perjantai 6. toukokuuta 2011

Täti Ruskean Syntymäpäivä

Elsa Beskow
1985
21 s./Gummerus


En oikein tiennyt minkä Beskowin kirjoista olisin kiikuttanut kotiin lastenviikkoa varten. Valinnanvaraa oli enkä tiennyt yhtään, onko jokin hänen teoksistaan enemmän klassikko kuin joku toinen. Päädyin lopulta tähän kirjaan, koska syntymäpäiväjärjestelyistä on aina hauska lukea ja kirjan kannessa naisillakin on niin kauniit mekot päällä. No, syy se on sekin:)

Täti Ruskealla pian syntymäpäivät ja lapset Lotta ja Petteri valmistelevat juhlanumeroa Setä Sinisen avustuksella. Samaan aikaan Täti Vihreä ja Täti Sinipunainen kamppailevat lahjaideoidensa kanssa. Lopulta vaaditaan hieman mielikuvituksellisia otteita, jotta Täti Ruskea saa lahjakääröt sairasvuoteensa äärelle.

Yllätyin positiivisesti tekstin määrästä, tässähän tuli luettua ihan kunnon tarina. Kuvitus on mukavan runsasta, joten sen avulla tunnelmaan pääsee leikiten. Tarina on juuri sopivan lämminhenkinen ja vanhanaikainen. Mitään liian dramaattisia käänteitä ei ole luvassa vaan esimerkiksi jännitys syntyy pienen pienistä asioista. 

Pidin kirjasta aika lailla. Samalla tavalla kuin esimerkiksi Montgomeryn tyttökirjoissa, tässäkin pääsi hetkeksi uppoutumaan vanhoihin hyviin aikoihin, kun naisilla oli muhkeat hameet, illalla kuljettiin kynttilänvalossa ja sairaana makoiltiin sängyssä monta päivää ja vieläpä myssy päässä. Oli suorastaan ihanaa lukea kunnon tarina, jolla ei varsinaisesti ole muuta virkaa kuin viihdyttää. Tietenkin näistä vanhanajan kirjoista puuttuu se jokin huumorintaju, jota tarjoillaan ilmeisesti runsaastikin tämän päivän lastenkirjoissa. Uskallan kuitenkin väittää, että uusista taas saattaa puuttua tietynlainen ihastuttava tunnelma. Beskowta voisin lukea joku päivä uudelleenkin!

2 kommenttia:

  1. Nämä Täti Ruskea, täti Vihreä ja täti Sinipunainen -kirjat ovat kyllä aivan ihania!

    VastaaPoista
  2. Ovat kyllä. Ja kun aloitin tämän kirjan, harmitti etten ollut lukenut aikaisempaa kirjaa. Tarina nimittäin alkoi tyyliin "Tiedätkin jo varmaan miten Lotta ja Petteri päätyivät asumaan tänne...". Ja minähän en tiedä kun en ole kirjoja aikaisemmin lukenut. Voi kurjuus!:)

    VastaaPoista