perjantai 2. tammikuuta 2015

Vuoden 2014 TOP 7

Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän Kauhun tasapaino
Maastamuuttajat 1 Tähtiin kirjoitettu virhe Parantaja
Elämä elämältä Villi vaellus


Melkein on todettava, että eipä ole ollut kummoinen kirjavuosi. Ensinnäkään TOP 10:iin ei ollut juurikaan tunkua. Ja osa näistä kirjoista ei olisi sijoittunut edellisinä vuosina. Rehellisyyden nimissä oli valittava vain 7 erityisen huippua kirjaa tältä vuodelta.


Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän sekä Kauhun tasapaino edustavat kotimaista kevyempää ja kuplivampaa kirjallisuutta. Silti molemmat kirjat ovat kaikessa viihdyttävyydessään koskettaneet, herättäneet ajatuksia ja ihastuttaneet.


Klassikkorintamalta suuren (ja yllättävän) vaikutuksen teki Maastamuuttajat -sarjan ensimmäinen osa. Osaisin kuvitella, että ne suuret tunteet, joita itsellä heräsi tätä lukiessa on moni kokenut lukiessaan esimerkiksi Täällä pohjantähden alla. Hieno sarjan aloitus, ehdottomasti aion jatkaa tarinan parissa tänä vuonna.


Nuortenkirjallisuutta luin jonkin verran ja Tähtiin kirjoitettu virhe kolahti ja lujaa. Vaikea uskoa, että nuortenkirjallisuus tuosta enää juurikaan paranisi.


Jännityskirjoja luin melko ison kasan, mutta oikeastaan vain Parantaja jäi mieleen erityisen hienona lukukokemuksena. Muut toki viihdyttivät, mutta Tuomaisen kirja oli paljon muutakin kuin hyvä jännäri.


Elämä elämältä edustaa sellaista kirjallisuutta, jota todella haluaisin lukea ns. aina kuin mahdollista, mutta näitä täydellisiä lukuromaaneja ei niin vaan löydetä. Tunnelma oli kohdallaan, tarina mielenkiintoinen ja koskettava.


Tietokirjallisuutta tuli luettua jonkin verran ja niistä ehdoton helmi oli Villi vaellus. Vetävästi kirjoitettu vaelluksen ja itsensä etsimisen yhdistelmäteos toimii.

3 kommenttia:

 1. Minullakin oli sellainen vuosi, että oli melkein vaikea saada top 10, ellei Pottereita laskettu mukaan. Luin hyviä kirjoja, mutta ravistelijoita aika vähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna täytyy ottaa tavaksi tarttua myös niihin oman kirjahyllyn laatukirjoihin, joihin ei muka uskalla käydä käsiksi kuin vain "oikealla hetkellä".

   Poista
 2. Kiva että Villi vaellus kolahti, niin se kolahti minuunkin :)
  Pidin myös valtavasti Tähtiin kirjoitetusta virheestä.
  Iris Lempivaara ei sytytä minua mitenkään ja nythän se on jopa Runeberg-palkintoehdokkaana.

  VastaaPoista