sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Totally British -haaste - suoritettu!

Voi, mikä hauska haaste tämä onkaan ollut! En osannut aavistaakaan, että minustakin löytyisi pieni anglofiili. Vauhtiin päästyäni suoritinkin haastetta oikein mielelläni ja törmäsin jatkuvasti kirjoihin, jotka halusin sisällyttää tähän projektiin. Vuoden lukusaldoista en ole vielä selvillä, mutta uskoisin, että melkein puolet vuoden luetuista kirjoista kuuluvat tämän haasteen piiriin. Seuraavaksi voisinkin vielä luetella kaikki kirjat kategorioihin luokiteltuina:

Modern Women Writers  3/3
Shaffer & Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
Lessing: Kultainen muistikirja
Woolf: Majakka

Modern Men Writers  6/3
Nicholls: Sinä päivänä
Orwell: Vuonna 1984
Golding: Kärpästen herra
McEwan: Vieraan turva
McEwan: Sementtipuutarha
Montefiore: Ihmishirviöt

Children's Britain  5/3
Estoril: Annen balettihaave
Harry Potter - Suuri velhouskirja
Potter: Petteri Kaniinin satumaailma
Milne: Nalle Puh
Jones: Prinsessa vailla valtakuntaa

Stiffer Upper Lip  3/3
Morton: Paluu Rivertoniin
Waters: Vieras kartanossa
Collins: Valkopukuinen nainen


Modern Thrillers  3/3
Walters: Ruumis jääkellarissa
Lelic: Katkeamispiste
Bauer: Hautanummi

Commonwealth  4/5
Montgomery: Anna omassa kodissaan
Montgomery: Anna opettajana
Munro: Kerjäläistyttö
Adichie: Purppuranpunainen hibiskus

Éirinn go Brách!  3/3
Lewis: The Magician's Nephew
Binchy: Silver Wedding
Lewis: The Witch, the Lion and the Wardrope

Multicultural Britain  3/3
Ishiguro: Ole luonani aina
Ishiguro: Pitkän päivän ilta
Cleave: Little Been tarina

Pisteiden lasku on ehkä jäänyt minulta kuitenkin hieman epäselväksi. Järkeilin asian niin, että pääasia on lukea niin monta kirjaa kuin ehtii. Eli vaikka johonkin kategoriaan on luettukin yli kolme kirjaa, niin sillä ei ole väliä? Luin haastetta silmällä pitäen 30 kirjaa.  Päätin osallistua jokaiselle kirjalla aina pelkästään yhteen kategoriaan. Näin oli minusta selkeämpi toimia kuin että olisin täyttänyt esimerkiksi Pitkän päivän illalla sekä lokeron Multicultural Britain että Stiffer Upper Lip. (EDIT! Haasteen emäntä valaisi pisteenlaskua, eli täyteen saaduilla alakategorioilla on suurin merkitys, eli osallistun haasteeseen 8 alakategorialla keräten pisteitä 24.)   

Haaste oli pullollaan ihastuttavia lukukokemuksia ja hyviä kirjoja. Ilmeisesti Briteissä tehdään pelkästään hyvää kirjallisuutta, koska en tosiaan kovinkaan moneen sellaiseen kirjaan törmännyt, joiden lukemista olisin jotenkin katunut. Varsin merkityksellisiksi kirjoiksi osoittautuivat teokset Nalle Puh, Valkopukuinen nainen, Anna omassa kodissaan ja Pitkän päivän ilta. Nämä todellisiksi helmiksi osoittautuneet kirjat tulevat varmasti kulkemaan matkassani pidempäänkin. Näiden muutaman lisäksi (joita ajattelen viiden tähden kirjoina) suuren vaikutuksen tekivät myös kirjat Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville, Ihmishirviöt, Majakka, Vieraan turva, Paluu Rivertoniin, Vieras kartanossa, Anna opettajana, Prinsessa vailla valtakuntaa, Ole luonani aina ja Little Been tarina. Osa näistä kuuluu vuoden parhaimpiin lukukokemuksiin, joita tekee mieli hehkuttaa jokaiselle joka suinkin jaksaa kuunnella. Silti joukko on kovin sekalainen ja uskon että joidenkin kirjojen hohto sammuu ajan myötä ja toisten taas ei. Nämä ns. neljän ja viiden tähden kirjat ovat ihania harvinaisuuksia enkä todellakaan oleta jokaisen kirjan päätyvän näiden kirjojen joukkoon.

