tiistai 13. joulukuuta 2011

Mikä kirja seuraavaksi lukuun?!

Kirjablogeissa on aina silloin tällöin pohdittu, miten kukakin luettavansa valitsee. Vuoden kirjasaalis alkaa olla pikkuhiljaa selvillä, joten rohkenenkin heittäytyä tutkimaan, millä perusteella olen lukuvalintoja tehnyt. Ennen faktan näkemistä veikkailin mielessäni, etten taida olla kovin spontaani lukija. Ilahduinkin tuloksista, jotka osoittavat, että tällainen järjestelmällinenkin lukija osaa kuitenkin lukea sellaisia kirjoja, joista uskoo nauttivansa;) Otin pohdintoihin mukaan tänä vuonna lukemani 63 kpl:tta aikuisten ja nuorten kirjoja.


Useimmiten päädyn valitsemaan kirjan, jonka on kirjoittanut kirjailija, jonka tuotantoon olen jo aikaisemmin tutustunut ja sen hyväksi todennut. Nämä kirjat koen siis jo ennen lukemista ns. varmoiksi valinnoiksi enkä usko pettymisen olevan edes mahdollista. Osa tällä tavalla valituista kirjoista kuuluu johonkin sarjaan, jota luen järjestyksessä, mutta joidenkin teosten suhteen pitää tehdä vaikea päätös: mihin kirjaan tartun, jos valinnanvaraa kirjailijan tuotannossa on vaikka millä mitalla. Yleensä takakansiteksti vaikuttaa eniten päätökseeni ja tietenkin kirjan saatavuus. Hyväksi todettujen kirjailijoiden teoksia luin tänä vuonna 15 kpl:tta eli 23,8% lukemistani kirjoista tuli valittua tällä tavalla. Muutamia mainitakseni listalta löytyi mm. Ian McEwania, L.M. Montgomeryä, Camilla Läckbergiä ja Maeve Binchyä.


Melko usein taas näytän tarttuvan teokseen, josta olen kiinnostunut heti sen ilmestyttyä (yleensä olen bongannut kirjan työpaikallani) ja jonka takakansiteksti on sinetöinyt lukuinnostukseni. Joskus lukemisen aloittaminen on saattanut venyä puolella vuodellakin, mutta halu lukea kyseinen kirja on kuitenkin säilynyt vahvana. Tuona aikana olen toki saattanut törmätä useampaan arvosteluunkin kirjasta, jotka ovat entisestään innostaneet minua kirjan suhteen, mutta ensin on kuitenkin ollut se oma bongaus, josta kaikki on saanut alkunsa. Heti mielenkiintoiselta tuntuneita kirjoja luin 9 kpl:tta eli 14,3% lukemistani kirjoista tuli valittua tällä tavalla. Muutamia mainitakseni listalta löytyi mm. kirjat Ars Magica, Numeropeli, Ihmishirviöt, Ole luonani aina, Paluu Rivertoniin ja Hautanummi


Mielenkiintoisen kirja-arvostelun jälkeen on helppo tehdä lukupäätös. Arvostelu on saattanut tulla vastaan muissa blogeissa tai olen saanut suullisen vinkin tutulta lukijalta. Mieleenjäänyt kirjasuosittelu on voitu saada äskettäin tai se on muisto vuosien takaa. Muiden suosittelusta innostuneena luin 8 kirjaa eli 12,7% lukemistani kirjoista tuli valittua tällä tavalla. Muutamia mainitakseni listalta löytyi mm. kirjoista Vieras kartanossa, Siilin eleganssi, 1222, Sinä päivänä ja Valkopukuinen nainen.


--- Oikein mukavilla tavoilla näemmä valitsen ainakin siis puolet lukemistani kirjoista. ---


Valmiilta kirjalistalta on helppoa valita lukupinoon klassikoita ja hyväksi todettuja kirjoja, jotka saattavat olla hieman haastavampia teoksia. Kirjalistat ovat suurin heikkouteni ja minusta onkin kutkuttavan hauskaa bongailla niiltä lukemista ja päästä yliviivaamaan jo luetut kirjat alta pois. Osaksi tässä on kai kyse jonkinlaisesta suorittamisesta, mutta positiivisessa hengessä kuitenkin. Tiedän listoilla olevan vaikka kuinka paljon mielenkiintoisia kirjoja, joihin täytyy vain uskaltaa käydä käsiksi. Kirjalistoilta valitsin kirjoja luettavaksi 7 kpl:ta eli 11,1% lukemistani kirjoista tuli valittua tällä tavalla. Muutamia mainitakseni luin Doris Lessingin Kultaisen muistikirjan, Minna Canthin Anna Liisan, Mark Twainin Huckleberry Finnin seikkailut ja Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen


