Nyt on taas puoli vuotta luettu ahkerasti ja on aika katsoa vähän taaksepäin. Siinä missä viime vuosi meni teemalukemisen parissa, tänä vuonna olen vältellyt kaiken maailman lukuhaasteita ja onnistunut siinä hyvin. Tätä vuotta leimaa kuitenkin kovasti oman kirjahyllyn kirjojen lukeminen, sillä se mikä alkoi pienenä tsemppinä kunhan-nyt-pääsisin-edes-muutamasta-kirjasta-eroon onkin jatkunut kuukaudesta toiseen. Hyllytilaa tosin ei ole juuri vapautunut, sillä uusia kirjoja näyttää putkahtavan kuin itsestään täyttämään tyhjentyneen tilan.
Olen lukenut toistaiseksi 29 kirjaa, joka on kyllä ihan ennätysvähän, kun vertaa edellisen vuoden lukemia. Lukemisen vähentäminen on siis onnistunut, siihen kun olen tietoisesti pyrkinytkin, jotta aikaa vapautuisi entistä enemmän muille asioille. Tällä vauhdilla tulen lukemaan 60 kirjaa vuoden aikana, kun se aikaisemmin on ollut noin 80-90 kirjaa.
Iso osa lukemistani kirjoista on ollut tämän vuoden uutuuksia. Kirjoista 10 on ilmestynyt vuonna 2014 ja niistä kaksi eli Totuus Harry Quebertin tapauksesta ja Aavikon kyyhkyset on ollut niin paksuja, että niitä onkin tullut tahkottua viikko pari kolme.
En ole kovin kirjailija-uskollinen, eli en kovin usein lue samalta kirjailijalta useampaa teosta. Nyt kuitenkin jopa 13 kirjaa oli lähtöisin kirjailijalta, jonka teoksia olen lukenut aikaisemminkin. Suosikkikirjailijoiltani luin tällä kertaa kirjat Lola ylösalaisin ja Relic.
Tietokirjoja olen lukenut viisi, joten olen ihan hyvässä vuosivauhdissa, vaikka enemmänkin niitä voisi toki olla. Hakekaa kätilö on yksi vuoden ihanimmista lukukokemuksista, Keltainen maailma oli hieman liian kummallinen omaan makuuni ja Vapaana elämisen taito ja Madmanners puolestaan kertoivat kivoja asioita maailmalta. Lisäksi luin kirjan Sleepers, joka on nuoruuden suosikkini ja ainoa kirja, jonka olen lukenut aikaisemmin.
Ikuisuusprojektini on lukea mahdollisimman monelta nyt pinnalla olevalta jännityskirjailijalta vähintään yksi teos. Projekti nytkähti taas askeleen eteenpäin sillä nyt olen tutustunut kirjailijoiden Erik Axl Sund, Anna Jansson ja Ursula Poznanskiin kirjoilla Varistyttö, Jäljet lumessa ja Viisi.
Selkeää genreteemaa minulla ei ole ollut, olen lukenut vähän sitä sun tätä, joka tekeekin kirjaharrastuksesta niin mielenkiintoisen. Olen lukenut kaksi tyttökirjaklassikkoa eli Kotikunnaan Rillan ja Tytöistä parhain. Nuorten kirjoja olen lukenut myöskin kaksi eli Musta kuin eebenpuu ja Outolintu. Kauan hyllyssä jemmailemani kirja Meren huoneissa oli lievä pettymys, joten opin kantapään kautta ettei kirjoja kannata loputtomasti hautoa lukemattomana.
Kirjallinen maailmanvalloitus etenee hitaanlaisesti. Puolen vuoden aikana olen ehtinyt valloittaa neljä uutta maata, valloitin mm. Australian kirjalla Vaimotesti ja Sambian kirjalla Kauimpana kuolemasta. Nyt olen lukenut kirjan 28 maasta, joten vielä on maita jäljellä! Olen melkein kolme vuotta sitten saanut muilta kirjabloggaajilta kirjasuosituksia ja niidenkin kanssa etenen hyvin rauhallisesti. Nyt olen lukenut hienon Maastamuuttajat -sarjan ensimmäisen osan ja kirjan Vapaus.
Muutaman kirjan lukemisen aloitin hieman hampaat irvessä, ihan vain päästäkseni niistä eroon kirjahyllyssä. Porto Francon vartija ja Herrasmiehiä ja huijareita olivat kuitenkin molemmat oikeasti lukemisen arvoisia kirjoja. Kirjoista 21 on muuten sellaisia, jotka ovat omasta kirjahyllystä poimittuja, joten tosiaan suurimman osan vuotta olen vältellyt kirjastoa.
Kevyempää kirjallisuutta edustivat Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän sekä Tuulisen saaren kirjakauppias. Pölynimurikauppias on joukon ainoa novellikokoelma, Laukaisu porukan ainoa pienoisromaani , Kauhun tasapaino porukan ainoa kolumnikokoelma ja Paha paikka nyt oli pakko lukea, kun Kiltti tyttö oli niin hyvä!
Kirjoista yhdeksän on kotimaisia eli kaksikymmentä on ulkomaisia. Yleensä luen kotimaisen kirjallisuuden lisäksi eniten amerikkalaista/kanadalaista (nyt 10) , ruotsalaista (nyt 4) ja englantilaista (nyt 3) kirjallisuutta ja olen näköjään uskollinen tavoilleni, sillä vain kolme kirjaa oli muilta mailta. Kirjoista suurimman osan on kirjoittanut nainen, kirjoista 12 oli miehen kirjoittamaa. Jännityskirjoja joukosta oli kahdeksan. Klassikoita joukosta oli 3. Englanniksi luin kaksi kirjaa.
Haasteisiin en tänä vuonna tartu, mutta pikkuhiljaa vanhat TBR-listat pienenevät ja aina yhtä suurella ilolla merkkailen kirjoja luetuksi. Pari vuotta sitten tehdystä Naiskirjailijoiden 100 kirjaa -listalta olen lukenut nyt 52 kirjaa. Myöhemmin tehdystä Mieskirjailijoiden 50 kirjaa -listalta olen lukenut nyt 19 kirjaa. Yhdysvaltojen osavaltioista on vielä kirjallisesti valloittamatta 28, siinä onkin tekemistä vielä monelle vuodelle!
Klassikkokirjalistat ovat koko elämän pituinen projekti. Pisimpään olen seuraillut Tuhat vuotta - sata kirjaa -listausta, josta olen nyt lukenut 28 kirjaa. Keskisuomalaisen 100 kirjan listaukselta olen lukenut 50 kirjaa ja Suomalaisten 100 suosikkia -listalta olen lukenut 20 kirjaa.
Siinäpä hiukan viimeisen puolen vuoden kirjakuulumisia. Loppuvuosi menee omalla painollaan, veikkaan että jatkan oman kirjahyllyn kirjojen parissa melko pitkälti. Yhden lukumaratonin keväällä jo vedin ja haaveissa olisi lukea 24 tuntia klassikkokirjalistojen kirjoja niin, että listat lyhenisivät entisestään. Myös jonkinlainen lastenkirjallisuuden maraton olisi kiva tehdä ennen joulua. Yksittäisistä kirjoista haluaisin lukea Annan jäähyväiset, sillä olisi hienoa saada Anna-sarja päätökseensä. Myöskin Larssonin Millenium-trilogian päätösosa on vieläkin lukematta.
Näillä mennään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti