maanantai 6. tammikuuta 2014

Hakekaa kätilö!

Jennifer Worth
2002 suom. 2012
413 s./Otava


Minulla on raivostuttava toimintamalli koskien kirjan hankintaa: Ostan, fiilistelen ostostani ja laitan sen lopuksi kirjahyllyyn pölyä keräämään edellisten ostosten seuraan. Varsinainen kirjan lukeminen tapahtuu sitten joskus tuntemattomassa tulevaisuudessa. Tänä jouluna onnistuin riuhtomaan itseni irti vanhoista tavoista ja päätin lukea pari viikkoa aikaisemmin hankkimani Hakekaa kätilö -kirjan.

Ensinnäkin pisteet siitä, että tein melko spontaanin kirjaostoksen miettiessäni minkä kirjan haluan antaa itselleni joululahjaksi. Olin toki katsellut kyseistä kirjaa jo melkein vuoden ajan, mutta en ollut koskaan varsinaisesti päättänyt, ostaisinko sitä koskaan itselleni. Lopulta Jennifer Worthin muistelmat oli must-hankinta, sillä kirjan tarinoista tehty tv-sarja on ollut yksi vuoden suurimmista ilonaiheista. Sarjan dvd-versiokin on siis hankittu omiin kokoelmiin muutama viikko sitten. Tänään aion jossain sopivassa välissä nautiskella uusien jaksojen Jouluspesiaalista teekupposen kera.

Tein nuorempana paljonkin sitä, että katsoin hyvän elokuvan ja ahmin samantien kirjaversion, jos elokuva sellaiseen perustui. Mieleen on jäänyt erityisesti Paistetut vihreät tomaatit, The Sleepers - katuvarpuset sekä The Basketball Diaries, joista kaksi ensimmäistä kuuluvat edelleen kaikkien aikojen suosikkeihini sekä elokuvien että kirjojen maailmassa. Vuosiin en ole vastaavaa tehnyt, jostain syystä saman tarinan kertaaminen on tuntunut ajanhaaskaukselta. Olenkin todella iloinen, että tein nyt poikkeuksen ja hankin Hakekaa kätilö -kirjan,sillä sitä oli todella ilo lukea. Tv-sarja on rakennettu erittäin huolellisesti ja uskollisesti kirjan pohjalta, joten mitään uutta kirjaversio ei tarinaan tuonut, mutta kirjan tunnelma sopi jouluun erinomaisesti.

Hakekaa kätilö on Jennifer Worthin muistelmateos hänen nuoruusvuosistaan 1950-luvun East Endissä, jossa tämä työskenteli kätilönä ja aluesairaanhoitajana. Slummimaiset olot kauhistuttivat aluksi nuorta naista, mutta yhteiset ponnistelut Nonnatus Housen nunnien ja muiden kätilöiden kanssa toivat lopulta Jenniferin elämään suuren merkityksen ja elämäntarkoituksen. Muistelmissa kuvataan Lontoon ränsistyneiden alueiden arkea, vaikeita synnytyksiä, Nonnatus Housen elämää ja raskaita elämänkohtaloita. Huonoistakin oloista on kuitenkin mahdollisuus ponnistaa parempaan elämään, joten toivo on vahvasti läsnä jokaisessa elämänkohtalossa.

Suosittelen Hakekaa kätilö -kirjaa kaikille hyvistä ja helposti lähestyttävistä muistelmateoksista pitäville. Ajankuva on kiehtovaa luettavaa kenelle tahansa nyky-yhteiskunnan turvissa elävälle ja erilaiset naiskohtalot koskettavat syvältä.

Kustantajan esittelytekstiin tästä.
Kevään aikana ilmestyvän jatko-osan esittelytekstiin tästä.
Kirjasta ja tv-sarjasta innostuneen blogikollegan arvosteluun tästä.

5 kommenttia:

 1. Voi ei, onko sarja jatkunut jo uusilla jaksoilla?! Olen missannut moiset kyllä täysin. :(

  Minäkin pidin tästä kirjasta, samoin tv-sarjasta. Odotankin jo jatko-osaa, joka ilmestyy tänä keväänä.

  VastaaPoista
 2. Piti vielä sanomani, että minullakin käy omien kirjahankintojen suhteen aina niin, että ensin fiilistelen ja sitten kirja unohtuukin hyllyyn. Pitäisiä ottaa opiksi ja tosiaan lukea vähän sutjakammin omiakin hankintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse asiassa vähän pihalla siitä, olenko nähnyt sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta vai vain yhden. Olen katsonut kaikki 10-15 jaksoa, jotka Yle esitti putkeen, ja nyt törmäsin tietoon, että Yle esittää jouluspesiaalin ja kolmannen tuotantokauden. En siis ole varma tuosta toisesta tuotantokaudesta, että milloin se on tullut/kuinka monta jaksoa siihen kuuluu... :) Missata en haluaisi yhtäkään!

   Poista
  2. Nyt olen fiksuuntunut, kiitos imdb:n. Televisiossa on tosiaan esitetty jo kaksi kautta, mutta minä katsoin sarjaa Netflixistä ja siellä on edelleen vain ensimmäinen kausi. Seuraavaksi hankin käsiini toisen kauden, että ehdin mukaan kolmannelle kaudelle muiden mukana :)

   Poista
 3. Hih, minä satuin oikolukemaan tuon kirjan, ja vaikka se nyt olikin työtä, pidin teoksesta sen verran, että ajattelin katsoa myös sarjan, vaan enpä ole muistanut koko asiaa! Kiitos muistutuksesta :)

  Niin, ja sitä minä oikeastaan tulin kertomaan, että kirjablogijoululahja on nyt luettu ja blogattu, kiitos vielä kovasti!

  VastaaPoista