lauantai 4. toukokuuta 2013

Lukumaratonille mars!

Tästä se alkaa. Huomenna klo 13 lopettelen ja saas nähdä onko siihen mennessä 800 sivua luettu. Sää on tällä hetkellä melko hyvä, happihyppely terassilla on suunnitelmissa. Mielettömän lämpimästä päivästä ei taida olla kyse, mutta teekuppi kourassa ja viltti harteilla terassilla varmasti tarkenee jonkun aikaa.

Hyvää ruokaa on tietenkin tullut varattua kaappiin. Perustankkaus hoituu kanapatongilla, joka on pienen perheemme ykkösherkku. Aurajuustopatonkiin laitamme sisään hunajamarinoitua kanaa, salaattia, keltaista paprikaa, fetaa ja ranskankermaa. NAM! Muuten aion mussuttaa suklaakakkua, keksejä ja sinihomejuustoa, sämpylöitä ja tzatzikia ja juoda usean kupillisen teetä. Nälän ei pitäisi yllättää!

Oletan, että lukurauha pysyy tällä kertaa paremmin yllä kuin viimeeksi ja elättelenkin hieman toiveita siitä, että ehtisin illalla pyrähtää pienelle juoksulenkille tuulettamaan ajatuksia ja siitä pikasuihkuun. Toteutukseen pitäisi kulua aikaa noin 45 minuuttia, joten vielä en ole suunnitelmaa lyönyt lukkoon, pääpainon kun kuitenkin pitäisi olla lukemisessa. Perjantai-iltana minulla oli yövieras, jonka kanssa katselimme useamman jakson Sinkkuelämää ja kokemus oli jälleen niin voimaannuttava, että sarjaa katsoisi mielellään lisääkin... Mutta nyt täytyy pysyä kovana, jotta tavoitteisiin päästään.

Nyt rupattelu seis ja kirjapinon pariin! Palaan tähän samaan postaukseen aina luettuani kirjan. Vielä ei ole koitoksen kirjavalinnat selkiytyneet, mutta sen tiedän, että Lauran luen illalla viimeiseksi ja toivon sen olevan sen verran viihdyttävä, ettei uni tule liian aikaisin silmään...

---

Viides lapsi klo 13.00-16.30 (160s. luettu)

Doris Lessing
1988 suom. 1989
160 s./Otava
Huh! Olipa rankka aloitus maratonille. Onneksi kyseessä oli todella vauhdikkaasti ja äärimmäisen kiinnostavasti etenevä tarina, muuten olisi ollut todella puuduttavaa lukea kirjaa, jossa ei ole ollenkaan kappalejakoa. 46 sivun tuntivauhti ei tosiaan päätä huimaa ja en ole edes tuhlannut aikaa ruoantekemiseen vaan vain pieneen naposteluun. Jos jotain tiedän seuraavasta kirjasta niin sen, että siinä on oltava lyhyet kappaleet!:D

Paljon kehuja blogimaailmassakin kerännyt Viides lapsi kertoo pariskunnasta, joka on aina haaveillut suurperheestä ja isosta kauniista kodista, johon kaikki olisivat tervetulleita. Neljän lapsen jälkeen onni näyttääkin täydelliseltä, mutta viidennen lapsen synnyttyä perheen elämä muuttuu, hajoaa käsiin. Viides lapsi on hankala, vihainen, väkivaltainen ja kaikin puolin mahdoton jo heti syntymästään lähtien. Miten vihamielistä lasta voi oppia rakastamaan? Ja onko oikein, että koko muu perhe kärsii yhden perheenjäsenen takia?

Hieno kirja, joka herätti paljon tunteita lukukokemuksen edetessä! Kirjasta olisi sanottavana vaikka mitä, mutta yritän tiivistää tuntemuksiani ja palata pian lukemisen ääreen. Miten ahdistaakin koko soppa, jossa perhe lopulta oli. En sinänsä halua estää ketään hankkimasta isoa perhettä, jos todella kokee, että se on elämän suurin kutsumus, mutta kyllä sen huoltamiseen pitäisi sitten olla rahkeita itsellä ja myös varaa. Suorastaan raivostuin siitä, miten koko suvun oli osallistuttava perheen ylläpitoon henkisesti ja fyysisesti vain, jossa heidän haaveensa suurperheestä toteutui. Isovanhemmat maksaa ja ne isovanhemmat joilla ei ole varaa maksaa, päätyvät lapsenlikoiksi. Ei pysty ymmärtämään!

