keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Tervehdys teemalukemiselle

Lumiomena-blogissa kannustettiin viime syksynä useaan otteeseen lukemaan kirjoja teemojen mukaisesti. Ajatus jäi pyörimään mieleeni, ja koska viikon pituisia teemoja minun on turha yrittää pitää hitaanlaisen lukutahtini takia, päätin hypätä teemojen vietäväksi kokonaiseksi vuodeksi. Haastankin itseni lukemaan vuoden aikana 12 erilaisen teeman mukaan. 

Lukuvuosi olisi liian lukkoonlyöty, jos päättäisin jo nyt mitä teemoja suoritan minkäkin kuun aikana, joten päätän teeman kunkin kuun alussa ja etenen fiilispohjalta. Hyviä ideoita on kuitenkin jo putkahtanut mieleeni, joten kokoan niitä tänne muistiin. Jos Sinulla on jokin hyvä ajatus teemakuukaudeksi, olen kiinnostunut kuulemaan siitä:) Alkuvuoden suunnitelmat ovat kuitenkin melkolailla selvät. 

Tammikuu vierähtää hienojen kirjojen parissa, sillä olen tutkaillut muistikirjan kanssa blogikollegojen Vuoden parhaat 2012 -listoja ajatuksena poimia parhaista parhaimmat luettavaksi. Odotan huikeita lukukokemuksia, jotka muuten jäisivät loputtomalle kirjalistalle pölyyntymään, koska itseni tuntien luultavasti päätyisin säästelemään niitä turhankin hanakasti "oikeita" hetkiä varten. Helmikuussa aion tunnelmoida talven parissa lukien romaaneja, joiden tapahtumat sijoittuvat talviaikaan. Silloin luemme Rakkaudesta kirjoihin -blogin Annikan kanssa yhdessä Yömyrsky -kirjan ja saan samalla ensi kosketuksen Johan Theorinin tuotantoon.

Yksi mieluinen teema tulee olemaan suosikkikirjailijoideni tuotannon lukeminen. Kuten jo kerroinkin, minulla on huono tapa säästellä hyviä kirjoja pahan päivän varalle ja siksi luenkin lempikirjailijoideni tuotantoa naurettavan vähän. Kyseisen teemakuukauden aikana on varaa valita ainakin näistä: John Irving, Margaret Atwood, L.M. Montgomery, Ian McEwan, Hanna Tuuri, Monika Fagerholm ja Kazuo Ishiguro.

Klassikkolistojen suorittaminen ei aina ota tuulta alleen ja siksi olisikin mukavaa keskittyä kuukaudeksi klassikoiden lukemiseen. Lukematta on vielä esimerkiksi Peppi Pitkätossu, Hamlet, Rautatie ja Peltirumpu. Myös mahdollisiin tuleviin klassikoihin olisi hienoa tutustua lukemalla teoksia esimerkiksi Keltaisen tai Sinisen kirjaston alta.

Historia kiinnostaa kovasti, mutta jostain syystä tietokirjoihin tarttuminen ei ole lainkaan helppoa. Haluaisin tutustua esimerkiksi Suomen historiaan lukemalla kaunokirjallisuutta ja tietokirjallisuutta, joissa aiheet liittyvät tärkeisiin tapahtumiin/aikakausiin. Myös kulttuuriin liittyvät aiheet kiinnostavat, teemailisin mielelläni erilaisten taide-elämysten parissa ja sivistäisin siinä samalla itseäni;) Myös henkilöhistoria kiinnostaa, hauska teema voisi olla esimerkiksi oman aikakautensa suurnaisten vaiheista kertovat kirjat.

Olen juuri oikeanlainen ihminen nojatuolimatkailuun: kaikki maailman kolkat eivät kiinnosta minua matkailumielessä, joten vaikka lukisinkin erilaisista kulttuureista, en välttämättä joutuisi kärvistelemään matkakuumeen kourissa. Turvallista ja hauskaa, ja tietenkin äärettömän mielenkiintoista. Voisin joko suhata maailmaa ristiin rastiin, tai suunnitella ns. matkareitin.

