torstai 9. lokakuuta 2014

Elämä elämältä

Kate Atkinson
2013 suom. 2014
595 s./Schildts & Söderström


Elämä elämältä on Ursula Toddin ja hänen perheensä tarina - kerrottuna kymmenillä eri tavoilla. Entä jos Ursula ei olisikaan pudonnut huoneensa ikkunasta ja kuollut, mitä hänelle ja hänen läheisilleen olisi tapahtunut? Entä jos Ursula ei olisikaan päätynyt yhteen raakalaisen kanssa, millainen tulevaisuus hänellä tuolloin olisi ollut? Entä jos Ursula olisikin saanut lapsen? Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun Ursula kuolee, joku toinen saa ehkä elää. Kun Ursula jää henkiin, jonkun toisen päivät saattavat olla luetut.

Tämä oli ensikosketukseni Atkinsonin tuotantoon. Hänen jännityskirjoistaan olen tietoisesti pysytellyt erossa, sillä en ole uskonut niiden charmin olevan sitä mitä jännityskirjallisuudelta yleensä kaipaan. Elämä elämältä on kuitenkin kerrassaan ihana kirja: peribrittiläinen ja hienostunut tarjottuna pienellä twistillä.

Aluksi pelkäsin, ettei Ursulan henkilöhahmo oikein ota tuulta alleen, hän tuntui pitkään jotenkin kaukaiselta, värittömältäkin. Hänen lukemattomat elämänpolkunsa olivat niin täynnä erilaisia mahdollisuuksia, että Ursula itse tuntui jäävän niiden varjoon ja henkilöhahmot hänen ympärillään herättivät enemmän tunteita kuin päähenkilö itse.

Lukukokemus kuuluu ehdottomasti kirjavuoteni parhaisiin. Melankolinen tarina todella puhutteli ja ihastutti alusta loppuun saakka. On aina kutkuttavan hienoa, kun lukijalle ei tarjota vastauksia suoraan. Mikä tarinoista lopulta oli Ursulan tarina?

2 kommenttia:

  1. Herrajestas,täähän on luettava! :)

    VastaaPoista
  2. Minäkin pidin kirjasta, mutta jotenkin tämä tuntui jäävän minulla paljon laimeammaksi kuin monella muulla. Näin jälkikäteen ajatellen olen miettinyt, että johtuiko se liian korkeista odotuksista vai vain siitä, että jossain kirjan keskivaiheessa otteeni vähän herpaantui ja siksi jäi nuiva kuva. No jaa, mutta hyvä kirja kuitenkin!

    VastaaPoista