torstai 30. kesäkuuta 2016

Kaksoiselämä

S.J. Watson
2015 suom. 2015
446 s./Bazar


Watsonin esikoisjännäri Kun suljen silmäni oli mieleenpainuva lukukokemus muutama vuosi sitten. Toisin kuin yleensä jännitysgenren ollessa kyseessä, siinä ei seurata rikostutkinnan etenemistä ja murhaajan kuurupiiloa vaan tarina perustuu pitkälti ihan arkipäiväisien asioiden ympärille. Tarina oli paikoin vähän laahaava ja jännityksen kasvuakin sai välillä ihan tosissaan odotella, mutta kokonaisuus oli erilainen ja erityinen verrattuna perusjännäreihin.

Kaksoiselämä jatkaa samalla hyväksi todetulla linjalla, sillä tarinan keskiössä on Lontoossa asuva Julia, jonka pikkusisko Kate on murhattu Pariisissa. Poliisi ei etene murhatutkimuksissa, joten saadakseen mielenrauhan Julia päättää itse alkaa selvittelemään Katen henkilökohtaista elämää. Seuratessaan siskonsa jalanjälkiä Julia huomaa pian olevansa liian syvällä nettideittailun uumenissa ja hänen täytyy tosissaan valita tutkimustensa ja perheensä hyvinvoinnin väliltä.

Aluksi uumoilin, jahka Kaksoiselämä olisi liian samankaltainen Luptonin Sisar-jännärin kanssa, sillä alkuasetelma oli hyvinkin yhtenevä parin vuoden takaisen hittikirjan kanssa. Pian Watsonin uusin alkoi kuitenkin elämään ihan omaa elämäänsä ja vertailu jäi sikseen.

Lukukokemus oli ehdottomasti mieluisa, jännitys ja varsinkin ahdistava tunnelma kasaantui lukijan harteille pikkuhiljaa. Sitä odotellessa tutustuttiin rauhassa tarinan päähenkilöihin ja heidän taustoihinsa. Taitavasti kirjailija sai vedettyä mattoa ainakin minun altani useampaan otteeseen ja onnistuneesti vielä ihan viime metreilläkin - erinomaista!

Kierrellen ja kaarrellen joudun vähän kritisoimaankin tarinaa, mutta mitään kovin suoraa en tohdi sanoa etten spoilaisi. Jännityskirjallisuudessa ihan yleisestikin on tietenkin aina se ongelma, että päähenkilö toimii vähän typerästi vaikka olisi kaikki maailman mahdollisuudet toimia niin, että vaaratilanteita ei sattuisi. Vähän pitää osata antaa anteeksi, että jännitykselle saadaan tilaa, mutta tosiaan muutamaan otteeseen jouduin kuvainnollisesti lyömään päätä seinään Julian toimintaa vierestä seuratessa. Kun on mahdollisuus joko selittää asiat järkevästi, loogisesti ja uskottavasti tai puolestaan sekavasti, epäuskottavasti ja vähän mielipuolisen kuuloisesti niin tietenkin päähenkilö aina sortuu tuohon jälkimmäiseen ja näin jännitys tiivistyy entisestään;)

Hyvä lukukokemus joka tapauksessa ja nyt jäänkin odottelemaan Kun suljen silmäni -elokuvaversiota, sillä jos en väärin muista niin sellainen oli kehitteillä... Vai onkohan se tullut (jo aikapäiviä sitten)?

8 kommenttia:

 1. On kuulema tullut, mutta en ole nähnyt. Nicole Kidman pääosassa ja Colin Firth, hui.
  Minusta muistutti liikaa Sisar-trilleriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, ei kyllä Firthiä heti osaisi kuvitella toiseen pääosaan. Onkohan mennyt Suomessa tyyliin suoraan DVD:lle, en muista törmänneeni leffaan muuten kuin tyyliin pokkarin takakansitekstin suitsutuksessa...

   Poista
 2. Kun suljen silmäni-elokuva on jo olemassa. =D Katsoin sen muutama kuukausi sitten - ja valitettavasti elokuvatoteutus on melko heikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin tämä aika oikein kuluu:DD Tuntuu ettei siitä ole kauankaan, kun luin (muistaakseni pokkariversion kannesta), että leffa on tulossa ja nyt se on ollut olemassa jo hyvän tovin:D

   Poista
 3. Kun suljen silmäni on yksi lempijännäreistäni ja sen takia Kaksoiselämälle kertyi aikamoisen odotukset, jotka jäivät täyttymättä. Välillä sitä vaan tulee odotettua liikoja. Alkuasetelmasta tykkäsin myös.

  Leffa on tainnut tulla jo pari vuotta sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppu oli myös yllättävän avoimeksi jäänyt, harvoin (jännäri)kirjailijat tuntuu päätyvän ihan noin synkkiin näkymiin ja epävarmuuteen.

   Poista
 4. Nyt täytyy yhtyä Lillin kommenttiin, esikoinen lumosi, mutta tämä... Ymmärrän, mistä puhuit kierrellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tätä kyllä lumoavaksi lukukokemukseksi voi sanoa:D

   Poista