perjantai 6. heinäkuuta 2012

Sokkoleikki - hemmetin hyvä jännäri!


John Verdon
2011 suom. 2012
671 s./Gummerus


Jillian Perry löydetään murhattuna kesken omien häidensä. Murhaaja ei voi olla kukaan muu kuin sulhasen omituinen puutarhuri, joka on murhan jälkeen kadonnut jälkiä jättämättä. Kun poliisin tutkimuksen junnaavat paikallaan, päättää Jillianin äiti palkata entisen murhatutkijan Dave Gurneyn konsultikseen tapausta selvittämään. Pian Gurney huomaakin tutkivansa sangen omituista ja pelottavaa tapausta. Murhattu morsian oli kaunis ja erittäin älykäs, mutta myöskin seksuaalisesti pahasti häiriintynyt. Myös meksikolaisen puutarhurin tarina on erikoinen, sillä tämä oli muutamia vuosia aikaisemmin ilmestynyt sulhasen tiluksille kielitaidottomana, mutta ajan kuluessa hän olikin paljastunut todella lahjakkaaksi nuoreksi mieheksi, jonka elämää sulhanen halusi kuuluisana psykiatrina parantaa, ja ehkä kirjoittaa tämän tarinan kirjaksikin joku päivä.  

Olennainen tulikin jo vahvasti ilmaistua otsikossa. Sokkopeli on ehdottomasti vuoden koukuttavin jännäri! Samaan syssyyn voisin todeta sen olevan yksi kaikkien aikojen parhaista jännityskirjoista, joihin itse olen toistaiseksi koskenut. Verdonin esikoinen eli Numeropeli tosin antoi jo osviittaa siitä, miten taidokkaasta kirjailijasta olisi kyse jännityksen saralla, mutta ihan näin hyvää kakkososaa en uskaltanut toivoa.

Tätä järkälemäistä kirjaa lukiessani hoksasin, miten parhaissa jännityskirjoissa tärkeintä on tarinan avautuminen lukijalle pirullisen hissuksiin. Matka on ehdottomasti tärkeämpi kuin lopullinen määränpää. Joskus huomaan lukevani kirjoja hitaanlaisesti, koska en haluaisi tarinan loppuvan, mutta jännityskirjoissa en oikeastaan halua edes kohdata sitä lopussa koittavaa yhteenvetoa, jossa murhaajan edesottamukset käydään tarkasti läpi. Ja silti juuri tuo koosteen lukeminen on jollain lailla todella tyydyttävää lukukokemuksen lopuksi.

Arvostan kovasti sitä, että kirjan ensimmäiset osat linkittyvät hieman toisiinsa, niin ettei toisessa osassa unohdeta ensimmäisen osan tapahtumia. Se antaa kuvan tarkkaan mietitystä kokonaisuudesta, vaikka osat ovatkin luettavissa omina yksittäisinä tarinoinaan. Joten vaikka Sokkopeliä sinänsä liputankin hurjasti, suosittelisin silti lukemaan ensimmäisen osan ensin. Tai minusta ainakin Numeropeliin viitataan niin monesti, että itseäni olisi ainakin harmittanut, jos en olisi sitä jo lukenut.

Sokkopeli on viiden tähden arvoinen jännitystarina. Harmi, että tässä minun tapauksessani on kuitenkin lisättävä pieni mutta. Noottia annan päähenkilön jatkuvalle avioliittokriiseilylle, joka ei ole tuntunut etenevän suuntaan eikä toiseen sitten ensimmäisen osan tapahtumien. Ja se on raivostuttavaa! Kolmannessa kirjassa heidän on jo osattava joko erota tai jatkaa hieman sopuisammin yhdessä. Verdon osaa varmasti kuvata todella aidosti monen avioparin yhteiselämää, mutta näin vetävän jännityskirjan parissa en jaksaisi tuhlata aikaa parisuhdesotkuille, jotka liittyvät paljolti siihen, että yritetään muuttaa toista vuosien ja vuosien yhdessäolon jälkeenkin. Niin tai näin, John Verdonia kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos on vähänkin kallellaan jännityskirjallisuuteen!

Osallistun kirjalla So American -haasteeseen ja valloitan toistamiseen New Yorkin osavaltion.

8 kommenttia:

  1. Verdonin esikoinen oli todella hyvä dekkari. Kiva kuulla, että kakkoskirja jatkaa onnistuneella linjalla. Sokkoleikin luen ehdottomasti jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, tuntui olevan täydellistä kesälukemista. Viihdyin erinomaisesti, mutta mökkimaisemmissa rentoillen kirja olisi saattanut olla vieläkin parempi...

      Poista
  2. Panen tämän korvan taakse, jos tulee vastaan vaikka BestSeller-hyllyssä kirjastossa. Numeropelin luin viime vuonna ja olihan se ihan viihdyttävä tapaus - joten jos tämä on parempi, niin jee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkä tyyppinen jännäri muuten vetoaa sinuun? Jos pitäisi noin summamutikassa heittää parhaita jännärikokemuksia, mitkä ne olisivat?

      Poista
    2. Hmm, hyvä kysymys! No, ruåttalaisista mä ainakin pidän, etenkin Henning Mankellin kirjoista ja Wallandereista erityisesti. Varmaan siksi, että ne on ekoja dekkareita/jännäreitä, joita olen koskaan lukenut ja innostuin niiden kautta koko genrestä ylipäänsä. Ne menisivät hyvin uusintakierroksenkin.

      Pääasiassa tykkään poliiseista ja verisistä rikoksista. ;) Sen sijaan esim. Läckbergin kirjoissa olen alkanut todella kyllästyä Ericaan - rasittava nokkansa vääriin paikkoihin työntävä, hyvää tarkoittava mutta är-syt-tä-vä mimmi. Annetaan poliisien hoitaa se tutkiminen :D

      Poista
  3. Hieno arvio hienosta kirjasta! Itsekin nautin kirjan hitaasta temmosta, tuo "matkalla olo on päämäärää tärkeämpi" kuvasi erittäin hyvin tätä romskua.

    Kyllä muakin kävi Daven vaimon jatkuva nalkutus ärsyttämään (minähän en itse sellaista koskaan harrasta - pois se minusta :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kirja oli tosiaan niin hyvä, että nyt mielelläni tartun taas oikein hyviin jännäreihin. Välillä nimittäin tulee sellainen kausi, kun haluaakin lukea sellaisia keskinkertaisia ihan kivoja. Mutta nyt kelpaa taas laatu:)

      Poista
  4. Oi, Verdonilta uusi kirja! =D Numeropelistä tykkäsin aika paljon, joten tämäkin menee Must read-listalle.

    VastaaPoista