keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Brooklyn

Colm Tòibìn
2009 suom, 2011
313 s./Tammi


Taas yksi kirjalistoilla pienen ikuisuuden roikkunut teos on saatu luettua. Pitkä odotus ei valitettavasti tehnyt lukukokemukselle hyvää (vaikka en sinänsä hirveän suuria odotuksia ehtinytkään latoa kirjalle...), sillä tarina osoittautui lopulta pettymykseksi.


Eilis Laceyn isosisko haluaa tälle mahdollisuuden parempaan elämään, joten nuori nainen päätyy monien muiden irlantilaistyttöjen tapaan New Yorkiin. Eletään 1950-lukua ja nuorilta naisilta odotetaan siveellistä käytöstä suurkaupungissa. Tutun papin kautta Eilis saa oman huoneen asuntolasta, jota pitää irlantilainen rouva Kehoe. Työpaikka puolestaan järjestyy tavaratalosta. Viikonloppuna huvituksia haetaan kirkon tanssiaisista, jossa Eilis tapaa mukavan italialaistaustaisen miehen. Elämä asettuu pikku hiljaa uomiinsa, vaikka yksinäisyys onkin jokapäiväinen ystävä.

Ihastun aina ajatuksen tasolla New Yorkiin sijoittuviin tarinoihin, itse asiassa taidan tietoisesti hakeutua niiden pariin. Myöskin maahanmuuttajien tarinat kiehtovat. Koin Tòibìnin kirjan kuitenkin liian hidastempoiseksi ja vähän pitkästyttäväksikin, vaikka varmasti sitä arvostetaan juuri eleettömyytensä takia.

Lähivuosina samankaltaisen yhdentekevän fiiliksen minuun on jättänyt mm. Oatesin Putous ja Haudankaivajan tytär sekä Munroen Kerjäläistyttö. Nautin laadukkaista lukuromaaneista, joten on aina mielenkiintoista huomata, miten jotkut iskee ihan täysillä ja osa enemmänkin turhauttaa. Voi kun olisikin sellainen supervoima, jonka avulla aistisi heti mikä teoriassa kiinnostava kirja on oikeasti itselle lukuhelmi...

6 kommenttia:

 1. Voi harmi, kun tämä ei iskenyt sinuun! Minä pidin kirjasta, juurikin sen eleettömän kerronnan vuoksi. Tóibín on muutenkin kiinnostava kirjailija.

  En tiedä, millainen Brooklynin elokuvasovitus sitten on. Kiinnostaa kyllä nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brooklyn-leffa tulikin vastaan vähän aika sitten ja mietin että liittyyköhän juuri tähän teokseen. Voisi toimia minulla paremmin leffana!

   Poista
 2. Mullakin odottelisi tämä kirjahyllyssä. Oon kerran alottanut, mutta jäi jo ekojen sivujen jälkeen kesken. Ei jotenkin lähtenyt liikkeelle. Kirjan idea kyllä houkuttelee.

  Minä tykkään Oatesista sekä Munrosta, mutta hassua, että juuri Putous on ehkä heikoin Oatesilta lukemani ja Kerjäläistyttö Munrolta. Voi apua! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin juuri ennen Brooklynia Tyrskyt kesken niin ajattelin etten viitsi tätä keskeyttää, kun se kuitenkin alussa veti ihan kivasti...

   Oates on yksi lemppareistani, mutta Munrolta en ole uskaltautunut testaamaan enää muita kirjoja - muistaakseni...

   Poista
 3. Haudankaivajan tyttärestä olen kanssasi samaa mieltä. Putousta en ole lukenut, mutta sitten taas Oatesin Kosto oli hieno.

  Brooklynistäkin pidin kovasti. Vaikka lukemisesta on jo aikaa, on vieläkin monia tunnelmia mielestä. Erittäin hieno on myös Nora Webster, joka on juuri tulossa suomeksi, mutta jos Brooklyn ei iskenyt, se ei ehkä ole sinun kirjasi. Vaan tiedä häntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei noista koskaan tiedä niin laitan Noran korvan taakse!

   Poista