perjantai 2. tammikuuta 2015

Kirjavuosi 2014

Vuonna 2014 luin 56 kirjaa, 24 kirjaa vähemmän kuin sitä edeltävänä vuonna. Tarkoituksena on ollutkin vähentää lukemista ja olen näköjään onnistunut muutamassa vuodessa aika hyvin. Muille asioille on jäänyt entistä enemmän aikaa, mutta toki lukeminen on edelleen minulle paras keino rentoutua. 

Kokonaisuutena kirjavuosi oli yllättävänkin yhdentekevä, aarteita ei tullut samalla tavalla vastaan kuin edellisinä vuosina. Toisaalta tärkein tavoite oli lukea oman kirjahyllyn lukemattomia kirjoja ja saada niitä kiertoon ja siinä mielessä en yhtään ihmettele, ettei mielettömän hienoja lukukokemuksia juuri tullutkaan vastaan: moni pitkään lukemattomana lojunut kirja on vaikuttanutkin jo alkujaan keskiverrolta. Oman kirjahyllyn kirjoja luin peräti 34 kpl. Lukuhaasteisiin en tällä kertaa ottanut osaa lainkaan ja hyvä niin. Lukeminen pysyi todellakin hyvin leppoisana ja vaivattomana. 


Kirjojen keskimääräinen sivumäärä oli 322 ja luin viikossa noin yhden kirjan.  Edelliseen vuoteen verrattuna kirjamäärä väheni ja lukutahti hidastui, mutta toisaalta kirjat pitenivät. Päivän aikana rentouduin kirjan parissa noin 49 sivun verran, melkein 20 sivua vähemmän kuin edellisenä vuonna. Toisaalta teinkö sitten mitään sen erikoisempaa kun vähensin kirjojen lukemista... Hienoja hetkiä tv:n parissa on tullut vietettyä ainakin Sinkkuelämää -sarjan kanssa palattuani New Yorkista. Ja Gilmoren tyttöjen kaikki jaksot katsoin syksyllä sairastellessani tavallista enemmän. Mutta kai sitä on kuitenkin onnistunut olemaan sosiaalisempi ja puuhakkaampi kuin aikaisemmin...

Lukemani kirjat sujahtivat seuraaviin kategorioihin: 
kaunokirjat 21
jännitys 13
nuorten kirjat 7
psykologia, filosofia 4
muistelmat ja historia 3
novellit 3
runot 2
lasten kirjat 1
matkakirjallisuus 1
 
muoti 1 

Luen lähinnä 2000-luvun kirjallisuutta, ja nyt sen osuus oli huimat 78%. Lukupinostani löytyy yleensä tämän vuoden kiinnostavimmat kirjat, muutamia edellisiltä vuosilta lukematta jääneitä ja palkittuja kirjoja, joita haluaa lukea jo ihan niiden aiheuttaman positiivisen pöhinän takia. Vanhemmista kirjoista luettavaksi päätyy klassikkoaseman saavuttaneet kirjat eli nytkin tuli luettua muutama kirja erilaisten kirjalistojen kannustamana. Vanhoista klassikoista luin tänä vuonna Candide (1759), Tytöistä parhain (1870) ja Kotikunnaan Rilla (1921).

Vuonna 2013 lukemistani kirjoista 80% tuli Suomesta, Ruotsista, Iso-Britanniasta tai  Pohjois-Amerikasta. Loput kirjat olivat kotoisin Ranskasta, Espanjasta, Australiasta, Sveitsistä, Tanskasta, Itävallasta ja Venäjältä. Kirjoja luin siis yhteensä 13 eri maasta. Lukemat ovat kutakuinkin samat kuin edellisinä vuosina.

Naisten ja miesten kirjoittamat kirjat jakaantuivat naisten hyväksi eli 60% oli peräisin naiskirjailijoiden kynästä. 

Olen aikaisemmin pitänyt itseäni lähinnä uusiin kirjailijoihin tutustuvana lukijana, mutta tänäkin vuonna onnistuin yllättävänkin usein palaamaan hyväksi toteamani kirjailijan tuotannon pariin. Kirjoista 55 % oli peräsisin kirjailijoilta, joiden tuotantoa luin nyt ensimmäistä kertaa, mutta aikaisemmin prosentti on ollut vieläkin korkeampi.

Eri kustantajat olivat aika kivasti edustettuina läpi vuoden. Otava (23%), WSOY (14%), Gummerus ja Atena (molemmat 10%), Tammi (8%), Bazar (7%). Loput 28% muodostui kotimaisista kustantajista Like, Schildts & Söderström, Siltala, Avain, Teos, Paasilinna, Johnny Kniga ja Helsinki-kirjat sekä ulkomaisista Arrow Books, A Tor Book sekä It.

Englanniksi luin tänä vuonna 3 kirjaa ja äänikirjana kuuntelin yhden kirjan.

2 kommenttia:

  1. Minä luin kirjoja suunnilleen saman verran kuin sinä (osa oli kylläkin tenttikirjoja). Aika sopiva tahti minulle, noin kirja viikossa, kun on nuo opinnotkin.

    Minäkin voisin yrittää tänä vuonna lukea enemmän oman hyllyn kirjoja, niitä kertyy sinne aina enemmän kuin ehtii lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla jatkuu oman kirjahyllyn läpi lukeminen. Salakavalasti lukemattomien määrä pysyy vakiona, vaikka niitä yrittääkin lukea pois:D

      Poista