perjantai 28. joulukuuta 2012

Kiitos haastavasta vuodesta!

Kyllä, on tullut aika pistää haasteet pakettiin tältä vuodelta. Ahnehdin taas vuoden alussa liikaa suoritettavia, mutta minkäs teet, kun blogikollegat perustavat mielenkiintoisia haasteita. Haaveilen kuitenkin siitä, että joskus olen niin kärsivällinen ja määrätietoinen, että osallistun vuoden aikana vain yhteen isompaan haasteeseen ja keskityn siihen oikein kunnolla. Nyt kävi taas niin, että rohmusin monta isoa haastetta, ja onnistuin vain raapaisemaan kyseisten haasteiden pintaa. Voihan sillisalaatti.

Ikkunat auki Eurooppaan

Kyseinen haaste kannusti lukemaan mahdollisimman monta eurooppalaista kirjaa. Ilman sen kummempaa yrittämistä olisin lukenut ne muutamat kirjat Ruotsista, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Irlannista ja Espanjasta. Muihin haasteeseen lukemistani kirjoista tartuin nimenomaan haasteen takia, joten onneksi olin tänä vuonna lukuvalinnoissani rohkeakin. Yhteensä luin 24 kirjaa, kun tavoitteeksi asetin vuoden puolivälissä luvun 35. Aika pahasti jäin siitä jälkeen ja 35 maata jäi kokonaan valloittamatta.

Suurimmassa osassa lukemistani kirjoista valloittamani valtio ja kirjailijan kotimaa täsmäävät. Venäjän kuitenkin valloitin yhdysvaltalaisella kirjalla tapahtumien sijoittuessa Neuvostoliittoon. Batman Barcelonan alkuperäinen versio on luultavasti yhdysvaltalainen, mutta koska suomensin miehelleni kirjan espanjankielestä ja tapahtumapaikkana on Barcelona, päätin antaa itselleni pisteet kotiin. Alla olevin kirjojen lisäksi seikkailin Euroopan alueella muutaman matkakirjan kanssa: Hanna Tuurin tieto- ja kaunokirjat tutustuttivat minut Irlantiin ja Kirsi Pihan matkakirja puolestaan Italiaan, mutta niistä en napannut pisteitä. Vaikka 8/24 kirjaa on luettu ns. mukavuusalueen ulkopuolelta, olisin ehkä kuitenkin voinut revitellä enemmänkin ja lukea edes muutaman kirjan jostain hieman eksoottisemmasta maasta...

Pohjois-Eurooppa
Islanti
Vigdís Grímsdóttir - Valosta valoon
Norja
Per Petterson - Kirottu ajan katoava virta
Ruotsi
John Ajvide Lindqvist - Kultatukka tähtönen
Mari Jungstedt - Saaren varjoissa
Ann Rosman - Majakkamestarin tytär
Dahlén - Ihmispedot
Camilla Läckberg - Majakanvartija
Garton & Unenge - Salaistakin salaisempi pölynimuri
Tanska
Ib Michael - Kahdestoista ratsastaja
Viro
Mari Saat - Lasnamäen lunastaja

Itä-Eurooppa
Venäjä
Daphne Kalotay - Bolsoin perhonen

Etelä-Eurooppa
Espanja
Antonio Hill - Kuolleiden lelujen kesä
Batman Barcelona

Länsi-Eurooppa
Alankomaat
Herman Koch - Illallinen
Belgia
Annelies Verbeke - Nuku!
Irlanti
Cecelia Ahern - Tyttö peilissä
Iso-Britannia
Rosamund Lupton - Sisar
Enid Blyton - Five Go to Mystery Moor
Enid Blyton - Viisikko aarresaarella
Alexander McCall Smith - Naisten etsivätoimisto nro 1
J.S. Watson - Kun suljen silmäni
Ranska
Claire Castillon - Kuplissa
Anna Gavalda - Viiniä keittiössä
Alex Capus - Léon ja Louise


 
So American
 
Tästä haasteesta olin todella innoissani, vaikka siinä vaiheessa vuotta, kun haaste lanseerattiin tiesin etten enää ehtisi kunnolla panostaa haasteeseen. Näin ollen päätin keskittyä pelkkään osavaltio-osioon, eli yritin vuoden aikana käydä mahdollisimman monessa osavaltiossa. Eikä se ole muuten ollenkan niin helppoa kuin kuvittelin! Useassa teoksessa tapahtumapaikalla ei ole väliä, joten kaupunkia tai osavaltiota ei välttämättä alleviivata kirjan takakansiesittelyssä eikä tieto päädy välttämättä kirjaston asiasanoihinkaan. Yritä siinä sitten valloittaa osavaltioita järjestelmällisesti;)
 
Ehdin vuoden aikana piipahtaa 21 (19) kertaa Yhdysvalloissa, 13 (12) eri osavaltiossa.Tavoitteekseni asetin 20 kirjaa ja 20 osavaltiota, mutta ihan niin putkeen haaste ei edennyt. Connecticutin sijoittuva Tiikeriäidin taistelulaulu on muistelmateos eli epäkäypä kirja haasteeseen. Massachusettsin sijoittuva Orjattaresi puolestaan on kanadalaisen kirjailijan tuotos. Nuortenkirjoista en kuolemaksenikaan muista, saivatko ne olla mukana haasteessa... Niin tai näin, sain valloitettua kaikki osavaltiot kirjojen tapahtumapaikkojen mukaisesti, poikkeuksena Vanhus ja meri, jonka tapahtumapaikkaa ei kirjassa kerrottu. Myöhemmin tosin luin lähteestä X, että kirjan tapahtumat sijoittuisivat Kuubaan, mutta ruksin käydyksi Floridan, jossa kirjailija asui aikoinaan.
 