Ja nyt lukukokemuksen ollessa tuoreena mielessä kuulun kyllä siihen koulukuntaan, joka olisi toivonut perheen äidin jättävän viidennen lapsensa laitokseen, nielevän ajan kanssa syyllisyytensä ja omistautua neljän lapsensa kasvattamiseen. Ja kuitenkin tarinan loppupuolella sitä kovasti huomaa miettivänsä, että oliko pojassa kuitenkaan missään vaiheessa mitään vikaa... Ei siis lainkaan mustavalkoinen tarina tai mustavalkoiset henkilöt. Tätä koko kuviota pitäisi ehtiä pureskelemaan hetki, mutta nyt ei ennätä! Ehdottomasti koko vuoden kirjallisia kohokohtia! Ja en olisi ikinä uskonut sanovani näin, niin kamalaa pakkopullaa Lessingin Kultainen muistikirja aikoinaan oli.

Kirjallisuuden äidit
Kiinteistöhaaste
100 naiskirjailijan kirjaa

---

Jääkaapin henki klo 16.55-18.30 (253 sivua luettu)

Kati Tervo
2011
185 s./Wsoy
Nyt on puolet Kati Tervon kirjasta luettu ja tuntuu, että on sopiva aika käydä pienellä lenkillä, suihkussa ja alkaa valmistamaan illallista. Kanapatonkia mutustellessa silmät jaksavat varmasti taas keskittyä keittiöaiheisiin tarinoihin. Toistaiseksi muutaman sivun mittaiset kertomukset ruoan maailmasta ovat olleet tasaisen hyviä ja mielenkiintoisia. Kirja ei tosiaan mikään tajunnanräjäyttävä teos ole, mutta aihe sellainen, että se herättää sopivasti ajatuksia ja omia rakkaita muistoja keittiöstä. Lukuvauhti on muuten tämän kirjan alkupuoliskon suhteen ollut 59 sivua tunnissa, heti huomaa kun on väljempi taitto ja selkeät kappalejaot. Me like!


klo 20.14-21.55 (345 sivua luettu)

Huh! Meinasi usko loppua kesken... Niin kuin aikaisemmin totesinkin, keittiöön liittyvät pikkukertomukset ja arkiset avautumisetkin ovat ihan mielenkiintoisia, mutta liika on liikaa, ehdottomasti! Napakampi kokonaisuus olisi ollut enemmän mieleeni, tiivistettynä esimerkiksi 140 sivuun kokonaisuudesta ei varmasti olisi jäänyt mitään oleellista pois. Viime vuonna lukumaratonilla luin Kirsi Pihan ihanan Italian ylistyksen Medicien naapurissa ja ehkä hieman odotin tältä Tervon kirjalta vastinetta sille. Odotuksiani ei palkittu, mutta kyllä täällä vielä hengissä ollaan ja rohkeasti mennään seuraavaa tarinaa kohti.

Kansankynttiläin kokoontumisajot - Muistelmat
Koen 13 kotimaista kirjailijaa
100 naiskirjailijan kirjaa

---

Laura klo 22.18-00.28 (465 sivua)

J.K. Johansson
2013
221 s./Tammi
Silmät sikkuralla luettu edelliset pari tuntia. Onneksi on vetävä kirja, jonka katoamismysteeri todella kiinnostaa yökukkujaa. Vielä on sata sivua jäljellä, jatkan vielä tässä yöllä sen verran kuin jaksan ja jatkan aamulla. 800 sivun tavoite tuntuu kyllä juuri nyt hyvin kaukaiselta haaveelta, sen vain sanon...

