perjantai 13. kesäkuuta 2014

Tuulisen saaren kirjakauppiasGabrielle Zevin
2014 suom. 2014
239 s./Gummerus

Koen, että hyvän mielen tarinoissa on lähes aina se ongelma, että odotukset tarinaa kohtaan kasvavat ihan huomaamattaan liian suuriksi. Voin olla hyvinkin armollinen esimerkiksi täysin keskinkertaiselle jännitystarinalle enkä kovinkaan usein muistele pahalla, vaikka olisin lukenut ihan samanlaisen tarinan hetki sitten. Kun kyseessä on kustantajan viehättäväksi ja tunnelmalliseksi kehuma teos, en tunne armoa lainkaan. Odotan, että tarina todella lunastaa odotukset täysin. 

Tuulisen saaren kirjakauppias oli varsinkin aluksi kutkuttavan lupaava ja odotin kovasti, että tarina pääsisi kunnolla käyntiin ja saisin nauttia kirjasta, joka muistuttaa lukijaa siitä, miksi kirjoja oikein luetaan. Lopahtiko sitten pikkuhiljaa oma kiinnostukseni vai mitä tapahtui, mutta lopulta huomasin, että en saanutkaan sellaista lukukokemusta, jonka olisin halunnut. Toisaalta en edes koe olevani tarinan kohdeyleisöä, koska pidän yleensä hieman rosoisemmista tarinoista, mutta kyllä aina yksi hyvä sympaattinen tarina lukuvuoteen mahtuu...

Tarinassa nelikymppinen kirjakauppias A.J. Fikry on hyvää vauhtia katkeroitumassa, sillä rakas vaimo on kuollut muutama vuosi sitten eikä kirjaharrastuskaan tuota enää samaa iloa kuin ennen. Fikryn elämä saa yllättäen uutta potkua, kun häneltä ensin varastetaan eräs keräilyharvinaisuus ja pian sen jälkeen takahuoneesta löytyy hylätty lapsi. Onko elämässä mahdollista aloittaa kaikki alusta? Mitä tapahtuu, kun lukuinto palaa ja kyläläiset tuntuvatkin taas tutustumisen arvoisilta ihmisiltä?

Sanotaan näin, että odotin Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville -kirjan tyylistä herttaista, mutta koskettavaa tarinaa. Ja toisaalta Epätavallinen lukija -kirjan kerrontaa pilke silmäkulmassa ja varsin osuvia huomioita lukemisesta ja kirjallisuudesta. Ihan näiden kirjojen tasolle Tuulisen saaren kirjakauppias ei kohonnut, mutta lukukokemus oli silti ihan kiva - vaikka se ei tälle lukijalle tällä kertaa riittänytkään.

Kustantaja esittelee kirjan täällä.

12 kommenttia:

 1. Minulle tuli tästä mieleen Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville, mutta en yhtään pitänyt lopusta, joka tuli liian nopeasti ja oli väärä. Minulla ei ollut ennako-odotuksia, joten ehkä tilanne oli minulle otollisempi, minä nimittäin toisinaan (lue:usein) suivaannut takakansitekstien ylikehuista. Tämä kirja tuli myös sopivaan rakoon eli myönnän lukuajankohdan vaikuttavan tosinaan, mitä olen mieltä. Yritän rytmittää, että jos on rankka tai muuten vaativa kirja, sitten pitää olla väliin muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjojen rytmitys on kyllä tärkeää. Minäkin olin juuri lukenut vauhdikasta jännäriä ja kaipasin elämänmakuisempaa ja ilahduttavampaa tarinaa. Lukemisen fiilistelyyn liittyvistä kirjoista en ole ehkä vielä löytänyt sitä ihan omaa suosikkiani, monia todella hyviä, mutta en vielä sitä oikeaa. Etsintä jatkukoon!

   Poista
 2. Joku vaikeasti määriteltävä tästä jäi tosiaankin uupumaan. Hauska aihe, sympaattiset henkilöt, kirjoja... Mutta silti ei riittänyt minullekaan. Luin muuten Epätavallisen lukijan juuri tänään. Se oli mainio!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajusin juuri, että luen melko harvoin ihan näin sympaattiseksi luokiteltuja kirjoja, joten ehkä siinäkin piilee aina ennakko-odotuksien kova taso. Nyt kun katson kirjahyllyn antimia, niin mitään ihan tähän verrattavaa ei siellä ole, joten kestää taas varmasti hetki ennen kuin tämäntyyppiseen tulee tartuttua.

   Poista
 3. Tämä on tuntunut hieman flopanneen monelle. Harmi, sillä kirjalla on niin ihastuttava nimi ja sen alkuastelemat vaikuttavat mielenkiintoisilta. Ehkä luen tämän joskus sellaisena nopeana välipalana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on oikein hyvä välipalakirja. Ja lukumaratonia varten olisi varmasti myös hyvä!

   Poista
 4. Minustakin kirja oli ihan kiva, sopi kesäiseen päivään kun kaipasi jotain kevyttä luettavaa, mutta kirjallisesti ei kovin ihmeellinen. Parempia kevyempiäkin kirjoja tosiaan löytyy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin kevyt kirja tosiaan tuntui olevan, vaikka olikin niin paljon murhetta ja synkistelyä kaiken takana.

   Poista
 5. Tämä kirja on minunkin lukulistalla, vaikka Kirjallinen piiri jäi kesken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin, että tämä on kyllä paljon helpommin lähestyttävä kuin Kirjallinen piiri, joten ehkä tämä ei jää kesken... :)

   Poista
 6. Minustakin tämä oli ihan kiva... Sopiva kesäpäivän luettava, mutta joku juttu jäi puuttumaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhyeksi kirjaksi luin tätä kyllä aika monta päivää, joten tosiaan jotain jäi uupumaan, kun tarina ei siinä mielessä vetänyt niin paljon, että olisin väkipakolla raivannut lisää lukuaikaa kirjalle... :)

   Poista