Olisi hauskaa jatkaa Yhdysvaltojen valloittamista, mutta saa nähdä minkälaisiin ratkaisuihin ensi vuonna päädyn. Joku päivä olisi myös hauska osallistua So American -haasteeseen niin, että valloittaisin kirjallisuuskategorioita.

Connecticut

Amy Chua - Tiikeriäidin taistelulaulu*
Etelä-Carolina
Sue Monk Kidd - The Secret Life of Bees
Florida

Ernest Hemigway - Vanhus ja meri
Illinois
Carolyn Keene - Neiti Etsivä ja 99 askelman arvoitus
Carolyn Keene - Neiti Etsivä ja luolan arvoitus
Kalifornia
Joyce Carol Oates - Blondi
Maryland

Anne Tyler - Amerikan lapset
Massachusetts
Daphne Kalotay - Bolsoin perhonen
Alice Hoffman - Punainen puutarha
Margaret Atwood - Orjattaresi**
Minnesota
Laura Ingalls Wilder - Pieni talo preerialla
Mississippi
Kathryn Stockett - Piiat
Montana
Torey Hayden - Viattomat
New Jersey
Joyce Carol Oates - Sisareni, rakkaani
New York
Lionel Shriver - Poikani Kevin
John Verdon - Sokkopeli
Child & Preston - Tulikivi
Child & Preston - Veljensä vartija
Melissa Bank - Nyt nappaa!
F. Scott Fitzgerald - Kultahattu
Wyoming
Tess Gerritsen - Jääkylmä

*kirja ei ole kaunokirjallinen, vaan luokiteltu muistelmiin
**kirjailija ei ole kanadalainen, mutta kirjan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltoihin

 
 ---

 
Lisäksi osallistuin muutamaan pienempään haasteeseen. Satun Minihaastetta suoritin alkuvuoden innokkaasti, mutta loppuvuoden haasteet jäivät uupumaan. Sarjakuvaromaaniin oli mielenkiintoista tarttua, se ei tosiaan ole sonjamaisin genre, mutta kokeilut ovat aina silloin tällöin tervetulleita. Toinen tapaaminen Haydenin kanssa ei ollut kovin kannattava, mutta selvisin hengissä. Kallaksen teoksesta innostuin (julmaa ironiaa) niin paljon, että luin näytelmän jälkeen romaaninkin. Väriä tunnustaessa sain vihdoin syyn tutustua Montgomeryn paljon kehuttuun romaaniin.
 
Suomenruotsalaiseen kirjallisuuteen kurkistin tänä vuonna 7 kirjan verran. Carpelanin teosta Lehtiä syksyn arkistosta aloittelin, mutta totesin sen lopulta olevan liikaa niin monella eri tavalla. Lundbergin Jää oli yksi vuoden hienoista kotimaisista lukukokemuksista, Ihanat naiset rannalla ja Södergranin Runoja olivat vuoden rimanalittajia, ja muut olivat aika lailla mieleeni. En osaa sanoa sen tarkemmin, onko suomenruotsalainen kirjallisuus jotenkin erilaista kuin muiden kotimaisten kirjailjoiden, mutta oli hauskaa vuoden ajan tarkastella omia kokemuksia suomenruotsalaisilta tekijöiötä.
 

Minihaaste

Sarjakuvakirja
Ville Tietäväinen - Näkymättömät kädet
Toinen tapaaminen
Torey Hayden - Viattomat
Saari
Aino Kallas - Sudenmorsian (näytelmä & romaani)
Väri
L.M. Montgomery - Sininen linna
 

Underbara finlandssvensk vid papper
Monika Fagerholm - Ihanat naiset rannalla
Tove Jansson - Kesäkirja
Anni Bloqvist - Tie Myrskyluodolle
Edith Södergran - Runoja
Tove Jansson - Muumipeikko ja pyrstötähti
Maria Turtschaninoff - Helsingin alla
Ulla-Lena Lundberg - Jää

2 kommenttia:

  1. Minäkin teen oman koontini lähipäivinä. Haastavaa ja kiinnostavaa luettavaa on tielle osunut ja samalla on ollut pakko hyväksyä, ettei kaikkea haluamaansa ehdi... Mutta ei se mitään. Onpahan tullut pidettyä silmät ja korvat auki! :)

    Minä olen jo haalinut uusia haasteita ensi vuodelle, mutta ihan innoissani ja "riskit" tiedostaen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pähkäilen vielä mitä haasteita syleilisin ensi vuonna, mutta uskon, että luvassa on kaikkien aikojen paras lukuvuosi;) Kyllä tässä jatkuvasti ns. kehittyy lukemisessa ja lukemisen valinnassa.

      Poista