Ihan putkeen ei ole muutenkaan mennyt, juoksupyrähdys meni odotettua paremmin, mutta kanapatonki ei sitten maistunutkaan vaan tuotti vaan inhottavan ähkyn ja ruoka oli sen verran vaikeasti syötävissäkin, että tv:tähän siinä piti syödessä katsoa ja pistää kirja hetkeksi sivuun. Ja nyt väsyttää niin jumalattomasti!

Olen tosiaan tarinan puolivälissä ja toistaiseksi on vähän annettu ymmärtää suuntaan ja toiseen, saa nähdä mikä homma katoamisen takana oikeasti lymyilee! Twin Peaks -viboista olen aidon yllättynyt, tv-sarjan monesti katsoneena tuntuu, että joka toinen asia olisi hakenut inspiraatiotaan kyseisestä tv-sarjasta, vaikka ihan suorasta matkimisesta ei olekaan kyse. Mutta, nyt vielä hetkeksi lukumoodi päälle ja sitten hyvin ansaitut unet! Aamulla jatketaan...

klo 00.43-01.25 ja 9.23-10.23 (566s.)

Laura on vihdoin tullut päätökseen, lopputuomio: ihan kiva jännäri. Yllättävät loppuratkaisut ja ilmeisesti tarina jatkuu vielä tulevaisuudessa. Twin Peaks -fanina ehkä hieman petyin, ettei Lauraa oltu tällä kertaa onnistuttu tekemään niin salaperäiseksi ja kiehtovaksi kuin alkuperäisessä tarinassa, mutta kyllä tämä kotimainenkin versio menetteli. Nyt on kuitenkin jo kiire seuravaavan kirjan pariin. Luettu on pää kolmantena jalkana, mutta tuntuu, että sivumäärät pysyvät todella maltillisissa määrissä. Eilisen valvominen kostautui enkä tänään jaksanut silmiäni avata vasta kuin yhdeksän maissa. En ihan suunnitellut tämän menevän näin:)

Koen 13 kotimaista kirjailijaa

---

Elokuvankertoja 10.30-11.30 (699s.)

Hernán Rivera Letelier
suom. 2012
133 s./Siltala
Maratonin loppusuora häämöttää ja vasta nyt tuntuu, että olen pääsemässä ns. kunnolla vauhtiin: juuri tällaista lukemisen maratonilla pitäisi olla, kirjojen tarpeeksi lyhyitä, jotta niistä selviää tunnin parin aikana.

Rivera Letelierin pienoisromaani on viehättävä, mutta raadollinenkin tarina elokuvien ihmeellisyydestä. Kirsikka kakun päällä olisi toki ollut se, että kirjassa mainitut elokuvat olisivat olleet tuttuja minulle, mutta olen toki elämässäni nähnyt sen verran mont elokuvaa, että voin samaistua tunteeseen, jonka elokuvat päähenkilössä ja hänen elokuvankertojan taitojaan katsomaan tulleissa kyläläisissä aiheuttaa.

Surullisia kohtaloita pullollaan oleva pieni tarina koskettaa, mutta saa myös kaipaamaan sitä aikaa, kun on osannut pysähtyä ihastelemaan elämän ihmeitä. Onko tuo kyky aina vain lapsilla vai elämmekö vain aikaa, jolloin mikään ei hätkäytä? Minäkin haluaisin taas nähdä elokuvan, joka saa sydämen pamppailemaan villisti.

Nyt vielä loppurutistus: aikaa alle puolitoista tuntia ja 101 sivua jäljellä. Nyt on vähän laskelmoitava ja valittava kirja, jossa on väljä taitto ja tiheään kappaleen vaihdoksia.

Kirjallinen maailmanvalloitus: Chile

---

Elokuvamuisti klo 11.45-13.00 (810s.)

Katja Kallio
2007
155s./Otava
Menipä hilkulle tuo tavoitteen täyttyminen, mutta täysiä paahtaminen näköjään kannatti. Nyt silmiä särkee, nälkä on hirmuinen ja puolentoista tunnin kävelylenkki ystävän kanssa kolkuttelee jo alle tunnin päässä. Siispä sohvalle Sinkkuelämään toisen tuotantokauden pariin ja vähän ruokaa naamaan. Sitä ennen kuitenkin muutama sana Kallion kirjasta, josta jäi vielä nelisenkymmentä sivua lukematta. Ne hoidettakoon illan aikana pois päiväjärjestyksestä.

