sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kuukauden nuortenkirja: KäärmeenlumoojaAnnukka Salama
2012
330 s./WSOY

Sain vihdoin aikaiseksi tarttua Salaman paljon kehuttuun esikoisteokseen, joka aloittaa Faunoidit-sarjan. Kirjaa oli oikein kiva lukea, tarina on vauhdikas ja päähenkilöt ovat kiinnostavia ja vaikka juoni on omalla tavallaan hyvinkin arvattava ja tuttuja polkuja kulkeva, tuo Käärmeenlumooja jotain uuttakin genreen.

Kirjassa tutustutaan faunoideihin eli ihmisiin, jotka saavat osan luontaisesta voimastaan eläimiltä ja ovat näin ollen tavallisia tallaajia voimakkaampia, ennalta-arvaamattomia ja no, eläimellisempiä. Tarinan päähenkilön Unnan voimaeläin on orava ja vaikka ketteryys ja uhkarohkeat temput tuottavatkin tytölle iloa, hän on aina luullut olevansa friikki, yksin maailmassa outoine kykyineen. Maailmassa omaa paikkaa etsivän poikatytön elämä mullistuukin, kun öinen skeittiretki johtaa erikoisen kaveriporukan tykö, palavasilmäisen ja hurjan komean Rufuksen luo. Uudet ystävät ovat suuri onni yksinäiselle tytölle, mutta ongelmiakin on luvassa - kasapäin.

En yleensä pidä kirjallisuudesta tai elokuvista, jotka esittelevät suomalaista arkea liian rankoin keinoin. Kirosanan ilmestyminen joka toiseen lauseeseen, vaikeat ihmissuhteet, vaikea suhde itseensä, alkoholin ja huumeiden kanssa läträäminen ykkösharrastuksena ja mitä näitä nyt on. Yleensähän nuortenkirjoissa ei näitä teemoja ehkä ihan niin rankalla otteella käsitellä, mutta omien kokemuksieni perusteella väitän, että kotimainen ja esimerkiksi amerikkalainen nuortenkirja eroavat selkeästi toisistaan, vaikka molemmissa teemat olisivat samat ja päähenkilöt olisivat samanlaisissa elämäntilanteissa. Tällä kertaa suomalaisuus huokuu tarinasta hyvällä tavalla. Päähenkilöihin pystyy samaistumaan ja dialogi on aitoa. Elämä saattaa olla ehkä hieman hankalaa, mutta ei helvetin hankalaa. Unnan ja Rufuksen voi olettaa tulevan vastaan kadulla ihan milloin vain.

Kotimaisista nuortenkirjoista ainakin tämä kannattaa lukaista. Minä aion jossain vaiheessa lukea myös sarjan toisen osan Piraijakuiskaaja, joka on ilmestynyt tänä kesänä.

Koen 13 kotimaista kirjailijaa

2 kommenttia:

  1. Tämä on lukulistallani ja aloitinkin jo, mutta joku oli varannut kirjan käsistäni. Blogistanian junior -voittaja on varmasti hyvä. Alku oli jo lupaava...

    VastaaPoista
  2. Tämä ei ollut yhtään mun tyylinen kirja, mutta jostain syystä viihdyin tämän parissa oikein hyvin. Melko taitavasti kirjoitettua tekstiä siis.

    VastaaPoista