perjantai 31. joulukuuta 2010

Nälkäpeli - Matkijanärhi

Suzanne Collins
2010 suom. 2010
362 s./WSOY


Nälkäpeli-trilogia on nyt sitten ohi minun osaltani. Kaksi ensimmäistä osaa luin aikaisemmin tänä vuonna ja tämän viimeisen nyt joulun alla. Kolmannesta osasta on luonnollisesti vaikea kertoa ellei ensin kerro mistä tarina alkaa. Ja kun taustat on kerrottu, tajuaa ettei oikein voi kertoa kolmannesta mitään, ettei paljasta liikaa juonesta. Hmmm. Joka tapauksessa Nälkäpelin ensimmäisessä osassa tutustutaan 15-vuotiaaseen Katniss-tyttöön, joka elää Vyöhykkeellä 12. Tämän päivän Amerikka on tuhoutunut ihmisten toimien myötä. Maa on jaettu 12 vyöhykkeeseen, joita hallinnoi rikkaiden joukko Capitolin kaupungista käsin. Vyöhykkeiden ihmisiä alistetaan mm. Nälkäpelin avulla: jokaisen vyöhykkeen pitää vuosittain lähettää peliin yksi tyttö ja yksi poika. 24 kisaajaa kohtaavat areenalla, jossa vain yksi voi selvitä hengissä voittajaksi. Nälkäpeli on tositv-sarja, jota jokaisen ihmisen pitää seurata omalta kotisohvalta.

Ensimmäisessä kirjassa Katniss joutuu osallistumaan Nälkäpeliin ja onnistuu pelin edetessä tiedostamattaan kylvämään kapinansiemenen alistetuille vyöhykkeille. Kun idea kapinasta on syntynyt, sitä ei sammuta mikään. Katnissista tulee Capitolin vihollinen, josta ei kuitenkaan voida niin vain hankkiutua eroon. Kapina kukoistaa toisessa kirjassa ja kolmannessa saadaan tietää mihin se johtaa, mikä sen hinta on ja miten kaikki päättyy.

Trilogia oli mielettömän hyvä lukukokemus! En yleensä lue paljon fantasiaa, mutta olen todella tyytyväinen, että tajusin tarttua tähän sarjaan. Collins on mielestäni onnistunut luomaan oikein mielenkiintoisen vaihtoehtotulevaisuuden, joka on synkkä, ahdistava ja peräti lohduton. Henkilöhahmot ovat moniulotteisia, ikinä ei tiedä miten kukakin reagoi uusissa tilanteissa, vaikka moni hahmo tuleekin erittäin tutuksi tarinan edetessä. Niin kuin monissa muissakin sarjoissa, eniten minussa aiheutti innostusta ensimmäinen osa. Kirjailijan luoma maailma esitellään, seuraa monia kutkuttavan mielenkiintoisia yksityiskohtia uusista tavoista, keksinnöistä ja selviytymiskeinoista. Aihe on ehkä raskas, niin kuin aina hyvässä fantasiassa. Kuolema vierailee usein henkilöiden luona, itse Nälkäpeli on raaka, lopputaistelussa viimeistään menetetään moni hyvä ystävä. Melankolia on ihanaa, mutta en tiedä miten moni vanhempi haluaisi 13-15-vuotiaiden lastensa lukevan tätä sarjaa. Ehkä tämä on suunnattu nuorille aikuisille, vaikka luokittelu asettaakin sen nuortenkirjoihin? Katniss on kovin nuori Nälkäpeliin joutuessaan, mutta toisaalta jo elämä vyöhykkeillä on ollut niin rankkaa ja täynnä vastoinkäymisiä, että Katniss vaikutaa ikäistään paljon vanhemmalta ja kypsemmältä. Ehkä siksi tietynlainen samaistuminen henkilöhahmoon oli helpompaa, kun itse en kuitenkaan ole enää 15-vuotias.

Muuta en oikein uskalla sanoa. Suosittelen kirjasarjaa fantasian ystäville, ja niille jotka ovat tykänneet Battle Royal -kirjasta tai -elokuvista. 

5 kommenttia:

  1. Minua Nälkäpeli on vähän kiinnostanut. Kiitos tästä, voisinpa sopivan hetken tullen etsiä kirjat käsiini.

    VastaaPoista
  2. Joo, ehdottomasti Nälkäpeli käteen ja kokeilemaan. Kiva sarja siinä mielessä, että anti-fantasiafanitkin saattaisi tykätä, koska kirjassa ei kuitenkaan ole noitia, velhoja, lohikäärmeitä ja muuta satuilua.

    VastaaPoista
  3. Minä luen juuri tätä viimeistä osaa (tai luin, mutta mies varasti sen minulta siksi aikaa että lukee ensin itse) samankaltainen kokemus meillä tästä trilogiasta... löysin nyt ekaa kertaa blogiisi, kiva juttu! taidankin linkittää sinut blogilistaani.

    VastaaPoista
  4. Minäkin yritän hyvän hetken tullen tunkea Nälkäpelin ensimmäistä osaa poikaystävälle luettavaksi. Hän on vain aina niin skeptinen, mitä tahansa ehdotan - vaikka on löytänyt melkein kaikki lempikirjansa minun kauttani:D

    VastaaPoista
  5. Nälkäpelihän ei ole fantasiakirja, joten fantasian ystäville sitä ei kannata suositella.

    VastaaPoista