tiistai 21. kesäkuuta 2011

Läski maailma
Barry Popkin
2009 suom. 2011
250 s./Like


Halusin taas pitkästä aikaa lukea tietokirjan ja hurjia mittasuhteita saanut kyselyni johti tähän kirjaan;) Läski maailma valottaa hieman sitä, miksi niin monet ovat nykyään ylipainoisia. Syyt tuntuvat piilevän mm. virvoitusjuomissa, pikaruoassa, liikunnan vähentymisessä ja yleisessä velttoilussa.

Mielestäni aihe on erittäin mielenkiintoinen ja koska jaan elämäni liikunnanohjaajan kanssa, meillä kotonakin jutellaan usein tästä ylipainoasiasta. Kirja on varsin oiva tietopaketti ja paljastaa monia herkullisia yksityiskohtia aiheesta. Toisaalta kirja on jopa hieman tylsä. Tai ehkä puuduttava olisi oikea sana. Popkin kirjailijana on hieman paasaava ja itseään toisteleva. Elämän ikuisia suuria kliseitä toistetaan väsymiseen saakka. Onhan se tietenkin totta, että ylipainoa vastaan pitää taistella vähentämällä pikaruoan syömistä ja lisäämällä ruokavalioon enemmän kasviksia, tämähän tietää jokainen. Mutta eihän nyt kukaan oikeasti vaihda lennossa Aleksanterin torttua banaaniin, ne vain eivät ole toisiaan korvaavat makupalat:D Olisin ehkä kaivannut jotain enemmän inspiroivaa tekstiä, olisin halunnut motivoitua parantamaan elintapojani. Pitää tietenkin muistaa, että Läski maailma on lähinnä faktateos ylipainosta maailmassa eikä sen mitä ilmeisemmin ole edes tarkoitus toimia suurena inspiraation lähteenä taistelussa ylipainoa vastaan.

Mielestäni mielenkiintoisinta kirjassa oli muiden maiden ruokatapoihin kurkistaminen. Se, että pääsi taas ihmettelemään, että miten ne amerikkalaiset voikin vetää sellaisia määriä kaloreita päivässä. Minä olen aina pelännyt, että himoni cokisdrinkkeihin viikonloppuisin on tie ennenaikaiseen hautaan. No, ehkä minulla ei vielä ole mitään hätää kun en kuitenkaan juo kurkusta alas 700 kaloria päivässä niin kuin jotkut amerikkalaiset:D Kyllä se vain jotenkin pysäyttää, kun näkee ihan hurjia lukuja kirjassa. Olen toki tiennyt, että Amerikassa koulussa tarjoillaan pizzaa ja hampurilaisia päivittäin ja että iso osa lapsista juo limpparia aamiaisellakin, mutta silti. Pekka Puskan jälkisanat luettuani olo jäi jotenkin turhautuneeksi: "Terveellisiä elintarvikkeita tuotetaan ja markkinoidaan sitä enemmän mitä enemmän kuluttajat niitä ostavat. Ja poliittiset päätöksentekijät tekevät sitä enemmän terveyttä tukevia päätöksiä, mitä enemmän kansalaiset haluavat ja vaativat." Ei ihan helpoista asioista ei ole kyse. Huoh.

Ja hikeä alkoi pukkaamaan, kun aloin miettiä mahdollisten tulevien lasten kasvattamista terveelliset elämäntavat huomioiden. Miten ihmeessä sitä onnistuu painottamaan urheilun ja aktiivisen leikin tärkeyttä ja tv:n turhuutta? Miten ihmeessä saa porkkanan houkuttelevammaksi kuin sipsipussit? Miten saa lapset kavereineen tekemään jotain mielikuvituksellista pelikoneiden ääressä istumisen sijaan. Tämä kirja saattaisikin toimia myös vauvakuumeen poistajana:D

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe! Pitäisi varmaan itsekin harkita kyseisen kirjan lukemista. Nyt on vaan niin hyvä romaaniputki päällä, ettei millään huvittais (tällä hetkellä Itkosen Anna minun rakastaa enemmän, ihan sikahyvä!).