Edelliseen kirjaan verrattuna oli mukava palata elokuva-aiheeseen, jossa samaistuminen tapahtuu niin vaivattomasti. Minäkin olen rakkaimmista elokuvistani erittäin mustasukkainen ja omistushaluinen, minäkin rakastan suosikkielokuviani enemmän kuin monia tuntemiani ihmisiä ja minäkin ajattelen lämmöllä niitä elokuvia, joiden katsominen on osunut elämässä oikeaan aikaan vaikka muuten elokuvassa ei olisi hurraamista. Kallion kirja elokuvista on hurmaava ja hyväntuulinen ja on ilo omistaa kyseinen teos. Tällä kertaa luin sitä hieman ahmien, mutta illalla luen loput enemmän nautiskellen ja pysähdyn muistelemaan tarkemmin omia kokemuksiani, jotka varmasti nousevat pintaan kirjaa lukiessa.

Palaan myöhemmin illalla vielä saattamaan maratonin arvoiseensa loppuun, mutta nyt elämä odottaa taas!

29 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta maratonisuunnitelmalta, mukana ollaan seuraamassa edistymistä!

  VastaaPoista
 2. Jee, lukumaratoni! Näitä on aina ihan huippua seurata, joten jään innolla seuraamaan urakkaasi. Evääsi kuulostavat ainakin tosi päteviltä, nam! :)

  Tsemppiä luku-urakkaan, nauti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hieman tuli ähkyä eilen illalla, mutta eipä ainakaan tullut kuoltua nälkään...

   Poista
 3. Voihan aurajuusto! Mie suunnittelen dieettiä koska pari ihmistä kysellyt olenko raskaana... Et usko että ärsyttää!

  Oikein rattoista lukumaratonia, seurailen mukana mitä ehdit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Mullakin on neljä kiloa, jotka on hiipinyt vyötärölle talven aikana ja ne olisi saatava pois kesäksi, että mahtuu sortsit jalkaan. Joten aurajuusto pitäisi itsekin kohta hylätä tyynesti kauppareissulla...

   Poista
 4. Tsemppiä! Mielenkiinnolla seurailen maratonisi etenemistä.

  VastaaPoista
 5. Viides lapsi oli jollain tavalla kiehtova, inhottavakin kirja. Siitä on jo aikaa kun teoksen luin, mutta laillasi jäin miettimään oliko lapsessa sitten kuitenkaan mitään vikaa - oliko vika vain äidin korvien välissä.

  Ei mikään ihme, että viidennen lapsen kanssa alkaisi jo ihan vain väsymyksestäkin sekoittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maratonin edetessä ei paljoa voinut pysähtyä enää miettimään tuota Lessingin kirjaa, mutta saatuani päähän ajatuksen, että vika ei ehkä kuitenkaan ollutkaan lapsessa takerruinkin seuraavaksi siihen, että koti tyhjeni lapsista Benin takia, sukulaiset lakkasivat vierailemasta ja oma mieskin oli sitä mieltä, että lapsi on pahasti viallinen. Taidan lopulta olla päätymässä tuomioon, että lapsi ei ollut kiva tyyppi.

   Poista
 6. Viides lapsi on kyllä kirja, joka vaatii pureskelua. Mielenkiinnolla seuraillaan maratoniasi täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hyvä lukukokemus, ja niin erilainen kuin Kultainen muistikirja, jonka jälkeen vannoin hetken etten enää lukisi Lessingiltä mitään. Kiinnostaisi tietää, millaisia hänen muut kirjansa ovat: ovatko kallellaan Muistikirjaan vai tähän Viidenteen lapseen.

   Poista
 7. Tsemppiä lukumaratoniin! Mukana olen seuraamassa.

