sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Luolakarhun klaani

Jean M. Untinen-Auel
1980 suom. 1981
596 s./WSOY

Mitä tapahtuu ja kenelle?
Aylan klaani menehtyy maanjäristyksessä ja tyttö päätyy Luolakarhun klaanin kasvatettavaksi. Pieni tyttö on niin käytökseltään kuin ulkonäöltäänkin täysin erilainen kuin muu klaani. Suurin ponnisteluin Ayla sopeutuu elämään uudessa klaanissa, mutta ei ilman valtavia kasvukipuja. Osa klaanista suhtautuu Aylaan epäluuloisesti vuosienkin jälkeen, joten yhteentörmäyksiä sattuu tavan takaa.

Kirjan parhaat palat?
Kirjan tapahtumat sijoittuvat Jääkaudelle, noin 30 000 vuoden päähän nykypäivästä. Luonnollisestikin oli kutkuttavan mielenkiintoista lukea sen ajan ihmisistä ja heidän elinkamppailustaan alati muuttuvassa maailmassa. Mielestäni tarinan vahvuus on nimenomaan ajankuvassa vaikka toki kirjailija on luonut muutaman todella mielenkiintoisen henkilöhahmon Aylan tarinan ympärille. Kirja on aikamoinen tiiliskivi, joten tarinan pitää olla lukijaa tavalla tai toisella liikuttavakin. Olikin sydäntä särkevää seurata hiipuvan klaanin viimeisiä hengenvetoja, Aylan kannatellessa ihmiskunnan tulevaisuutta harteillaan.

Maan lapset -sarja jatkuu?
Leikittelin ensimmäisen osan luettuani hetken ajatuksella, että todella lukisin koko sarjan lähivuosien aikana. Lopulta päädyin siihen, että sarjalla ei ehkä kuitenkaan olisi kokonaisuutena niin paljon annettavaa, että lukeminen olisi vaivan väärti. Oletan siis, että tarina lopulta vain toistaisi itseään, Ayla seikkailisi pitkin poikin Jääkauden Eurooppaa ja kohtaisi ehkä muitakin klaaneja, mutta lopulta kaikki toistaisi vain ensimmäistä osaa. Päätöksen tehtyäni kipaisinkin heti Wikipediaan lukemaan juonikuvaelmat sarjan muista osista ja pystyin huokaisemaan helpotuksesta: uteliaisuuteni on nyt tyydytetty ja tiedän Aylan elämän suuntaviivat, mutta uskon tehneeni oikean ratkaisun, kun päätin jättää sarjan lukemisen ensimmäiseen osaan.

2 kommenttia:

  1. Luin Luolakarhun klaanin jo silloin, kun se ilmestyi ja se oli minusta mukavaa ajanvieteluettavaa. Luin pari jatko-osaakin, mutta olet tehnyt hyvän päätöksen: ensimmäinen osa tätä tarinaa olisi riittänyt hyvin.

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut tämän ja tarkoitus on joskus lukea loput osat, mutta sitä luettavaa on niin paljon ja aikaa ihan liian vähän.

    VastaaPoista