On kuitenkin yksi paikka, jonne olen halunnut matkustaa jo vuosia. Tämän vuoden syksyksi oli jo suunnitteilla matka New Yorkiin, mutta elämä saattaa myös järjestää asiat niin, etten sinne vieläkään pääse. Haaveilu on onneksi aina mahdollista, eikä ehkä liian katkeransuloista, joten yksi teemakuu saattaa hyvinkin perustua New York -aiheiseen kirjallisuuteen. 

Entä mitkä ovat niitä kirjallisia maisemia, joissa näytän viihtyvän vuodesta toiseen? No ainakin nummet ja herraskartanot! Niissa maisemissa voisinkin seikkailla kokonaisen kuukauden verran. Vuonna 2012 luin myös melko monta kirjaa, jossa meri oli vahvasti läsnä. En ole ajatellut olevani meri-ihmisiä, mutta jos aihe tuntuu kiehtovalta vielä kuukausienkin päästä, voi hyvin olla, että teemailen se parissa vähän lisää.

Selaillessani erilaisia kirjalistoja, tajusin miten paljon perhejuhlista on kirjoitettu kirjoja. Olisikin mielenkiintoista istua muiden perheiden pöytien ääreen, ja ottaa selville, mitä ongelmia ja salaisuuksia niiden äärellä haudotaan. 

Tyttökirjoja olisi toisaalta hauska lukea, mutta en tiedä ovatko ne kuitenkin sen verran naiiveja ja kärjistetysti sanoen liian samanlaisia, että jaksaisin kuukauden verran tahkota niitä kirja toisensa perään.

Tarkoitushan on toki lukea kuukauden aikana muutakin kuin pelkästään teeman mukaisia kirjoja. Olen pyöritellyt mielessäni Kuukauden nuortenkirjaa, ja varmaankin lähden toteuttamaan ideaa, eli kaikessa yksinkertaisuudessaan aion lukea yhden nuortenkirjan joka kuukausi. Haluaisin lukea ainakin kolme teemaan liittyvää kirjaa kuukaudessa, mutta olisi toki vielä hauskempaa, jos luku olisi kolmen sijaan esimerkiksi viisi. Mutta katsotaan! Aikaa täytyy tietenkin jäädä vielä yllättäville kirjaseikkailuille.

11 kommenttia:

  1. Ooh, hyviä suunnitelmia. New York, New York, ehdottomasti! Tuohon ideaanhan voisi liittää vaikka (suur)kaupunki vs. maaseutu/lähiö -teemaa tai jotain vastaavaa... (alkoi innostaa minuakin nyt kun luen juuri Sisareni, rakkaani ja olen aina pitänyt etenkin yhdysvaltalaisesta esikaupunkituskasta, heh).

    Teemalukeminen on kyllä mielenkiintoista. On ihanaa antaa kirjojen viedä ja johdattaa toisiinsa teemallisesti/ajallisesti/jotenkin muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kieltämättä itsekin aika täpinöissä tästä haasteesta. Ja olen kuitenkin vain parissa päivässä makustellut teemoja, joten uskoisin, että myöhemmin saattaa putkahtaa mieleen vaikka mitä! Esikaupunkituska on tosiaan esillä aika useassa minunkin lukemassani amerikkalaisessa kirjassa... :)

      Poista
  2. Voi, kuulostaa niin hyviltä nuo suunnitelmasi. Tätä lukiessa alkaa vähän melkein kaduttaa, että hylkäsin itse teemakuukausi-suunnitelman, mutta aloitan nyt vuoden ainakin ilman, tai onhan minulla tämä Afrikka-teema koko vuoden. Seurailen kuitenkin mielenkiinnolla sinun teemakuukausiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Afrikka-haasteesi on kyllä niin laaja, että siihen kannattaakin panostaa kunnolla. Teemailla voi sitten vaikka ensi vuonna:) Tiedä vaikka osallistuisin haasteeseesi sitten Afrikka-teemaisella kuukaudella... :)