Kyttään myös jonkin verran kirjoja, jotka saavat palkintoja ja valitsen niistä luettavaksi mielenkiintoisimmat. Monet kirjoista ovat tulleet tutuksi vasta saatuaan jonkun palkinnon eli muuten en näihin kirjoihin olisi välttämättä tarttunutkaan. Palkittu kirja vetää puoleensa ja toki odotan, että kirja on maineensa veroinen. Tylsältä kuulostavaa palkintokirjaa en kuitenkaan jaksa vaivoikseni ottaa. Palkinnon takia luin 7  kirjaa eli 11,1% kirjoista tuli valittua tällä tavalla. Muutamia mainitakseni luin mm. kirjat Piruettiystävyys, En tunne sinua vierelläni, Matkan pää, Kätilö ja Kirkkaan selkeää.


Kun kirja aiheuttaa tarpeeksi paljon hälyä muiden lukijoiden keskuudessa, kiinnostun siinä vaiheessa yleensä itsekin. Välillä tällainen kirja on tuntunut minusta kiinnostavalta muutenkin, mutta vasta se muiden suitsutus saa minut tarttumaan kirjaan. Yleinen hehkutus on saanut minut lukemaan tänä vuonna 5 kpl:tta eli 8% lukemistani kirjoista tuli valittua tällä tavalla. Muutamia mainitakseni luin kirjat Miehet jotka vihaavat naisia, Pulkkisen Rajan ja Harrisin Dead Until Dark.


Osallistumalla lukupiireihin tulee luettua kirjoja joihin ei muuten tulisi tartuttua. Muutamissa tapauksissa olen ollut mukana valintaprosessissa, mutta osaksi olen myös tyytynyt lukemaan mitä muut ovat valinneet. Pelkän lukupiirin takia olen lukenut 5 kirjaa eli 8% lukemistani kirjoista on tullut valittua tällä tavalla. Muutamia mainitakseni olen lukenut mm. Onkelin Beigeä, Itkosen Huolimattomia unelmia ja Krohnin Mitä puut tekevät elokuussa.


Mielenkiintoista luettavaa löytää myös valitsemalla kirjan sellaisen kirjailijan tuotannosta, johon ei ole vielä saanut aikaiseksi tarttua - vaikka kiinnostusta on ollutkin. Uuden kirjailijatuttavuuden tapauksessa törmää aina samaan ongelmaan, eli mistä kirjasta kannattaisi aloittaa. Yleensä käytännönläheiset syyt vaikuttavat kirjavalintaan eniten: Siri Hustvedtin Vapiseva nainen oli uutuus, Woolfin Majakka luettiin kimpassa tyttökaverin kanssa, Alice Munron Kerjäläistytön voitin blogiarvonnassa ja George Orwellin Vuonna 1984 oli kirjaston hyllyssä. Uusia kirjailijatuttavuuksia sain tänä vuonna 4 kpl:tta eli 6,3% lukemistani kirjoista tuli valittua tällä tavalla.


Muutama kirja on valittu täysin kanssabloggaajan emännöimää kirjahaastetta varten.  Yleensä luen haasteisiin kirjoja, joita olen jo valmiiksi suunnitellut lukevani. Joskus kuitenkin käy niin ettei mikään valmiiksi mietitty sovi haasteen teemaan ja on uskallettava heittäytyä. Tänä vuonna kirjat Elämäni elokuvat ja Purppuranpunainen hibiskus olivat sellaisia, jotka melko sokkona päätin ottaa lukupinooni. akakansitekstin luettuani päädyin näihin, mutta en mitenkään riemusta kiljuen. Nämä taitavat edustaa sellaista mukavuusalueelta poistumista. Pelkästään kirjahaastetta varten luin siis 2 kirjaa eli 3,1% lukemistani kirjoista tuli valittua tällä tavalla.


