sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Haasteiden loppu: Kiinteistöhaaste

Kiinteistöhaasteessa lähdin totta kai tavoittelemaan 16 luettua kirjaa, joista rakentui ahkeralle lukijalle ihka oma linna. Haastetta suorittaessani tein muutamia huomioita näistä kirjoista, joissa kiinteistö nousee huomattavaksi osaksi tarinaa. Ensinnäkin iso osa päätyi olemaan jännityskirjallisuutta ja kiinteistö tarkoitti niissä useimmiten valtavaa rakennusta, hyvä- tai huonokuntoista sellaista. Pienet ja vaatimattomat mökit tuntuivat olevan paljon harvemmin suurten tarinoiden näyttämöitä.

Kouluja tässä haasteessa tuli vastaan muutama. Tummien perhosten koti edustaa melko tavanomaisen arkista ja karuakin koulukotia, jossa pojista kasvatetaan miehiä kovin ottein. Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille puolestaan tarjoaa huikean visuaalisen näyttämön jännittävälle tarinalle ja lukija pääsee näkemään rakennuksen sen kulta-aikana ja täydellisessä romahtamispisteessä. Night School taas on suorastaan pröystäilevän hieno viimeistä kiillotettua ovennuppia myöten, joten kyseisessä koulussa voi todella sanoa viihtyvänsä puitteidensa puolesta.

Haasteen puitteissa sain myös nauttia meren pauhusta ja mahtavista luonnonvoimista. Robinson Crusoe viettää vuosikymmenet rakentamissaan majoissa pitkin autiota saarta, Luoto meressä jatkaa Myrskyluodon Maijan tarinaa syrjäisellä luodolla ja Enkelintekijässä Valön saarella kokonainen perhe katoaa (itse asiassa tässäkin on poikien sisäoppilaitos!)

Joskus kauniille, mutta ränsistyneelle huvilalle on mahdollista antaa uusi elämä remontin avulla ja muuttamalla se hotelliksi. Näin tehdään kirjoissa Yömyrsky ja Mantelintuoksua lumimyrskyssä. Joskus taas saattaa käydä niin, ettei kukaan uskalla mennä autioituneeseen rakennukseen ja silloin se kannattaakin vain jättää oman onnensa nojaan kuten kirjassa The Woman in Black.

Enemmän tai vähemmän tavallisia koteja edustivat rakennukset kirjoissa Syystanssiaiset (Ihana Jane Austen -maailma!), Viides lapsi (mikä kaunis koti, mikä onneton perhe!), Peppi Pitkätossu (ei ehkä niitä siisteimpiä koteja...) ja Pitkä talvi preerialla (Ingallsin perheen väliaikainen koti yhden talven ajan).

Vaikka haasteen puitteissa tuli kohdattua montakin mielenkiintoista rakennusta, oli niistä kutkuttavin kuitenkin kirjassa Yönäytös. Kodin kurjaa korviketta tarjottiin luolan muodossa kirjassa PI - Pelko ihmisessä ja ainoa julkinen rakennus haasteessa päätyi olemaan Luonnontieteellinen museo New Yorkissa kirjassa Kuolleiden kirja.

Kaikenlaista tuli siis nähtyä ja koettua haasteen aikana! Oli mielenkiintoista välillä pysähtyä oikein  kunnolla makustelemaan tarinoiden rakennuksia ja niiden olotilaa. Iso osa tästäkin kirjajoukosta tulee todella taistelemaan paikastaan vuoden top 10 -listalla muutaman viikon päästä, joten mielettömän hyviä lukukokemuksia on siis takanapäin!

Kiitos siis Emilielle haasteesta!

1 kommentti:

  1. Mahtava kooste! Tätä oli ilo lukea. Hauska erilainen ns. vuosikatsaus lukemiinsa kirjoihin! Kiitos kun osallistuit ja suoritit haasteen näin hienosti loppuun! :)

    VastaaPoista