      Poista
  3. Hienoja teemoja, vau, inspiroivaa! En ehkä rohkene itse suunnitella teemalukemista, ettei tule suorituspaineita, mutta tuollaiset teemat ovat kyllä mukava tapa löytää uusia ulottuvuuksia kirjoista ja kirjojen väliltä.

    Minuakin innostavat New York ja herraskartanot! Ja tyttökirjateemasta tuli mieleen, että jos varsinaiset tyttökirjat alkavat kuun aikana puuduttaa, voihan niihin yhdistellä genren ulkopuolisia kirjoja, jotka tarkastelevat tyttöys/naiseus-teema jostain vähän toisesta vinkkelistä.

    Antoisaa lukuvuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin mietin tätä teemailua muutaman kuukauden, ennen kuin uskalsin lähteä matkalle mukaan. Pääasia kai oli löytää sellaiset teemat, jotka eivät ahdistaisi, ja joilta tulisi tosiaan luettua kirjoja muutenkin. Saa nähdä miten maltan mieleni esim. tuon herraskartano-teeman kanssa, kun katsoin tänään niiiin hyvän elokuvan (Herttuatar) ja olisin heti halunnut lähteä teemailemaan kartanoväen kanssa. Varsinkin kun digiboksilta löytyy vielä dokumenttikin kartanoelämästä jne. Taidan muutenkin liittää myös elokuvia tms. näihin teemoihin, jos niitä vain suinkin sopivia tulee vastaan.

      Poista
  4. Nyt on aivan pakko tähän kommentoida... Minun teemalukemiseni menee pitkälti uutuuskategoriaan, mutta toisaalta kiinnostaisi aivan hurjasti lukea oikeasti jonkun teeman mukaan. Mikä se voisi olla? Dystopia? Toinen maailmansota? Olen lukenut kasapäin holokaustin kauheuksista, nyt viimeksi Harmaata valoa, joka nosti taas innostuksen aiheetta kohtaan...

    heii, koska otetaan Theorin "työn alle"? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dystopia on ainakin mielenkiintoinen teema, niitä kun on niin moneen eri junaan, ei luulisi kyllästyttävän. Toinen maailmansota tosin on varmasti myös kiinnostava, ja siihenkin löytyy varmasti niin monenlaista teosta kaunokirjallisuudesta tietokirjallisuuteen.

      Helmikuu on minulla Talvikirjallisuus-teemakuukausi, joten jos vaikka ihan tammikuun lopussa alkaisi lukemaan, niin Yömyrsky voisi sitten olla kuukauden ensimmäinen postausaihe?

      Poista
    2. Joo, voisi ajoittaa tosiaan Yömyrskyn helmikuun ekaksi postaukseksi. Sovitaanko vaikka, että postataan se 1.2. ei kai kellonajalla ole sentään väliä? :) Ja lukemisen voi aloittaa tammikuun vikalla viikolla tai millä aikataululla nyt tahtoo edetä? "väliaikatuntoja" voidaan s.postilla vaihtaa. Tällaisia ajatuksia mulla :)

      Poista
    3. Sopii hyvin, nappaankin kirjan mukaani jo seuraavalla kirjastoreissulla, niin onpahan ainakin ajoissa lukupinossa:)

      Poista
  5. Hauska idea! Itse olen sen verran tuuliviiri lukemisten suhteen, että en uskalla lupailla mitään noin pitkälle, mutta luulen, että esimerkiksi jonkin kauden historiallisia romaaneja voisi olla ihan mielenkiintoista lukea useampi peräkkäin :).

    VastaaPoista