Oma lukunsa on astua jo aikaisemmin luetun kirjan maailmaan. Luen todella harvoin mitään uudelleen ja tällä hetkellä (kun ikää ei ole vielä kamalasti karttunut) luen lähinnä joitain lapsuuden kirjasuosikkeja nostalgiahengessä. Vain 1 kirja eli 1,6% kirjoista tuli valittua tällä tavalla. Tämä kirja oli Estorilin Annen balettihaave.

--- --- ---

Heh. Nyt kun olen saanut päätökseen tämän ihan naurettavan monta tuntia kestäneen sepustuksen, mietin mitä järkeä tässä edes oli loppujen lopuksi:D No, sairaana aikaa on kulutettavaksi vaikka kuinka, kun ei koko ajan jaksa elokuviakaan katsoa... Mutta tosiaan, ei tietenkään minkään kirjan valitseminen ihan noin mustavalkoista ole, kuten alla tulen esittämään:

Esimerkki 1: Anne Holtin 1222 on osiossa "mielenkiintoisen kirja-arvostelun jälkeen tehty lukupäätös" vaikka kirja luettiin kuitenkin lukupiirissä. Tarina kuitenkin kirjan takana on se, että vuosia sitten leikkasin naistenlehdestä kirja-arvostelun kirjasta ja olen siitä lähtien halunnut lukea kirjan, mutta se ei ikinä ole ollut kirjastossa hyllyssä enkä ole jaksanut laittaa sitä varaukseen. Sitten tuli minun vuoroni ehdottaa kirjaa lukupiirin luettavaksi ja ehdotin 1222:sta.

Esimerkki 2: Kazuo Ishiguro on ollut kirjailija, jonka teoksiin olen teoriassa halunnut tutustua jo pidemmän aikaa, mutta en ole muistanut hänen kirjojensa nimiäkään, joten mistään ihan pakottavasta tarpeesta ei ole ollut kysymys. Sitten bongasin työpaikalta pokkarina ilmestyneen Ole luonani aina -kirjan, jonka takakansiteksti teki vaikutuksen ja tiesin haluavani lukea kirjan hetinyt. Ja vasta sitten tajusin, että hei, tämähän on Ishiguron kirja. Joten kirja sopi kuitenkin paremmin lokeroon "oma bongaus mielenkiintoisen kirjannimen tai takakansitekstin perusteella" kuin lokeroon "uusi mielenkiintoinen kirjailijatuttavuus".

Eli kunhan tässä höpisen lämpimikseni:D

12 kommenttia:

  1. Hih, ihan mahtava teksti! Oli tosi mielenkiintoista lukea, että millä perustein olet mitäkin kirjoja tänä vuonna lukenut ja kuinka paljon. Järjestystä, tilastoja ja teoriaa rakastavana ihmisenä ihastuin tähän prosenttisysteemiin :D Tästä sainkin inspiraation vuoden lopulla listata luetut kirjat jotenkin muuten kuin pelkällä listalla ja ranskalaisilla viivoilla!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoisesti käsittelit asiaa. Tein nopean vilkaisun omaan lukuvuoteen ja minä olen valinnut eniten luettavakseni kiinnostavan takakannnen tai aihepiirin perusteella.

    Hyvänä kakkosena on kyllä tuo tuttuus. Blogien perusteellakin olen valinnut luettavaksi jotain, mutta suhteellisen vähän.

    Muistan myös valinneen muutaman kirjan ihan vain mainoksen tai vastaavan takia, muistaakseni näistä ei ole hyviä kokemuksia.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoisia tilastoja :). Voisin itsekin joskus tarkastella, mitkä seikat ohjaavat lukuvalintojani; aika pitkälti vaikuttimet ovat samoja kuin sinulla mutta jakaantuvat varmaankin vähän eri tavoin.

    VastaaPoista
  4. Hienosti analysoitu! Kirjan valinta on totisesti melkoista salatiedettä.

    Minäkin muuten jaan heikkoutesi kirjalistoihin. Kai se on tätä nykyaikaa, että edistystä pitää tapahtua, olkoonkin se sitten vain ruksin vetämistä nimen ylitse.

    VastaaPoista
  5. Siis tämä on todella haastava vastaus, sillä kun olen jo kommenttilootassa en voi muistaa mihin kaikkeen minun pitikään kommentoida...

