torstai 18. elokuuta 2011

Raja
Riikka Pulkkinen
2006
399 s./Gummerus


Luimme Rajan yhdessä Terhin kanssa ja eilen pidimme pientä lukupiiriä syöden herkullisia muffinsseja. Kirjasta oli oikein antoisa keskustella, olimme melko lailla samoilla linjoilla kirjan kanssa. Samat asiat ihastutti ja samat asiat ärsytti. Valitsimme tohkeissamme jo uudenkin kirjan lukuun:)

Riikka Pulkkisen esikoisessa kurkistetaan keski-ikäisen Anjan ja lukiota käyvän Marin elämään. Anjan mies on sairastunut Alzheimerin tautiin ja Anja odottelee kauhulla päivää kun hänen pitää lunastaa raskas lupauksensa miehelle. Anjan sisarentytär Mari taas huomaa rakastuneensa äidinkielenopettajaansa, joka on myös huomannut Marin ja yllättäen vastaa tämän tunteisiin.

Toteaisinko ensin, että kovin isojen asioiden äärellä taas ollaan. Heikompia hirvittää, kun aiheena on viiltelyä, itsemurhaa, armomurhaa, pettämistä, kiellettyä rakkautta. Vähempikin olisi riittänyt, ihan oikeasti. Tosin, esikoiskirjoistahan usein sanotaan, että kirjailijalla on ollut kaikenlaista hienoa suunnitteilla kirjaansa eikä ole raaskinut rajata mitään pois. Olimme molemmat sitä mieltä, että Anjan ja Marin tarinat olisi voitu laittaa eri kansiin. Meitä jäi harmittamaan Anjan tarinan vähyys verrattuna Marin tarinaan. Anjan elämästä ja mietteistä olisimme lukeneet mielellämme lisää. Hänen elämäntilanteensa kosketti ja lukijana tuntui, että Pulkkinen on onnistunut erinomaisesti kuvaamaan Alzheimerin tautia ja läheisten kokemuksia taudista.

Pulkkinen ilmeisesti jakaa ihmisiä, enkä ole vielä ihan varma kenen riveissä seison. Totta on yksi niitä harvoja suomalaisia kirjoja, jonka lukemisesta olen nauttinut. Koen kuitenkin ongelmaksi nimenomaan sen, että minä en ole "runotyttö". En seiso pakkasaamuisin ikkunan edessä sommittelemassa kaunista mietelausetta maiseman ikiaikaisesta kauneudesta. En tarkoita ettenkö nauttisi kauneudesta kaikissa sen eri muodoissa, mutta oma tapani hehkuttaa on enemmänkin sarjaa "Hei, on muuten tosi hienot näkymät nyt!". Siksi Totta oli toisaalta kaikessa kauneudessaan ja runollisuudessaan virkistävä ja ihastuttava, mutta toisaalta liika on sitten myös liikaa. Ja nyt Rajaa lukiessa lasi sitten tulvi yli ja ihastuttavat asiat pistivätkin ärsyyntymään.   

Mutta vaikka tarinasta en ihan koko ajan osannutkaan nauttia enkä Marin sielunelämää oikein ymmärtänyt, oli kirja kuitenkin ihan hyvä. Se oli nopealukuinen ja nopeatempoinen, kaunista tekstiä. Hatunnosto toki nuorelle Pulkkiselle hienosta esikoisesta, mutta minun kirjani tämä ei tällä kertaa ollut. No, sellaista sattuu.

7 kommenttia:

 1. Minuakin hämmästytti nimenomaan Anjan ja Marin tarinoiden kohtaamattomuus. Olivathan he sukulaisia, mutta ei se oikein merkannut mitään.
  Samoilla linjoilla ollaan :)

  VastaaPoista
 2. Minä tykkäsin tästä kovasti, harmi ettei ollut sinun kirjasi. Mutta kuten sanoit, sellaista sattuu ja kaikki ei voi miellyttää kaikkia;)

  VastaaPoista
 3. Miten niin Anja ja Mari eivät kohtaa?. Eikö Pulkkinen ole erityisen taitavalla tavalla yhdistänyt nämä kaksi eri ikäistä sukulaista. Kirjan loppupuiolella, kun Mari on suunnitellut tekevänsä itsemurhan ja Anja on pitkään pohtinut miehensä surmaamista he kohtaavat muistaakseni Anjan luona. Anja kysyy Marin koulupäivästä ja Mari yrittää vastata puhumalla samalla itsestään (vaikka puhuu Sofoklesta). Anja ei osaa kuunnella, vaan alkaa esitelmöidä (Sofoklesta) vaikka hänen pitäisi puhua itsestään. Tämä kohtaaminen tai kohtaamattomuus johtaa kuitenkin siihen, että kirjan lopussa asiat tapahtuvat hieman eri tavalla mitä oli tarkoitus.
  Tämä osa on uskomattoman hienosti toteutettu, kun ottaa huomioon, että kirjailija oli jotakin alle 25 vuotias kirjoittaessaan Rajan.