Keskivertokirjoihin päätyikin sitten suurin osa teoksista. Kolmen tähden kirja ei tarkoita minulle mitenkään epäonnistunutta tai vajavaista lukukokemusta. Kolmen tähden kirja on hyvä ja omalla pienellä tavallaan merkittävä lukukokemus, jolla ei kuitenkaan ole niin paljon ansioita, että pystyisin ajatella niitä neljän tähden (tai varsinkaan viiden tähden) kirjoina. Suurin osa lukemistani kirjoista päätyy tämän porukan jatkoksi ja mielestäni tämä on ihan hyvä porukka hengailla. Mukavia hetkiä kirjan parissa tuottivat siis seuraavat kirjat: Sinä päivänä, Vuonna 1984, Sementtipuutarha, Annen balettihaave, Harry Potter - Suuri velhouskirja, Petteri Kaniinin satumaailma, Ruumis jääkellarissa, Katkeamispiste, Hautanummi, Purppuranpunainen hibiskus, The Magician's Nephew, Silver Wedding ja The Witch, the Lion and the Wardrope.

Vain muutaman kirjan kanssa ei tuntunut synkkaavan sitten millään. En välttämättä muistele seuraavia teoksia mitenkään hirveän pahalla, mutta en kyllä kovin hyvälläkään. Kultainen muistikirja, Kärpästen herra ja Kerjäläistyttö tuottivat pettymyksen ja useita puuduttavia hetkiä. Lopussa kiitos kai seisoi, mutta näitä en voi oikein muille suositella, koska itse tosiaan pitkästyin aika lailla näitä lukiessani.

Olisihan tästä hauska turista enemmänkin, mutta kuumetta pukkaa taas ja pää on niin tyhjä, että näillä mennään. Nyt jään innolla odottamaan muiden TB-aiheisia kirjoitteluja, moni on niitä luvannutkin jo tulevaksi. Kiitos vielä Karoliinalle huikean mukavasta haasteesta!

EDIT! Vielä siis puuttuu yksi kirja tuolta Commonwealthin alta, mutta sen luettuani päätän haasteen;)

6 kommenttia:

 1. Voi miten ihanaa, kun haaste on tuottanut sinulle noin paljon iloa ja hyviä lukuhetkiä!

  Olin ajatellut niin, että kategoria lasketaan suoritetuksi, kun se määrätty määrä kirjoja on luettu, ja lopussa lasketaan lähinnä suoritettuja kategorioita. Mutta toki ylimääräisistä suorituksista saa vähintään mainetta ja kunniaa. :) Teen haasteen omasta mielestään suorittaneista yhteenvetopostauksen vuoden päätteeksi ja arvon yllätyspalkinnon voittajan ihan vain yhdellä arvalla per suorittaja, joten ei tämä niin nökönuukaa ole. :)

  Olen ollut kyllä tosi iloinen siitä, miten moni haasteesta innostui ja on siitä pitänyt. Jotakin vastaavaa täytyy keksiä myös ensi vuodelle!

  VastaaPoista
 2. Vau, ihan huippu suoritus! :D Laskeskelin tässä yhtenä päivänä, että olen lukenut haasteeseen parikymmentä kirjaa - vai oliko se niin, että parinkymmenen pisteen verran, hyödynsin nimittäin muutamaa kirjaa useampaan kategoriaan. Häiritsevästi kuitenkin parista kategoriasta puuttuu yksi tai kaksi kirjaa, pitää vielä koettaa ahkeoida ;).

  VastaaPoista
 3. Wau mikä määrä kirjoja luettuna haasteen tiimoilta!

  Mutta hei, muistanko väärin, että juuri Commonwealt-kategoria oli sellainen, että siinä piti olla luettuna se 5 muista poiketen, että se kategoria on suoritettuna?

  VastaaPoista
 4. Sonja, huomasin muuten nyt, että sinulla on tuossa Commonwealthissa neljä kirjaa luettuna, mutta siihen kateogoriaan vaadittiin ainoana sen laajuuden vuoksi viisi kirjaa, jotta se laskettaisiin suoritetuksi. Jos siis haluat vielä sen kateogorian mukaan, sinun tulisi lukea tässä kuussa yksi siihen sopiva kirja. :)

  En lupaa mitään, mutta saatan palkita jollakin tavalla myös eniten kategorioita suorittaneen. ;)

  VastaaPoista
 5. Hahahahaa:) Mulla on toi postaus kohta pelkkää EDIT'iä EDIT'in perään:DD Lanttu leikkaa kuitenkin vielä sen verran, että keksin itselleni joululukemiseksi Montgomeryn Anna-sarjan seuraavan osan. Eli SITTEN jahka olen sen lukenut, olen suorittanut haasteen:) No, haastava haaste vaatii haastavat lopputoimenpiteet:D

  VastaaPoista