  Noita elämäntapajuttuja tulee itse kelailtua aika paljon. Toisaalta jos toi kirja kuitenkin kertoo enimmäkseen USA:n näkökulmasta (ymmärsinkö oikein?), niin siitä ei paljon itselleni ole iloa, vaikka mulla ylimääräisiä kiloja onkin. Ne kun ei ole tulleet limsalla, sipseillä tai muutenkaan tuhansilla ylimääräisillä viikottaisilla kaloreilla. Eli oikeastaan se voisi vähän turhauttaakin... No jaa, en tiedä.

  Vai että vauvakuumeen poistaja, hehe ;)

  VastaaPoista
 2. Olihan tämä tosiaan sangen mielenkiintoinen opus. Ei sen lukeminen nyt ainakaan ajanhukkaa ole. Kirjailija on yrittänyt käsitellä koko maailman tilannetta enenmmän tai vähemmän, mutta koska suurimmat ongelmat ylipainon suhteen ovat Amerikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa, niin esimerkkiperheet Jones, Garcia ja joku kolmas ovat sitten noilta alueilta.

  Jälkipuheen Suomen tilanteesta on kirjoittanut Pekka Puska, joka toistelee lähinnä kirjailijan sanoja, joten kai nämä ongelmat sitten ovat aika samankaltaisia kaikkialla. Kuvittelisin, että tämän päivän suomalaisen nuorison ylipainotilanteeseen amerikkalainenkin tilanne sopii joten kuten (syödään pikaruokaa, katsotaan paljon tv:tä, hengaillaan suureksi osaksi netissä, saadaan harrastuksiin kyyti kotoa, ei osallistuta urheilutunneille aktiivisesti), joten ehkä kirja auttaa hieman ymmärtämään Suomenkin tilannetta. Ja aihe on tosiaan sen verran mielenkiintoinen, että vaikka siitä ei itselle inspiraation lähteeksi olisikaan, niin ei se ehkä niin haittaa.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava aihe. Olen silti yllättynyt, että kirjassa ei pureuduta syvemmälle lihavuuden ongelmiin. Minusta koko länsimaisessa elämänmenossa on syy siihen, että ylipäätään turrutamme erilaisia tarpeita syömällä vääränlaista ruokaa. Voisin kirjoittaa tästä pitkän turinan, mutta jääköön tähän, lyhyeen lukemasi kirjan kritiikkiin. Samaan tapaan turruttaa vaikka liika liikunta, jota toiset harrastavat. En tarkoita missään nimessä paljoa liikuntaa, vaan sellaista urheilua, jossa ei ole enää terveestä elämäntavasta kysymys. Tai ostaminen saattaa olla se turruttava tekeminen. Muun muassa kaikkea tätä teemme sen sijaan, että todella tekisimme sellaista, josta oikeasti nautimme.

  VastaaPoista
 4. Paula: Huomion kiinnittäminen länsimaalaiseen elämänmenoon toisi varmasti sitä jotain mikä kirjasta nyt selkeästi puuttui. Toisaalta Läski maailma -kirjan kirjoittaja tuskin olisi oikea ihminen siihen hommaan, hänhän itse on tutkija (en kuolemaksenikaan enää muista hänen titteliään!), joten jos asioita olisi haluttu käsitellä psykologisemmin, hänen olisi varmaan pitänyt ottaa joku kirjoittajakaveri mukaan. Minulla ainakin löytyy mielenkiintoa lukea aiheesta lisää, joten toivottavasti joku päivä aiheesta tulee joku toinen kattavampi kirja.

  VastaaPoista
 5. mulla suunnitelmissa kirjoittaa sellainen, kunhan ensin tämä työn alla oleva valmistuu. en oo vielä avannut läskikirjaa, on pöydällä. t mea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, Mea! Tulepa vinkkaamaan minulle sitten, kun kirjaa pukkaa markkinoille! Itselläni on ollut alkuvuoden ajan pientä kuntoilukuuria meneillään, joten terveelliset elämäntavat kiinnostavat edelleen:)

   Poista