  VastaaPoista
 4. En ole vielä lukenut Rajaa, mutta se odottaa jo hyllyssäni. Minäkin pidin Totasta, vaikka en myöskään ole runotyttö, kuten niin hauskasti kuvasit. Onneksi meitä proosallisia realisteja on muitakin ;)

  Kadehdin (positiivisessa mielessä) sitä, että voit istua yhdessä ystävän kanssa keskustelemaan kirjasta. Blogistaniassa on kiva vaihtaa kommentteja, mutta muffinseissa ja livekeskustelussa on kuitenkin sitä jotain. Varsinkin muffinseissa!

  Kuulun kyllä lukupiiriin jonka kohtaamiset ovat mukavia, mutta olen ainakin 15 vuotta nuorempi kuin toiseksi nuorin piiriläinen. Eipä sillä, on kiinnostavaa vaihtaa kokemuksia eri sukupolveen kuuluvien ihmisten kanssa, mutta...

  Ja uteliaisuudesta, mitä valitsitte seuraavaksi luettavaksi?

  VastaaPoista
 5. Morre: Niin, olisi luullut, että Mari ja Anja kohtaavat jotenkin "paremmin" (huono sanavalinta). Sen sijaan kaikki kohtasivat vähän kaikkia ja kokonaisuus oli sellainen piiri pieni pyörii... :)

  Sanna: Joo, täytyy olla aina tyytyväinen kun kohtaa todella hyvän kirjan ja Totta oli juuri sitä. Ei niitä mestarillisia kirjoja voi koko ajan putkahtaa kätösiin.

  Anonyymi: Hienoa, että yksi kirja voi johtaa moniin tulkintoihin. En tiedä johtuiko se oma tulkintani siitä, etten niin kovasti kirjan tarinasta innostunut, mutta itse taas koin ettei Anjan ja Marin kohtaamisella oikein ollut "mitään väliä" (ehkä liian jyrkkä sanavalinta) vaan muut asiat (Marilla ehkä enemmänkin sattuma) johtivat heidän tekoihin ja tekemättä jättämisiin. Mietittiinkin ystävän kanssa, minkä ikäinen Pulkkinen on ollut kirjoittaessaan esikoisensa.

  Lukutoukka: Yhdessä lukeminen on kyllä suuri ilo! Meitä oli/on isompikin tyttöporukka, jonka kanssa on muutaman kerran ollut kirjaviritelmiä enemmän tai vähemmän onnistuneesti, mutta muutamien kirjojen lukemisen jälkeen homma aina jää ja... No, pitää lukea niiden kanssa joiden kanssa homma toimii:D Kun asutaan eri kaupungeissa ja tehdään erilaisia työvuoroja ja ollaan erilaisissa elämäntilanteissa niin yhteiset tapaamiset on vaikeita järjestää.

  Seuraavaksi kirjaksi valitsimme Belinda Bauerin Hautanummi-kirjan. Kyseessä on siis muistaakseni esikoisjännäri, jossa pikkupoika päättää selvittää mitä hänen enolleen on tapahtunut ja joutuu näin ollen ottamaan yhteyttä vankilassa istuvaan sarjamurhaajaan. Kirja on nimetty vuoden parhaaksi rikosromaaniksi. Olemme Terhin kanssa molemmat jännityksen ystäviä, joten on taas kiva sukeltaa siihen genreen:)

  VastaaPoista
 6. Hauska yhteensattuma, minäkin lainasin juuri tänään saman kirjan! Odotan innolla kommenttejasi siitä(kin). :)

  VastaaPoista
 7. Lukutoukka: :D No jopas sattui! Omat odotukset ovat ainakin korkealla, parin viikon päästä se nähdään miten kävi. Ensin kuitenkin on vuorossa mm. Orwellin Vuonna 1984.

  VastaaPoista