  VastaaPoista
 8. Olen lukenut Lessingiltä vain kirjan Kesä ennen pimeää, eikä se loppujen lopuksi tainnut olla ihan minun kirjani. Lessing jäi kuitenkin kiinnostamaan, ja olenkin ajatellut lukea tuon Viidennen lapsen häneltä seuraavaksi. Mielenkiintoista lukea pohdintojasi kirjasta, se ei ainakaan jätä lukijaa kylmäksi, huomaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuin mainitsinkin, Kultainen muistikirja ei ollut kirja minun makuuni, mutta Viides lapsi oli jopa vahvempi lukukokemus kuin Poikani Kevin, joten aika kovaa kamaa:) Suosittelen lukemaan!

   Poista
 9. Huomenta. Hyvinhän sinulla on mennyt. Arvostan myös, että merkkaat aina, mihin haasteeseen kirja sopii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvinhän se sitten juu menikin... Aamulla kun malttoi olla sängyssä ja vain lukea niin sain tavoitteenkin täyteen... Kohta minulla onkin puoliväli 100 naiskirjailijan listaa lukiessa:)

   Poista
 10. No aivan uskomaton suoritus! Hyvä Sonja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä voittajaolo, on maraton kyllä rankka juttu kokea:D

   Poista
 11. Hienosti meni sinun maratonisi! :) Ja hyviä kirjoja luit! Olen lukenut noista vain Elokuvankertojan (jota rakastin), mutta tbr-listallani ovat myös jo aiemmin mainitsemani Viides lapsi ja Laura, ja koska olen Katja Kallio -fani, minun pitäisi varmaan lukea Elokuvamuistikin (olen lukenut Kalliolta vain kaikki romaanit tätä uusinta lukuun ottamatta).

  Sinun maratoniasi seuratessani alkoi taas kutkutella omankin uuden maratonin järjestäminen, eli tämä on tarttuvaa. :D

  VastaaPoista
 12. Hyvinhän se meni :) Minuakin alkoi taas kutkuttaa ajatus maratoonailusta, vaikka oman maratonini jälkeen totesinkin, ettei ole minun juttuni. No, katsotaan.

  VastaaPoista
 13. Hykerryttävää seurata muiden maratoneja. onnittelut tavoitteen saavuttamisesta! Oman viimekesäisen jälkeen en usko aloittavani uudestaan, mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan...

  VastaaPoista
 14. Illalla luin ensimmäisen päivityksesi, mutta tänään en ole ehtinyt/muistanut muita päivityksiä lukea, sillä pääni on ollut niin täynnä metafysiikkaa. Pitäisi vielä muutamia tunteja päntätä, mutta lukaisin maratonisi etenemisen. Onnittelut tavoitteen täyttymisestä! Minusta tuntuu, etten uskalla itselleni mitään tavoitteita maratonilla laittaa, sillä en oikeasti tiedä, millainen olisi realistinen luettu sivumäärä lukunopeudellani. Rennosti ajattelin siis ensimmäisen kerran mennä, ehkä sitten tulevaisuudessa uskallan jotakin tavoittetakin asettaa.

  Laura alkoi taas kiinnostaa minua. Välillä kirja on vaikuttanut mielenkiintoiselta, välillä olen ajatellut, että luen sen sitten ehkä joskus. Nyt taas tuntuu siltä, että kai se sitten pitää varata kirjastosta.

  VastaaPoista
 15. Noin äkkiseltään kuulostaa hirveän nopealta lukuvauhdilta, mutta hieno suoritus ja kivoja kirjoja!

  VastaaPoista
 16. Viides lapsi on yksi ikimuistoisimpia kirjoja, joita olen lukenut. Ja vielä Lessingiltä, joka ei muilla teoksillaan onnistu minua sytyttämään.

  Pariskunta oli naiivin luottavainen ja katsoivat, että heillä on oikeus unemoimaansa suurhperheeseen. Sehän olisi voinut onnistua, mutta miten kaikki sitten muuttuikaan...

  VastaaPoista
 17. Samaa ristiriitaisuutta havaittavissa tälläkin suunnalla: yksi vuoden parhaista lukukokemuksista vastaan yksi kaikkien aikojen puuduttavimmista lukukokemuksista. Mitäköhän Lessing seuraavaksi tarjoaa...

  VastaaPoista