    Mutta siis, ainakin kappaleessa 2 kaikki mainitut kirjailijat ovat kovasti minun suosikkejani.

    Nyt aloin pelätä, että aivoistani on sulanut osa pois liian lukemisen takia, sillä en millään muista, minkä palkinnon Kätilö on saanut? Sehän olisi ollut ihan Finlandia -tasoa, vaan kun ei...Mikä muu palkinto on nyt jaettu paitsi se Hesarin ja se meni Täydelliselle paistille.

    Minulla on yksi varma: En lue miltään palkintolistalta kirjoja. Luen oman kirjailijasuosikkilistani mukaan eniten, tokaksi kustantajien katalogeja yrittäen todeksi tulkita ja kolmanneksi muiden bloggaajien suosituksesta. Ellei Joana olisi tehnyt Kätilöä, en olisi tajunnut koko kirjasta mitään. Ja mikä parasta: Joana osasi tehdä asian taiten, sillä muutun omituisen vastahankaiseksi, jos minulle myydään 'liikaa'. Tämän takia muutamat kirjablogistanian kovat suosikit voivatkin puuttua listoiltani ja teen niiden sijasta vanhoja Ian McEwanin kirjoja tai vaikka uusia kirjoja Romanoveista.

    Nyt en kyllä muista, mitä muita pointteja sinulla oli valintoihin, mutta mikä työ sinulla on ollut laskea nuo prosentit!

    VastaaPoista
  6. Tämä oli minusta kiinnostavaa.

    Itse suunnittelen lukulistaa eteenpäin kirjat pinossa, mutta se muuttuu useasti, jos tulee jotain kiinnostavampaa tilalle.

    VastaaPoista
  7. Kiva, että olette jaksanut pistäytyä lukemaan piiitkän sepustukseni!:D

    Laura: Mullakin on pieni koukutus erilaisiin tilastoihin, olen tehnyt jo muutaman liittyen tämän vuoden luettuihin kirjoihin, mutta ne viimeistelen vasta lähempänä vuoden loppua. Nyt oli kuitenkin hyvää aikaa kirjoittaa niin ei tarvitse sitten joululomalla istua niin paljon koneen ääressä:)

    Norkku: Kirjakaupassa työskentelyssä on se hyvä puoli, että sitä luultavasti joko purkaa kirjalaatikoita (ja näkee tulevat uutuudet siinä vaiheessa) tai hyllyttää uudet kirjat paikoilleen (ja näkee tulevat uutuudet siinä vaiheessa). Uskoisin, että omat valintaperusteet olisivat hieman erilaiset, jos seikkailisin pelkästään asiakkaana kirjastossa summamutikassa. Sitten varmaankin edelleen pyörisin hyllyjen välissä ja mielenkiintoisen kirjannimen nähdessäni poimisin hyllystä, vilkaisisin takakanteen ja tekisin lukupäätöksen tai hylkäämisen. Ja varmasti enemmän bongailisin kirjoja blogeista.

    Maria: Jään odottelemaan tilastojasi, niitä on aina niin hauska lukea!:)

    Ibdrahim: Olin aika hämmästynyt, kun "löysin" niin monta eri syytä valita kirja. Olin ajatellut sen jakautuvat lähinnä niihin, joista on lukenut arvostelun, niistä jotka on bongannut kirjakaupan tai kirjaston hyllyltä yllättäen ja suosikkikirjailijoiden muuhun tuotantoon. Mutta on niitä näemmä paljon muutakin:) Ja ihan oikeassa olet, joku nykyajan suorituspainejuttu tässä listahulluudessa on varmasti takana. Opiskellessa teki töitä hyvien numeroiden eteen, mutta nyt kun työelämässä ei tarvitse samalla tavalla suoriutua, pitää löytää korvaava toiminto kirjalistoilta:D

    Leena Lumi: Onneksi sain tänä vuonna muutaman uudenkin suosikkikirjailijan, mutta ensi vuonna olisi hauskaa saada niitä vielä muutama lisää. Ahnetta, tiedä. En ole nimittäin suosikeiltani lukenut puoliakaan heidän tuotannostaan:) Kätilö sai muutaman muun kirjan ohella Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon ihan tuossa...öö... pari viikkoa sitten. Onneksi edes sen, kun ei päässyt Finlandia-taistoon mukaan. Minäkin tunnistan itsessäni vastarannankiisken, jos jotain kirjaa kehutaan liikaa. Siksi minulta on kestänyt vuosia tarttua esim. Larssonin kehuttuun trilogiaan tai Puhdistukseen jne.

