tiistai 16. helmikuuta 2016

The Horse and His Boy

C.S. Lewis
1954
175s./Lions


Tanskalaisen Ib Michaelin trilogian myötä minulle iskostui hyvin ajatus siitä, että saman sarjan kirjojen väliin ei kannata jättää liikaa väliä, joten nyt tuli pieni kiirus jatkaa ikuisuusprojektiksi muuten jämähtävää Narnian tarinat -sarjaa.

Olen nyt siis edennyt sarjan kolmanteen osaan. Kirjassa vilahtaa aikaisemmasta ja tunnetuimmasta osasta tutut High King Peter, King Edmund, Queen Susan ja Queen Lucy, mutta pääosassa on tällä kertaa sekalainen seurue, joka matkaa kohti Narnian vapaita maita. Nuori poika Shasta aloittaa pitkän ja vaarallisen matkansa puhuvan hevosen Breen kanssa ja pian he kohtaavat Aravisin ja Hwinin, joilla on sama määränpää. Vaarallisilta tilanteilta ei vältytä, mutta päivä päivältä Narnia tulee lähemmäksi.

Aluksi lueskelin vähän takellellen. Englanniksi lukemisesta on taas ehtinyt vierähtää tovi ja lukeminen ei muutenkaan oikein idean tasolla lähtenyt käyntiin, kun mielessään ajatteli, että mitä tätä sarjaa kokonaan kahlaamaan kun toinen osa eli The Lion, the Witch and the Wardrobe on kuitenkin se paras. Vaan kolmas osa osoittautuikin aikas kivaksi tarinaksi!

The Horse and His Boy on mukavan erilainen tarina verrattuna kahteen edelliseen osaan, melkeinpä voisi sanoa itsenäinen osa isosta kokonaisuudesta. Mielenkiintoiseksi tarinan teki myös se, että tarinan alussa oltiin jo valmiiksi Narnian maailmassa eikä vaatekaapilla ollut tällä kertaa osaa eikä arpaa tarinan kulussa. Kaiken kaikkiaan oikein onnistunut osa Narnian tarinoita, jota oli ilo lukea ihan näin aikuisenkin näkökulmasta.

2 kommenttia:

 1. Itsehän muistan lapsuudessani Narnia-kirjat moneen kertaan kahlattuani pitäneeni juuri tätä Hevosta ja poikaa suosikkinani. Toiseksi paras oli Taikurin sisarenpoika ja kolmanneksi kohosi Kaspianin matka maailman ääriin. Jostakin syystä ne tuntuivat raikkaammilta ja kiinnostavammilta kuin muut seikkailut.
  Mielenkiintoinen muuten tuo alkuperäinen nimi "The Horse and His Boy", tuo teoksen dynamiikkaa selkeämmin esille kuin suomennos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hyviä lukuhetkiä siis vielä luvassa, koska en ole vielä lukenut noita suosikkejasi:)

   Poista