tiistai 22. syyskuuta 2015

Jenkkivuosi

Anu Jaantila
1979
203 s./ Otava


Sannan vaihto-oppilasvuodesta kertova kirja on roikkunut lukulistallani viimeiset 15 vuotta. Kirja(sarja) on kirjoja rakastavan ystäväni yksi kaikkien aikojen rakkaimmista lukukokemuksista ja olemmekin jutelleet useaan otteeseen niin Sannasta kertovista kirjoista kuin elämästä Yhdysvalloissa.

Muutama vuosi ehti tosiaan kulua ennen kuin sain tartuttua kirjaan. Jossain välissä epäilin, että olisin lukenut Jenkkivuoden teininä, mutta tarina ei kyllä herättänyt mitään uinuvia muistikuvia kirjasta. Oletankin, että tämä oli minulle ensimmäinen lukukerta. Kirja olisi kyllä ihan varmasti tehnyt minuunkin teininä niin suuren vaikutuksen etten olisi voinut unohtaa sitä niin totaalisesti.

Jenkkivuosi on kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Toki nykyajan välttämättömyydet loistavat poissaolollaan kännyköistä lähtien, mutta itse vaihto-oppilasvuosikokemuksien uskoisin olevan hyvinkin samankaltaisia näin 30 vuotta myöhemminkin. Sannan ja Samin tuttavuuden kehittyminen hiljalleen lujaksi ystävyydeksi ei myöskään ole sidottu aikaan tai paikkaan.

Yhdysvallat on aina kiinnostanut minua ja muutama ystävistänikin on aikoinaan lähtenyt niille main vaihtoon ja au pairiksi. Jos olisin vähänkin enemmän vanhojen toteutumattomien unelmien perään haikaileva, kirjan aihe olisi voinut herättää eloon menneisyyden kipupisteitä;) Olen kuitenkin jo sinut sen kanssa, etten koskaan lähtenyt vaihtoon, joten katkerilta kyyneleiltä vältyttiin tällä kertaa.

Sannan tarina jatkuisi vielä kirjoissa Dear Sanna; Love, Sam ja Sanna ja Sam forever, mutta päätin katkaista oman lukuputkeni ensimmäiseen osaan. Tässä vaiheessa minua kiinnosti nimenomaan vaihto-oppilasvuoden kuulumiset. Täytyykin kysyä ystävältä joskus, että miten päähenkilöiden tarina oikein jatkuikaan...

Yhdysvaltojen osavaltio-haaste: Michigan


4 kommenttia:

 1. Tämä on myös minun tärkeitä nuoruuden kirjojani. Ihana, ihana kirja! Oli kiva kuulla, että kirja on kestänyt aikaa.

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä todella mukava kirja, yksi mieleenpainuvimpia lukukokemuksiani jo teinivuosiltani. Olen lukenut tämän toiseenkin kertaan, ja edelleen pidin tarinasta paljon. :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että luit :)

  Hyvinhän niille käy, tietenkin. Seuraavissa osissa on kaukosuhdetta, uusia vaihtokokemuksia (Sanna lähtee yliopistosta myös vaihtoon Jenkkeihin) ja suhteen syvenemistä. Ja onnellinen loppu + "mitä tapahtui myöhemmin" -osio.

  Nyt tekisi heti mieli lukea taas uudestaan tuhannetta kertaa koko komeus.

  VastaaPoista
 4. Tämä pitäisi minunkin lukea! Kiitos muistutuksesta Sonja! Minuakin on kaduttanut joskus, että ei tullut lähdettyä mihinkään toiseen maahan opiskeluvuosina, vaikka olisi ollut mahdollisuuksia...

  VastaaPoista