehtiin muutama vuosi takaperin oikein urakalla? Mulla on listat kulkeneet matkassa mukana hyvinkin aktiivisesti ja silti tuntuu, että ne ei ikinä tule päätökseensä. No, tätä vuotta pidemmälle en 100 naiskirjailijan kirjaa ja 50 mieskirjailijan kirjaa -listoja katsele! Eli niin sanotusti loppuspurtti meneillään ja mietintämyssy päässä, että mitkä kirjat haluan _ihanoikeasti_ lukea.

Kuolema oopperassa on Leonin ensimmäinen Guido Brunetti -jännäri. Siinä nimensä mukaisesti tapahtuu murha oopperatalolla kesken ensi-illan. Kuuluisa kapellimestari myrkytetään väliajalla ja Venetsian taidepiirit kohisevat! Komisario Brunetti haastattelee mestarin tunteneita ihmisiä ja saa pikku hiljaa selville millainen mies murhattu Wellauer oli.

Mistä sitten pidin Leonin tarinassa? Apua, mistä aloittaisin! Keski-ikäinen komisario Brunetti hoitaa työasiat tunnollisesti, mutta perhe tulee silti ensimmäisenä. Päähenkilö on suorastaan kirjan sydän ja hänestä puuttuu kaikki genren kliseiset piirteet ja toimintatavat - virkistävää! Venetsia ei ole koskaan oikeastaan ollut mielessäni seuraavaa matkakohdetta punnitessani, mutta Leonin Venetsia on kiehtovan monitasoinen ja rosoinen, todella kiinnostava ja tunnelmallinen! Myöskin tarinat murhan taustalla koskettivat.

Murha tarinassa on hyvinkin kesy, kun vertaa jo muutaman vuoden pinnalla olleisiin aika järkyttäviinkin murhatarinoihin. Pidin siitä, että kirja yllätti minut. En ole aikaisemmin kokenut olevani leppoisampien jännäreiden kohderyhmää, esimerkiksi McCall Smithin elämänmakuiset jännärit eivät jaksaneet pitää mielenkiintoani yllä niin, että jaksaisin vaivautua lukemaan lisää. Oletin Brunetti-sarjan luiskahtavan samaan kastiin, mutta liekö jonkinlainen tylsistyminen tullut osakseni liittyen rankempiin jännäreihin vai mitä on tapahtunut, mutta Leon kolahti.

Olen siinä pisteessä, että nyt haluaisin lukea koko sarjan ja saada selville pysyykö Brunettin ja hänen vaimonsa suhde yhtä tasapainoisena, liittyvätkö Paola-vaimon aatelisvanhemmat johonkin tulevaan tarinaan, mitä pariskunnan lapsista kehkeytyy ja miten Venetsia elää tässä kaikessa mukana.

Nyt lähden googlettamaan kuvia Venetsiasta, mökillä odotin vain, että pääsen kotiin koneen ääreen, että pääsen käsiksi kuvamateriaaleihin! Tämä on totaalinen hurahdus, tervetullut sellainen!:D

4 kommenttia:

  1. Okei. Nyt mäkin annan Donnalle mahdollisuuden! :D Mulle ei myöskään noi dekkarit ole kolahtaneet mutta Rei Shimuran tohinoissa mua jotenkin kiehtoi se teen juonti ja äidiltä perityt design-vaatteet eli noiden seikkojen johdosta luin sitten koko sarjan. Mutta näitähän ei voi järjellä selittää oikein. Se on kuitenkin se tunne mikä ratkaisee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatan mahdollisuuden myöntämistä Donnalle. Parhaimmassa tapauksessa se kantaa hedelmää ja pahimmassa tuli pieni huti:D

      Poista
  2. Luin näitä Donna Leonin kirjoja joskus aiemmin, mutta sitten tuli stoppi.
    Ihanaa näissä on Venetsia. Katselin kerran telkkarista muutaman osan sarjasta Donna Leonin Venetsia, jossa hän esitteli kaupunkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa mielenkiintoiselta tv-sarjalta! Moni muukin on sanonut, että Leonin kirjoihin on lopulta kiinnostus lopahtanut. Täytyy lukea järjestyksessä ja kun alkaa tuntumaan toistolta niin sitten lopettaa:)

      Poista