    Jokke: Minullakin on yleensä samanaikaisesti muutama kirja odottamassa lukijaansa. Kirjastosta tuon korkeintaan 4 kirjaa ja luen niitä ensin ennen kuin lainaan lisää. Sitten jos joku helmi tulee vastaan niin se saa mielelläänkin kiilata muiden edelle.

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoista todellakin! Ja vitsit miten olet nähnyt vaivaa tämän tekstin eteen!

    Itse olen mielialalukija tai "luenpas tuon nyt tuosta kun se sattuu tuossa olemaan" - lukija, ja sen kyllä huomaa kun tämänkin vuoden luettuja vilkaisee. Toki olen myös pakkomielteilijä ja kun sain päähäni lukea oman hyllyn kirjat, niin niitähän paahdettiin sitten hullun lailla.

    Mutta tällaset on tosi kivoja! Itsekin olen miettinyt, että millaista yhteenvetoa keksisi vuoden lopussa. Jokin muukin kuin pelkkä kirjojen listaus voisi olla ihan kiva. Tosin näin perusteellista siitä ei kyllä tulisi :D

    VastaaPoista
  9. Kiitos tiedosta. Luulen lukevani Hesarini tarkkaan, mutta ohi on mennyt. Hyvä kun huomataan. Ja muistan lukeneeni jostain, että puuhataan Kätilön filmausta.

    No, miksi luulet, että minä en ole lukenut Puhdistusta, Larssonin trilogiaa ja muutamaa muuta tänä vuonna blogeissa tuleen syttynyttä. Viisi hehkutusta on hyvä, mutta siinä kulkee mun rajani: Varmaan joku geenivika;-) Turha yrittää väkisin, vaan antaa ajan kulua...

    VastaaPoista
  10. Katri: Tajusin tuossa kuukausia sitten, että lukupäiväkirjani on jäänyt vaille kirjoituksia bloggailun takia. Halusin kuitenkin, että kirjaankin tulisi muutama rivi luetuista kirjoista, jos vaikka blogi häviää joku päivä tai muuta. Joten aloin jo silloin kirjoittamaan sivumäärät, maat ja muut tiedot kirjaan. Sieltä on sitten helppo vuoden lopulla tehdä näitä "virallisia" taulukoita:D Itse olen todella huono lukemaan kirjoja, jotka löytyvät omasta kirjahyllystä. Siinä on jokin sellainen ajatus kai takana, että kun ne tuossa hyllyssä jo ovat niin niihin voi tarttua sitten kun ei ole mitään luettavaa. Että eka pitää paahtaa läpi kaikki muut maailman kirjat:D

    Leena Lumi: Kirjakaupassa hyöriessä on hyvä olla heti tietoinen näistä kirjallisuuspalkinnon saaneista, kun niitä kuitenkin sitten tullaan kysymään heti ja yleensä vielä niin päin, että haluan sen kirjan, joka voitti x palkinnon:) Kätilö elokuvana teoriassa kuulostaa hyvältä, mutta en pidä suomalaisista leffoistakaan ja nyt oli jo tarpeeksi ihmeellistä, että pidin kotimaisesta kirjasta, joten täytyy olla onnellinen edes siitä:D

    VastaaPoista
  11. Sonja, niin minäkin tekisin, jos saisin olla kirjakaupassa töissä.

    Arvaa, ovatko muutkin ihmetelleet kun minä olen kovasti pitänyt jo kahdesta kotimaisesta kirjasta;-) Vinkki: Katso mun blogi huomenna. Olen itsekin ällistynyt.

    Minäkään en ole kovasti kotimaisten elokuvien ystävä. Muistan katsoneeni viimeksi Musta jää ja sitä ennen oli joku Aki Kaurismäen leffa...

    VastaaPoista
  12. Leena Lumi: Minä käynkin kohta puolin kurkkaamassa blogisi puolelle:) Minä pidin itse asiassa Rare Exportista ja ei tuo Musta jääkään huono ollut. Mutta melkein kaikki muu vaikuttaa jo niin kököltä, etten halua lähteä tuhlaamaan aikaani:D

    VastaaPoista