keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Rakasta minut vahvaksi

Aino Suhola
1991
140 s./Atena


Camusin Sivullisen jälkeen huomasin olevani enemmän tutulla maaperällä Suholan runoteoksen kanssa.

Rakasta minut vahvaksi on kokoelma, joka yhdistelee perinteisempään muotoon kirjoitettuja runoja ja minulle tuntemattomampaa runoproosaa. Aluksi pelkäsin, että kokonaisuus olisi sekava ja runot vaikeaselkoisia, mutta muutaman sivun luettuani huomasinkin asian olevan juuri päinvastoin.

Runoissaan Suhola sivuaa nykyihmisen kipukohtia. Oma elämä ja läheiset jäävät sivuseikaksi, kun energiamme kuluu suorituskeskeisen elämänrytmin ylläpitämiseen. Keskitymme liikaa työasioihin ja tienaamiseen ja lopulta huomaamme olevamme tyytymättömiä elämäämme.

Kokoelma on ilmestynyt parikymmentä vuotta sitten, mutta runot ovat hyvin ajankohtaisia tänäkin päivänä. Suhola on saanut sisällytettyä teksteihinsä hyvin 1990-luvun lamavuosien tunnelman.

Lukukokemuksesta vielä sen verran, että arvostan runojen tavallisuutta, niitä on tällaisen antirunotytönkin helppo lukea ja ymmärtää. Jäin kuitenkin odottamaan jonkinlaista wow-efektiä, joka joskus iskee tajuntaan hyvää runoa lukiessaan. Tällä kertaa en saavuttanut ahaa-elämyksiä runojen parissa, mutta kokemus oli kuitenkin positiivinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti