sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Maameren tarinat 1: Maameren velho

Ursula K. Le Guin
1968 suom. 1976
217 s./WSOY

Mitä tapahtui ja kenelle?
Ensimmäisessä osassa seurataan Varpushaukka -nimisen miehenalun vaiheita. Pienen kylän pojasta kasvaa yksi Maameren saariston mahtavimmista velhoista. Tie menestykseen on kuitenkin täynnä haasteita ja vaaroja: aikuisuuden kynnyksellä Varpushaukka tulee päästäneeksi irti pahan varjon, joka hänen täytyy päihittää ennen kuin varjo tuhoaa hänet.

Lukukokemus
Vallitseva säätila ja kirja komppasivat tällä kertaa toisiaan mainiosti. Oli suorastaan arjen luksusta pujahtaa peiton alle lämpösukat jalassa ja teekuppi yöpöydällä ja uppoutua tunnelmallisen kasvutarinan maailmaan. Takakansiteksti osui nappiin: kirja on taianomainen ja syvää viisautta tihkuva. Ja jättää juuri sopivasti tilaa lukijan omalle mielikuvitukselle. Tykkäsin!

Minä ja fantasiakirjallisuuden jatko
Luen nykyään aika harvakseltaan fantasiakirjallisuutta. Omasta kirjahyllystä kuitenkin löytyy viime vuosien rakastetuimmat teokset, koska mieheni puolestaan ei lue muuta kirjallisuutta. Jo muutaman vuoden ajan minulla on ollut tarkoituksena lukea mm. del Toron vampyyri-trilogia, Tuulen nimi ja Noituri-sarjan ensimmäinen osa, mutta en ole vain saanut aikaiseksi. Nyt minulla on kuitenkin meneillään kirjahyllyn armoton perkaminen: yksikään ennakkokappale, joka ei kiinnosta minua ihan sataprosenttisesti saa nyt lähteä kirjaston vaihtohyllyyn. Näin omaan kirjahyllyyn jää vain kaikkein kiinnostavimmat lukemattomat kirjat ja ehkä siis ihan lähikuukausina saan aikaiseksi tarttua johonkin toiseenkin fantasiakirjaan. Elämä todella on liian lyhyt keskivertoa kiinnostusta herättäville kirjoille:)

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä, mutta minusta toinen osa eli Atuanin holvihaudat oli vielä parempi.

    VastaaPoista
  2. Maameren tarinat on minun nuoruuden ensimmäisiä fantasiakirjasarjoja jotka veivät sydämen. Le Guin jäi pysyväksi suosikiksi ja olenkin lukenut lähes kaikki hänen kirjansa. Itse luen nykyisin lähes pelkästään fantasiaa ja sci-fiä ja olen päätynyt samaan kuin sinä: kirjahyllystä on poistettu kaikki epäkiinnostava ja ne kirjat jotka ovat odottaneet x-määrän vuosia tullakseen luetuiksi. Kirjat kiertoon ja lukulistalle vain ne jotka oikeasti kiinnostavat!

    VastaaPoista